Gastro Istra Vina i vinarije

Vino Istarska Malvazija – 10 važnih činjenica o sorti Malvazija Istarska

Zašto je Malvazija Istarska jedna od najpopularnijih hrvatskih vinskih sorti u svijetu? Koje su karakteristike Istarske Malvazije i po čemu se razlikuje od ostalih sorti? Gdje se uzgaja i proizvodi najbolja Istarska Malvazija i kako se kreću cijene Malvazije Istarske?

Istarska Malvazija jedna je od najpopularnijih hrvatskih vinskih sorti i nadaleko poznata širom svijeta. Kvalitetno bijelo vino s cvjetno-voćnim potencijalom, u posljednjih je nekoliko desetljeća doživjelo pravi procvat u Istri. Prekrasni vinogradi s autohtonom istarskom sortom danas se nalaze diljem Istre, a Malvazija Istarska neizostavan je izbor vinskih karti gotovo svih restorana.

Želite li uživati u izvrsnom vinu područja Istre – svakako nastavite s čitanjem. U nastavku vam donosimo mnoštvo važnih činjenica o Istarskoj Malvaziji. Objasniti ćemo vam gdje i kako nastaje Malvazija Istarska, koje je arome karakteriziraju, gdje se može kupiti i koja je cijena Istarske Malvazije. Sve to i još puno više – saznajte u nastavku:

Ponuda vina Vino Istarska Malvazija - 10 važnih činjenica o sorti Malvazija Istarska
Vino Istarska Malvazija (Photo: Pixabay.com)

Malvazija Istarska – autohtona istarska sorta

Malvazija Istarska (Malvasia Istriana) je autohtona istarska sorta. Doduše, sve do nedavno Istarska Malvazija smatrala se samo još jednom u nizu Malvazija koje pronalazimo diljem Mediterana. Malvazija je zajednički naziv za veliki broj različitih sorti koje se već stoljećima uzgajaju na području Mediterana.

Malvazija kao generalna sorta može se pronaći u mnogobrojnim zemljama. Primjerice, Malvazija raste na području Slovenije, Francuske, Grčke, Albanije, Španjolske, Portugala, Crne Gore pa čak i daleke Kalifornije. Vjeruje se kako ime Malvazija potječe iz Grčke. U Hrvatskoj se uzgajaju dvije vrste – Malvazija Istarska i Malvasija Dubrovačka.

Iako se Malvazija Istarska dugo godina svrstavala u generalnu porodicu Malvazija, mnogi su smatrali kako osim imena nema baš dodirnih točaka s ostalim Malvazijama. Nedavna DNK istraživanja potvrdila su kako Istarska Malvazija nije u srodstvu s ostalim vrstama malvazija. Samim time, Malvazija Istarska proglašena je autohtonom istarskom sortom.

Jedinstvene karakteristike sorte Istarska Malvazija

Istarska Malvazija potpuno zasluženo nosi oznaku autohtone istarske sorte. Naime, jedinstvena sorta po mnogo čemu se razlikuje od ostalih srodnih sort. Sortu karakterizira bujan rast i srednji do visoki prinosi. Istarska je Malvazija poprilično otporna na gljivične bolesti, no unatoč tome zahtjeva veliki angažman vinogradara tijekom godine.

Malvazija Istarska je bijelo suho vino koje karakterizira 11.5% do 13.5% vol. alkohola. Može se reći kako sorta dobro nakuplja sladore. Prosječne kiseline u vinu kreću se od 5 do 6 grama po litri, a suhi ekstrakt oko 20 grama po litri. Zanimljivo jest da se većina sorti malvazija uzgaja u slatka vina, dok je Malvazija Istarska uglavnom suho vino.

Sama sorta također se znatno razlikuje u aromama, ovisno od područja Istre na kojem je uzgojena. Različite regije donose različite dominantne arome. Istarska se Malvazija još uzgaja i u susjednoj Sloveniji (Primorska regija) te u Italiji (Regija Friuli).

Prekrasni istarski vinogradi za uzgoj kvalitetnog vina

Istra je regija u kojoj je vinogradarstvo duboko ukorijenjeno u povijest svih naroda koji su ovdje živjeli. Plodonosno tlo u kombinaciji s mnogobrojnim sunčanim danima – odlična su podloga za uzgoj kvalitetnih vrsta vina. Iako se u konotaciji s Istrom najčešće spominju malvazija i teran – Istra donosi i mnoštvo drugih vinskih sorti.

