Atrakcije za djecu Istra Istra fotopoints Kašteli, dvorci i utvrde Najpopularnije znamenitosti Parkovi i prirodne znamenitosti Špilje, pećine i jame Vrsar Znamenitosti

Top Vrsar znamenitosti – upoznajte 15 najljepših znamenitosti Vrsara

Zanima vas koje su najpopularnije i najljepše znamenitosti Vrsara u Istri? Koje Vrsar znamenitosti turisti obožavaju i koliko koštaju ulaznice za top atrakcije? Gdje se nalaze najpopularnije prirodne i povijesne znamenitosti Vrsara? Koje zanimljive priče skrivaju vidikovci, crkve, špilje i ulice predivnog Vrsara u Istri?

Vrsar je predivna turistička destinacija na zapadnoj obali Istre, koja se smjestila između Poreča i Rovinja. Gradić prepun zanimljivih povijesnih događanja danas je jedna od top 10 turističkih destinacija u Istri. Planirate li uskoro posjetiti Vrsar – vrijeme je da saznate koje sve prirodne, kulturne i povijesne znamenitosti možete vidjeti u Vrsaru.

Vrsar znamenitosti donose mnoštvo zanimljivih priča u kojima će uživati sve generacije posjetitelja. Malena djeca uživati će u pričama o gusarima, malo stariji će uživati u prekrasnim vidikovcima i odličnoj gastro ponudi iz Limskog zaljeva, dok će najstariji uživati u povijesnoj ostavštini crkava i starog grada iz davnih dana. Evo koje su najpopularnije Vrsar znamenitosti:

Limski zaljev – doživite čarobnu moć prirode

Limski zaljev definitivno je jedna od najvećih prirodnih atrakcija ne samo Vrsara, već čitavog područja od Poreča do Rovinja. Jedinstveni Limski zaljev (ili Limski kanal) krije mnogobrojne jedinstvene prirodne fenomene, biljne i životinjske vrste.

Predivan Limski zaljev nastao je davnih dana isušivanjem korita rijeke Pazinčice, kada se more uzdiglo i poplavilo dolinu u kojoj danas uspijevaju mnogobrojne morske vrste riba i školjaka. Limski kanal krije mnogobrojne znamenitosti koje svakako vrijedi posjetiti – brodom, biciklom ili pješice. Spomenuti ćemo kako u Limskom zaljevu možete vidjeti nekoliko zanimljivih špilja, šišmiše, endemske kukce, mnogobrojne vrste bilja, itd.

Super Limski kanal (Istra) - 12 zanimljivih razloga zašto posjetiti Limski zaljev (kanal)
Limski kanal u Istri (Photo:Pixabay.com)

Gusarska špilja – postanite dio Limske priče o gusarima

Gusarska špilja jedna je od atrakcija na koju ćete naletjeti odlučite li se za brodski izlet po Limskome kanalu. Jedinstvena špilja ima ulaz samo s morske strane i prema pričama – služila je kao zaklon gusara koji su čekali svoj plijen davnih dana.

Jedinstvena gusarska špilja danas je inspiracija za mnogobrojne zanimljive priče turističkih vodiča, ali i predivna uspomena na Limski kanal. Vrijedi spomenuti kako danas gusari ne obitavaju na tome području, a vrlo vjerojatno ni nikada nisu – pa ne trebate strahovati od nikakvog gusarskog napada.

Vrsarski arhipelag – mnoštvo otoka i otočića za predivnu morsku razglednicu

Vrsarski arhipelag jedan od je najrazvedenijih arhipelaga ne samo u Istri, već i na širem području Jadrana. Predivan vrsarski arhipelag sastoji se od mnogobrojnih većih i manjih otoka – koji su uglavnom nenaseljeni i očaravaju svojom prirodnom ljepotom.

Iako je Vrsar površinom relativno maleno području, izuzetno je zanimljivo vidjeti koliko se prirodnih ljepota smjestilo na jednom mjestu. Izlet brodom iz Vrsara, Rovinja ili Poreča definitivno je odlična ideja jer Vrsarski arhipelag zajedno s Limskim kanalom naprosto očarava. Kroz predivan Vrsar i okolna mjesta prikazana je sva ljepota i raskoš prirode.

