Događanja Gastro događanja Poreč

Vinistra 2022 – 8 super razloga za posjetiti Vinistra manifestaciju u Poreču

Što je Vinistra i zašto je ova manifestacija važna u svijetu vinarstva i vinogradarstva? Koja sve vrhunska vina možete kušati na Vinistra manifestaciji? Kako izgleda ocjenjivanje vina? Kada se održava ovogodišnja Vinistra i koja sve zanimljiva događanja donosi? Koliko košta cijena ulaznica za glavno Vinistra događanje i gdje pronaći smještaj za posjet ovogodišnje Vinistre?

Vinistra je popularno tradicionalno događanje koje okuplja najbolje istarske i europske vinare na jednome mjestu. Konkretno, vrhunski vinari i odlična vina okupljaju se u prekrasnom Poreču. Cilj manifestacije Vinistra je predstaviti zavodljive arome vrhunskih istarskih vina, ukusne istarske gastro delicije, ali i dobro se zabaviti.

Tradicionalna Vinistra održava se i ove godine, a mnogbrojni izlagači i natjecatelji dokaz su ako je ovo jedan od najvažnijih vinskih festivala u Istri, Hrvatskoj pa čak i Europi. Želite li saznati kada se održava ovogodišnja Vinistra, koje sve zanimljivosti donosi i koliko iznosi cijena ulaznice za Vinistra – svakako nastavite s čitanjem sadržaja ispod.

Poreč Vinistra 2022 - 8 super razloga za posjetiti Vinistra manifestacije u Poreču
Vina na Vinistra u Poreču (Photo: Pixabay.com)

Vinistria – popularna međunarodna izložba vrhunskih vina

Vinistria je vinska manifestacija koja se održava već više od 27 godina. Popularno okupljanje vinara i izložba vina postale su vrlo važan čimbenik promocije i degustacije najboljih istarskih vina. U sklopu Vinistra festivala održavaju se razna događanja – od prikupljanja i ocjenjivanja istarskih vina, preko glavnog prezentacijskog događaja gdje posjetitelji mogu kušati odlična istarska vina pa sve do vrhunskih gastro ponuda diljem Poreča.

Popularna Vinistra je s godinama prerasla u događanje od velikog značaja – kako za istarske vinare, tako i za cjelokupnu gastro scenu predivne Istre. Vinistra je otvorena za sve posjetitelje željne uživanja u vrhunskim vinima, zavodljivim okusima istarskih delicija, ali i odlične zabave. Tražite li odličan i zabavan gastro izlet u proljetnim danima – Vinistra je odličan izbor.

Uživajte u vrhunskim istarskim vinima na svakom koraku

Vinistra već desetljećima donosi odlična vina i zavodljive okuse u ruke posjetitelja ovog događanja. U samome početku Vinistra je bila zamišljena kao natjecanje u kojem je glavni cilj bio ocijeniti najbolja istarska vina. Tradicija ocjenjivanja vina tako seže u 1994. godinu kada je na prvoj izložbi istarskih vina sudjelovalo dvadesetak lokalnih vinara s ukupno 124 uzorka vina.

Dakako, s godinama je Vinistra poprilično narasla pa danas osim lokalnih vinara obuhvaća i puno više aktivnih sudionika u ocjenjivanju i degustiranju. Vinistra iz godine u godinu obara nove rekorde – kako po broju posjetitelja tako i po broju pristiglih uzoraka vina.

Na sjamu Vinistra imati ćete prilike uživati u najboljim istarskim vinima, ali i odličnim gastro delicijama. Također, moći ćete pobliže upoznati tradiciju uzgoja grožda i pravljenja vina – koja je duboko ukorijenjena u istarsku povijest. Samim time, postati ćete jedan od sudionika istarskog vinarstva – koje je naveliko prepoznatljivo i daleko izvan Hrvatske.

Nazdraviti Vinistra 2022 - 8 super razloga za posjetiti Vinistra manifestacije u Poreču
Vinistra Poreč (Photo: Pixabay.com)

Doživite čari vinogradarstva kroz atraktivne priče o istarskim vinima

Popularna Vinistra danas je puno više od ocjenjivanja najboljih istarskih vina. Naime, ovaj vinski festival danas obuhvaća jako puno sudionika iz raznih sektora koji obogaćuju istarsku gastro scenu. U cijelu su priču osim vinogradara uključeni i odlični restorani koje predvode jedni od najboljih chefova ovdašnjeg područja.