Sada već davne 1650. godine, biskup Tommasini iz Novigrada u svojim spisima spominje čak 15 različitih sorti grožđa koje uspijeva u Istri. Između ostalog, nabrojene su sorte: muškat, teran, prošek, hrvatica, trebijan, rebula, refošk i dakako malvazija.

Vino Istarska Malvazija - 10 važnih činjenica o sorti Malvazija Istarska
Istarska vina (Photo: Pixabay.com)

Svratite li u prekrasnu unutrašnjost Istre, moći ćete uživati u nezaboravnim prizorima – prekrasnih velikih i malih vinograda. Mnogobrojni vinogradi kojima je prošarana unutrašnjost Istre djeluju iznimno romantično i doprinose uvelike istarskoj gastro sceni.

Istarski vinogradi protežu se u gotovo svim područjima Istre, što doprinosi raznolikosti aroma grožđa i vina. Od prekrasnih vinograda s pogledom na more, do skrivenih vinograda u unutrašnjosti Istre. Svaki vinograd nosi neku svoju priču, neke svoje gušte. Želite li uživati u kvalitetnim vinima i romantičnim vinogradima – Istra je odličan izbor.

Različite dominantne arome Malvazije diljem Istre

Svaka je Malvazija u Istri jedna priča za sebe, koja se razlikuje aromama i dojmom. Već smo spomenuli kako je Istarska Malvazija bijelo suho vino koje karakterizira 11.5% do 13.5% alkohola. Stručnjaci naglašavaju kako je Malvazija Istarska puno i harmonično vino s naglašenim cvjetno-voćnim potencijalom. Od voćnih aroma dominiraju jabuka, šljiva, breskva i marelica, a mogu se osjetiti bagremov cvijet i badem uz uvijek prisutne mineralne note.

Malvazija koja nastaje relativno blizu obale ima izraženu mineralnost, a dolazi u kombinaciji s nježnim aromama breskve (ili bez aroma). Kako idemo sve više prema unutrašnjosti Istre, s porastom nadmorske visine raste i cvjetna aromatičnost. Popnemo li se još malo više, malvazija poprima intenzivne arome jabuka i nektarina, ali i osvježavajuću kiselost.

Južnu Istru karakterizira slađa voćnost koja vrlo često naginje ka egzotičnom voću. Tako se u tamošnjoj Malvaziji može gotovo redovito prepoznati aroma banana. Samim time, Malvazija u raznim krajevima Istre donosi i razne arome koje će vas zavesti i očarati.

IQ (Istrian Quality) oznaka izvornosti istarskih vina

IQ (Istrian Quality) je oznaka izvornosti koja je nastala zbog potrebe za brendiranjem popularnih istarskih vina. Udruga istarskih vinogradara već dugo godina dodjeljuje IQ (Istrian Quality) oznaku najboljim istarskim vinarima – s ciljem isticanja istarske ponude vina. IQ oznaku proizvođači vina uglavnom stavljaju na grlo boce.

Zadaća IQ oznake jest prvenstveno isticanje jednoznačnosti ponude istarskih vinara. Cilj je izdvojiti autohtona istarska vina iz mnogobrojne ponude i na taj način stvoriti brend istarskih vina – koji će biti prepoznatljiv širom svijeta. Sama IQ oznaka nije dokaz top kvalitete, no uglavnom je dobivaju najbolji istarski vinari.

Većina istarskih vinara koji ponosno nose IQ oznaku, uglavnom se fokusira i na stvaranje vrhunske ponude vina (iznad IQ oznake). Samim time, nastaju vrhunska vina koja uz pomoć IQ brenda i vlastite vinarske promocije postaju dio najbolje svjetske ponude. Istarska su vina, na čelu s Istarskom Malvazijom, danas prepoznatljiva širom svijeta.

Bogata ponuda Malvazije Istarske u posljednjih 30 godina

Iako je Malvazija Istarska visoko cijenjena na ovome području još od davnina, činjenica jest da veliki procvat ove sorte započinje početkom devedesetih godina. Naime, tada je pojačanim ulaganjima i zalaganjima došlo do povećanja prepoznatljivosti ove sorte na svjetskoj razini. Od 1990. godine pa do danas – Istarska Malvazija nastavlja svoj streloviti uspon na svjetskoj sceni.