Top Vrsar znamenitosti - upoznajte 15 najljepših znamenitosti Vrsara
Znamenitosti Vrsar Istra (Photo: Pixabay.com)

Crkva svetog Martina – zanimljiva crkva kao jedan od simbola Vrsara

Crkva svetog Martina vrlo vjerojatno je jedan od najupečatljivijih simbola Vrsara. Naime, predivna crkva ističe se u mnoštvo drugih kuća i zgrada pa je samim time impozantan primjerak arhitekture. Zanimljivo, Crkva sv. Martina gradila se više od 130 godina. Izgradnja crkve započela je 1804. godine polaganjem kamena temeljca, a završena je tek 1935. godine.

Crkva sv Martina smještena je uz zidine vrsarskog kaštela, a uz predivnu crkvu nalazi se i visok zvonik te župna kuća. Crkva posebno impozantno izgleda u unutrašnjosti gdje je ukrašena motivima prirode. Vrijedne religiozne slike koje danas krase unutrašnjost crkve nastale su 1946. godine, a njihov autor je rovinjski slikar Antonio Macchi. Posjet zvoniku naplaćuje se 1.30 eura za odrasle i 0,70 eura za djecu.

Kaštel Vrsar – atraktivna ljetna rezidencija porečkih biskupa u Vrsaru

Kaštel Vrsar kroz povijest je imao vrlo važnu ulogu u životu ovdašnjeg stanovništva i porečkih biskupa. Naime, Kaštel Vrsar dugo je vremena bio čvrsta utvrda iza koje su biskupi pronalazili svoj mir i tišinu za obavljanje biskupskih dužnosti. Palača je tijekom vremena bila puno puta preuređena i izmijenjena, a posebno je aktivno bilo razdoblje od 14. do 18. stoljeća.

Zanimljivo je da su se u palači nalazile preše za vino i ulje, peć za kruh, spremišta za poljoprivredne proizvode, cisterna, ali i tamnica. U vrijeme opasnosti Kaštel je poslužio i kao sklonište. S vremenom je palača počela propadati, a kako izgleda danas najbolje je da se uvjerite sami u posjetu Vrsaru.

Gradska vrata Vrsar – bogata povijest srednjovjekovnog Vrsara

Vrsar je u gotovo 2.000 godina svojeg postojanja sakupio mnogobrojne zanimljive i vrijedne povijesne priče. Gradska vrata Vrsar nekada su bila glavni ulaz u srednjovjekovni gradić, koji se u 19. stoljeću započeo širiti i izvan utvrda. Danas su gradska vrata zanimljiva uspomena na neka davna vremena kada su zidine obavijale malen Vrsar.

Prema povijesnim zapisima, romantička vrata Vrsara izgrađena su u 13. stoljeću, a tih su dana vrata bila dio gradskih zidina. Iznad vrata nalazi se simbol lava Sv. Marka koji je ujedno bio simbol Mletačke republike. Zanimljivo, lav u šapama drži zatvorenu knjigu – što znači da je natpis isklesan u vrijeme kada je Mletačka Republika vodila neki od svojih ratova (jer bi u suprotnom knjiga bila otvorena).

Crkva Sv. Foške – crkva u renesansno baroknom stilu

Crkva Sv. Foške nalazi se relativno blizu Gradskih vrata Vrsara, a jedna je od nekoliko atraktivnih crkava u Vrsaru. Ova je zanimljiva crkva izgrađena davnih dana, a izgrađena je u renesansno baroknom stilu. Posebno je vrijedna unutrašnjost crkve gdje su sačuvani mnogi vrijedni spomenici i dokumenti – koji dokazuju važnost Vrsara u nekim prošlim vremenima.

Na crkvenom zvoniku Crkva Sv. Foške nalazila su se dva zvona, koja su kroz povijest bila premještana. U vrijeme Prvog svjetskog rata jedno je zvono skinuto sa zvonika kako bi se postavilo novo. No, u vrijeme Drugog svjetskog rata skinuta su oba zvona, da bi kasnije ta zvona bila postavljena na Crkvu sv. Martina.