Kroz atraktivne priče o nastanku i razvoju vinarstva u Istri pobliže ćete upoznati poznate istarske vinske sorte – malvaziju i teran. Dakako, naučiti ćete puno o raznim vrstama, aromama i procesima uzgoja istarskih vina. Ujedno ćete upoznati i opremu koja se koristi za stvaranje odličnih vina – kako bi zanimljiva priča o vinima bila kompletna.

Srce u Poreču
Predivna razglednica iz Poreča (Photo: BestOfIstria.hr)

Upoznajte istarsku gastronomiju kroz top restorane u Poreču

Iako se glavno Vinistra događanje održava u Dvorani Žatika u Poreču, cjelokupna je manifestacija posljednjih godina proširena na čitavo područje Poreča. Prvenstveno se to odnosi na mnogobrojne top restorane koji su odlučili biti dio cijele Vinistra priče.

Zahvaljujući uključenim restoranima, za vrijeme Vinistra događanja moći ćete u raznim dijelovima grada Poreča kušati vrhunska istarska jela – kroz posebno pripremljene Vinistra jelovnike. Vinistra vas tako kroz zavodljive okuse vina i gastro delicija vodi sve do obale mora – gdje uz ukusna vina i hranu, također možete uživati i u šumu valova i prekrasnom ljuljanju brodova na moru.

Osim uživanja u restoranima, u večernjim satima možete sudjelovati i na opuštajućim zabavnim partijima koji se održavaju u sklopu Vinistra manifestacije. U nekoliko porečkih barova održavaju se prigodne zabave povodom Vinistra festivala – na kojima možete uživati u vrhunskim pićima te obilju zabave, smijeha i veselja.

More u Poreču
More u Poreču (Photo: BestOfIstria.hr)

IQ oznaka – Istarska kvaliteta za najbolja istarska vina

Kako bi se istarska vina (malvazija i teran) brendirala u svijetu napravljeni su mnogobrojni koraci u pozitivnom smjeru. Jedan od važnijih koraka svakako je bilo i donošenje odluke o stvaranju IQ oznake. Danas iznimno značajna IQ oznaka osmišljena je prije gotovo 20 godina, a njezina je zadaća izdvojiti najbolja istarska vina od ostataka konkurencije.

Vrlo vrijedna IQ oznaka danas je simbol vrhunske kvalitete vina – koja se dodjeljuje samo najboljih vinima istarskog kraja. Kod dodjele IQ oznake u obzir se uzimaju razni čimbenici, a vrhunski stručnjaci ovom oznakom jasno odvajaju kvalitetna istarska vina – od ostatka ponude. Samim time, istarska vina postaju konkurentnija u svijetu – gdje su prepoznata kao jedan od temelja hrvatske i europske gastronomije.

Na Vinistra manifestaciji u Poreču moći ćete kušati vrhunska vina koja nose IQ oznaku kvalitete i zemljopisnog porijekla. Ujedno, na ovome će događanju top istarski vinari predstaviti svoja vina s IQ oznakom – kako bi priča o istarskim vinima nastavila osvajati svjetska tržišta.

Vinistra 2022 - 8 super razloga za posjetiti Vinistra manifestacije u Poreču
Vinistra u Poreču (Photo: Pixabay.com)

Svijet malvazija – natjecanje vinara kao uvertira u Vinistra događanje

Svijet malvazija (The World of Malvasia) je vrlo zanimljivo događanje u travnju, odnosno natjecanje koje prethodi glavnome Vinistra događanju. Naime, Svijet malvazija je natjecanje na kojem vrhunski domaći i strani stručnjaci ocjenjuju najbolja istarska vina – s ciljem dodjele priznanja na glavnom događanju u dvorani Žatika.