Diljem Istre možete pronaći mnogobrojne vinare koji su svojim malim ili velikim vinogradima uzgajaju ovu popularnu istarsku sortu. U posljednjih je 30-ak godina napravljeno i mnoštvo atraktivnih vinskih podruma koji su redoviti mamac za istarske goste i turiste.

Odličnih proizvođača istarskih vina je puno, a izdvojiti ćemo samo neke od najpopularnijih: Vina Matošević, Kozlović vina, Vina Degrassi, Franc Arman, Vivoda, Clai, Vina Banko, Ivan Damjanić, Romeo Licul, Vina Pilato, Vina Cossetto, Vina Zigante, Vina Ritoša, Valter Legović, Vina Degrassi, Kalavojna, Kabola, Bruno Trapan, Roberto Tercolo, Mario Peršurić, Benvenuti, Robi Damijanić, Sošić, Dvi Mendule, Franko Radovan, Mihelić, Ferenac Đulio, Vina Ivančić, itd.

Gastro Istra - Vino Malvazija - 10 važnih činjenica o sorti Malvazija Istarska
Vino Malvazija Istarska (Photo: Pixabay.com)

Malvazija Istarska cijena – koliko košta Istarska Malvazija?

Istarska Malvazija odlično podnosi starenje pa tako na tržištu možete pronaći dva osnovna tipa vina: svježu Malvaziju ili zrelu Malvaziju. Svježa Malvazija stavlja se na tržište vrlo brzo nakon berbe i spremna je za konzumiranje unutar dvije godine. S druge strane, zrela Istarska Malvazija na tržištu se pojavljuje najranije tri godine nakon berbe.

Cijena Istarske Malvazije drastično se razlikuje ovisno o kvaliteti i godinama dozrijevanja. Kvalitetna Malvazija Istarska koja se na tržištu pojavljuje najranije 3 godine nakon berbe može imati cijenu od 700 kuna na više. Takva je Malvazija vrhunske kvalitete i sigurni smo kako ćete uživati u aromi svakog gutljaja.

S druge strane imamo svježu Istarsku Malvaziju koja je dozrijevala svega nekoliko mjeseci. Takva se malvazija u Istri često proizvodi u ogromnim količinama pa je samim time i cijena znatno niža. Povoljnu Malvaziju Istarsku u određenim većim trgovinama možete pronaći već po cijeni od 30 kuna. Razlika u cijeni između raznih vrsta Malvazija je ogromna – pa sami odaberite ono što najviše odgovara vašim željama i potrebama.

Gdje i zašto probati odličnu Istarsku Malvaziju?

Istarsku Malvaziju možete pronaći u svim većim ili specijaliziranim trgovinama diljem Istre i Hrvatske. Dakako, najbolja opcija za uživanje u fantastičnom vinu je posjet nekoj od vinarija u kojima se proizvodi Istarska Malvazija. Broj takvih vinarija u Istri iz godine u godinu raste, a gotovo da blizu svakog većeg mjesta danas imate vinariju s vrhunskim vinima.

Osim u vinarijama i trgovinama, Malvazija Istarska neizostavan je dio ponude restorana širom Istre i Hrvatske. Bogata gastro ponuda Istre uvijek je odlična opcija, a trebate li savjet gdje uživati u hrani svakako pogledajte našu Gastro kategoriju. Opuštanje u nekom od kvalitetnih istarskih restorana pružiti će vam obilje užitka i zabave.

Istarska Malvazija (Malvasia Istriana) autohtona je istarska sorta u kojoj uživaju mnogobrojni domaći i strani gosti. Želite li osjetiti čaroliju vinske ponude istarskog kraja – Malvazija Istarska definitivno je top izbor. Opustite se i uživajte u predivnom odmoru u sunčanoj Istri.

Svakako pogledajte

Restoran Il Segreto Vrsar – uživajte u prekrasnom zalasku sunca uz odličnu hranu i pića

admin

Svjetionik Porer: 7 zanimljivih činjenica o predivnom svjetioniku Porer u Istri

admin

Beach bar Barracuda (Medulin) – top ponuda – uživajte u super atmosferi na plaži Bijeca

admin
Please enter an Access Token