Top Vrsar znamenitosti - upoznajte 15 najljepših znamenitosti Vrsar
Predivan Vrsar Istra (Photo: Pixabay.com)

Crkva Sv. Antona – uređena crkva za izložbe u Vrsaru

Crkva Sv. Antona još je jedna predivna vrsarska crkva koja je izgrađena u drugoj polovici 17. stoljeća. Crkva je izgrađena u renesansno baroknom stilu, a njezin relativno jednostavni dizajn otkriva svu ljepotu ovdašnjeg istarskog kraja. Posebnost crkve svakako je vanjski trijem koji je u neka prošla vremena služio kao dodatni prostor za sve koji su se htjeli skloniti od sunca ili kiše.

Predivna Crkva Sv. Antona Padovanskog ima zanimljiv zvonik na kojem se nalazi željezni križ s kamenom kuglom. Crkva danas ima nešto drugačiju funkciju nego u neke prošla vremena. Naime, tijekom ljetnih mjeseci u crkvi je uglavnom postavljena neka od izložbi koja prezentira ljepote istarskog kraja.

Vrsarski kamenolomi – priča o kvalitetnom kamenu i kamenolomima

Vrsarski kamenolomi nekada su se nalazili na raznim lokacijama diljem Vrsara, a danas je većina tih kamenoloma ugašena i zapuštena. No, vrlo su zanimljive priče koje se vežu uz te napuštene kamenolome koji su nekada u povijesti igrali važnu ulogu u stvaranju europskih metropola.

Primjerice, zapisi jasno ukazuju na to kako se u 14. stoljeću vrsarski kamen izvozio čak na područje Venecije, gdje je stvarana jedna nova vizura talijanskog grada. Kamen je bio vrlo važan izvozni proizvod Vrsara, a mnogobrojni pisani zapisi i napušteni kamenolomi jasno potvrđuju te priče. Kamenolome u Vrsaru možete posjetiti na nekoliko različitih lokacija.

Park skulptura Džamonja – doživite umjetnost kroz atraktivnu kulturnu atrakciju

Park skulptura Džamonja jedinstven je kulturno-turistički par u ovom djelu Istre, koji je naveliko prepoznatljiv i na europskoj razini. Naime, Park skulptura Džamonja je umjetnički atelje na otvorenom smješten vrlo blizu mora, kojeg krasi čak 26 atraktivnih umjetničkih skulptura.

Predivan Park skulptura Džamonja je 2006. godine uvršten u Registar nacionalnog kulturnog dobra, a dan danas jedna je odd glavnih atrakcija Vrsara. Za one koji ne znaju, Dušan Džamonje je poznati kipar čiji se radovi nalaze u galerijama i muzejima u Londonu, New Yorku, Parizu, itd.

Predivni zalasci sunca – priča o zavodniku Casanovi u Vrsaru

Casanova je bio i ostao jedan od najvećih svjetskih zavodnika – barem ako je vjerovati povijesnim pričama. Taj veliki zavodnik u prošlosti je posjetio i Vrsar gdje je dolazio u posjet ondašnjim grofovima. Priča se kako je Casanova uspio zavesti i nekoliko žena iz Vrsara, a njegovim avanturama posvećena je i posebna Casanova tura u Vrsaru.

Vrsar se može pohvaliti i jednim predivnim prirodnim događajem koji se svakog dana odvija na nebu, a to je – romantičan zalazak sunca. Mnogobrojni gosti i turisti koji dolaze u Vrsar oduševljeni su prekrasnim prizorima zalaska sunca koji su odlična podloga za fotografiranje ili razmjenjivanje nježnosti ljubavnih parova.

Super Vrsar znamenitosti - upoznajte 15 najljepših znamenitosti Vrsara
Znamenitosti Vrsar (Photo: Pixabay.com)

Vidikovac Casanova u Vrsaru – uživajte u predivnom i romantičnom pogledu na Istru

Vrsar ima nekoliko izuzetno lijepih i zanimljivih vidikovaca s kojih se pruža predivan pogled na atraktivan vrsarski arhipelag. Jedan od najljepših i najromantičnijih vidikovaca svakako je Vidikovac Casanova – koji je djelomično posvećen velikom zavodniku koji je nekoliko puta posjetio Vrsar.