Uzorci vina za natjecanje Svijet malvazija uglavnom se primaju 2-3 tjedna prije samog ocjenjivanja. S obzirom da se radi o velikom broju uzoraka, samo ocjenjivanje od strane mnogobrojnih stručnjaka je izuzetno zanimljivo. Ocjenjivanje se održava u jednom hotelu Plava Laguna, a dobitnici priznanja za najbolja istarska vina biti će o rezultatima obaviješteni odmah nakon ocjenjivanja.

Službena dodjela priznanja održava se na centralnom događanju Vinistra kada mnogobrojni posjetitelji mogu iz prve ruke čuti tko su najbolji istarski vinari i koja su najbolje ocijenjena vina. Dakako, na samome događanju posjetitelji zahvaljujući kupljenoj čaši (ulaznici) mogu i kušati vina koja im se najviše sviđaju.

Uživajte u prekrasnom Poreču i odličnoj vinskoj priči Istre

Vinistra je prekrasan spoj raznovrsnih događanja koja osim uživanja u vrhunskim vinima i hrani, donose i mogućnost uživanja u moru i prekrasnom Poreču. Ne treba posebno naglašavati kako je Poreč jedna od najljepših i najpopularnijih turističkih destinacija u Istri i Hrvatskoj.

Mnogobrojni turisti koji svake godine dolaze u Poreč oduševljeni su ljepotom i mnogobrojnim atrakcijama Poreča. Bogata povijest koja se ocrtava u svakom dijelu starog grada Poreča dokaz je kako je Poreč oduvijek bio vrlo važno središte Hrvatske i Europe. Osim povijesnih znamenitosti, turisti mogu uživati u predivnom čistom moru, odličnim plažama, bogatoj gastro ponudi – ali i mnogim drugim zanimacijama i atrakcijama.

Sudionici Vinistre koji su u potrazi za smještajem u Poreču mogu iskoristiti posebne pogodnosti koje dobivaju u sklopu ulaznice za Vinistra. Predivan smještaj u Plava laguna hotelima povoljniji je za posjetitelje Vinistra događanja, a gostima su na raspolaganju i mnoge druge pogodnosti. Sve o tome saznati ćete prilikom nabavke ulaznica za Vinistra manifestaciju u Poreču.

Bicikliranje u Poreču
Biciklizam u Poreču (Photo: BestOfIstria.hr)

Vinistra 2022 – kada se održava Vinistra 2022 i kako nabaviti ulaznice

Vinistra 2022 održava se od 6. do 8. svibnja u dvorani Žatika u Poreču. Rezultati ocjenjivanja vina već su poznati, a službeno će biti predstavljeni tijekom održavanja glavnog programa Vinistra manifestacije. Popularna Vinistra službeno započinje u petak (6.5.) u 13.00 sati, kada će se održati i ceremonija otvaranja. U petak će posjetitelji moći uživati u Vinistri do 19.00 sati. U subotu i nedjelju (7.5. i 8.5.) Vinistra će za posjetitelje biti otvorena od 11.00 do 19.00 sati.

Cijena jednodnevne ulaznice za Vinistra je 150 kuna, a potrebno je uplatiti i povratnu kauciju od 50 kuna za staklenu čašu. Ulaznica (narukvica) za Vinistra uključuje i bon u vrijednosti 30 kuna kojim možete iskoristiti u Vinistra vinoteci. Ulaznica za trodnevno događanje (za sva 3 dana) košta 350 kuna i uključuje 3 x bon od 30 kuna koji možete iskoristiti u vinoteci.

Tražite li zanimljiv vikend izlet u Istri početkom svibnja – Vinistra 2022 je definitivno odlična ideja. Uz uživanje u vrhunskim istarskim vinima, na Vinistra događanju u Poreču moći ćete kušati i odlične istarske delicije, kao i uživati u prekrasnom moru i Poreču. Ako još niste, sada je vrijeme da napravite planove za Vinistra 2022 – i krenete na zanimljivu vinsku avanturu u predivnom Poreču.

Svakako pogledajte

Limski kanal (Istra) – 12 zanimljivih razloga zašto posjetiti Limski zaljev (kanal)

admin

Gdje ljetovati u Istri: Top 12 najpopularnijih destinacija za savršen odmor u Istri

admin

IstraTrek utrka: 8 razloga zašto rekreativci obožavaju IstraTrek sportsko događanje

admin
Please enter an Access Token