Vidikovac Casanova ima predivnu umjetnički oblikovanu klupu iz istarskog kamena s koje se pruža pogled na vrsarsku marinu i otok Sveti Juraj. Zanimljivo, krajem lipnja na ovom vidikovcu započinje Casanova fest (festival ljubavi i erotike), čiji je početak obilježen zanimljivim natjecanjem u ljubljenu.

Saznajte ovdje koji su top vidikovci u Vrsaru.

Vidikovac Trstine – osjetite svu ljepotu čarobnog Vrsara

Vidikovac Trstine jedan je od najpopularnijih i ujedno najljepših vidikovaca u Vrsaru. Ovaj izuzetno popularan vidikovac pružiti će vam nezaboravan pogled na predivan vrsarski arhipelag, ali i puno širu regiju. Mnogi će reći kako se s ovog vidikovca pruža “pogled kao iz bajke” na predivno Jadransko more i mnogobrojne otoke koji okružuju Vrsar.

Dođete li na odmor u Vrsar, Vidikovac Trstine svakako trebate posjetiti. Sigurni smo kako će vam očaravajući pogled s vidikovca ostati zauvijek u sjećanju. Dakako, vidikovac vam može poslužiti za fotografiranje predivnih selfija koje možete podijeliti kasnije na društvenim mrežama. Vidikovac Trstine predivno je mjesto za romantične i zaljubljene parove.

Riba Top Vrsar znamenitosti - upoznajte 15 najljepših znamenitosti Vrsara
Ribarske fešte Vrsar (Photo: Pixabay.com)

Ribarske fešte Vrsara – doživite ribarsku zabavu na obali Vrsara

Ribarske fešte Vrsara tradicionalno su događanje koje se održava sve od proljeća pa do jeseni. Izuzetno zanimljive fešte uvijek su prepune zabave, smijeha, radosti i svakako odlične hrane. Riba i morski plodovi s ovog područja izuzetno su cijenjeni širom Hrvatske i Europe pa stog i ne čudi što su ribarske fešte pravi užitak za ljubitelje gastronomije.

Ribarske fešte Vrsara samo su jedna od popularnih manifestacija u Vrsaru. Svi zainteresirani i željni dodatne zabave u Vrsaru se mogu okušati u ronjenju, surfanju, plivanju, bicikliranju, trčanju, šetanju, tenisu, itd. Kvalitetnih i zabavnih događanja, turnira i manifestacija ima tijekom svih ljetnih mjeseci – pa vam svakako savjetujemo posjet Vrsaru.

Najpopularnije Vrsar znamenitosti – što sve doživjeti u Vrsaru?

Vrsar je predivna istarska destinacija, koja obiluje mnogobrojnim prirodnim, kulturnim i povijesnim znamenitostima. S gotovo 2.000 godina povijesti, Vrsar je stoljećima bio vrlo važno središte mnogobrojnih zbivanja u Istri. Samim time nimalo ne čudi kako Vrsar znamenitosti ima na svakome koraku.

Iznad u tekstu naveli smo čak 15 najpopularnijih Vrsar znamenitosti, koje turisti obožavaju. Od predivnih prirodnih znamenitosti i ekoloških fenomena, preko atraktivnih povijesnih priča i kulturnih znamenitosti pa sve do zanimljivih događanja za sve generacije posjetitelja.

Vrsar krije mnogobrojne vidikovce, špilje, otoke, crkve, ulice, ploče, spomenike, itd. Znamenitosti zaista možete pronaći na svakom koraku, a kada tome pridodate kupanje u čistome modrom moru – sigurni smo kako ćete uživati u Vrsaru. Ako još niste, pronađite vaš smještaj u Vrsaru i krenite na predivno putovanje popularnom istarskom destinacijom jer Vrsar znamenitosti čekaju na vas. Uživajte!

Svakako pogledajte

Limski kanal (Istra) – 12 zanimljivih razloga zašto posjetiti Limski zaljev (kanal)

admin

Malin Medulin (vjetrenjača) – 8 tajni najpoznatije mlin vjetrenjače u Medulinu

admin

Villa Romantica – romantična kuća za dvoje u Istri (s bazenom i jacuzzijem)

admin
Please enter an Access Token