Događanja Istra Kulturne manifestacije Ulični festivali i manifestacije Umag

Umaški karneval – 9 super razloga zašto posjetiti karneval u Umagu, Petroviji i Murinama

Zanima vas isplati li se posjetiti Umaški karneval? Zašto je Umaški karneval jedinstveni karneval na području Istre i koje su posebnosti ovog popularnog karnevala? Koja vas sve događanja očekuju na karnevalu u Umagu i što sa svim događanjima imaju mjesta Petrovija i Murine?

Umaški karneval jedinstveni je karneval na području Istre, s obzirom na to da se održava na čak tri različite lokacije. Popularni karneval u Umag svake godine privlači sve više gostiju željnih dobre zabave, smijeha, veselja i karnevalskog druženja.

Atraktivan umaški karneval traje kroz nekoliko tjedana, a kroz karnevalske manifestacije maškarane udruge predstavljaju svoju kreativnost i običaje. Popularni karneval sastoji se od nekoliko važnih događanja, a u nastavku teksta predstaviti ćemo vam 9 važnih razloga zbog kojih biste trebali posjetiti karneval u Umagu.

Od predaje ključeva grada, preko dječje povorke, raznih maskenbala, velike glavne povorke pa sve do spaljivanja Pusta – sve to čini Umaški karneval odličnim izborom za karnevalske aktivnosti. Kada svemu tom pribrojimo predivni Umag, more i ljepotu ovdašnjeg kraja – Karneval u Umagu poželjna je manifestacija za izlet. Evo zbog kojih 9 razloga trebate posjetiti Umaški karneval:

Popularni Umaški karneval - 9 razloga zašto posjetiti popularni karneval u Umagu i Petroviji
Umaški karneval (Pixabay.com)

Obilje zabave i veselja za posjetitelje i maškarane grupe

Kroz nekoliko tjedana koliko traje Umaški karneval, gradom i okolnim mjestima prodefiliraju tisuće maškarana i posjetitelja. Popularni Umaški karneval već je godinama jedna od glavnih atrakcija ovdašnjeg kraja početkom godine, odnosno prije početka proljeća.

Odlična atmosfera prepuna zabave, smijeha, radosti i veselja na svakom koraku – glavne su odlike svakog karnevala pa tako i ovog u Umagu. Tražite li priliku za zabavno i veselo druženje s prijateljima i obitelji – Karneval u Umagu odličan je izbor. Dođite u Umag i doživite obilje zabave, veselja i opuštenosti u režiji predivnih maškara.

Maškare preuzimaju ključeve grada Umaga

Umaški karneval službeno počinje činom preuzimanja gradske vlasti od strane veselih maškara. Zabavne i vesele maškare preuzimaju ključeve grada kako bi započele s upravljanjem grada na jedan zabavan, veseo i nadasve razigran način.

Karnevalske i maškarane aktivnosti na području Iste imaju dugu tradiciju. Vjeruje se kako razigrane šarene maškare svojom pozitivnom energijom tjeraju sve loše iz protekle godine i dozivaju uspješno i sretno proljeće. Kako bi sve to bilo ostvarivo, maškare simboličnim činom preuzimanja ključeva – započinju popularno peto godišnje doba u Umagu.

Umaški karneval - 9 razloga zašto posjetiti popularni karneval u Umagu i Petroviji
Umaški karneval i maskenbal (Pixabay.com)

Dječja karnevalska povorka u Umagu

Dječja karnevalska povorka uvertira je u zanimljiva događanja koja slijede u tjednima nakon preuzimanja ključeva grada. Popularna dječja povorka svake godine okuplja nekoliko stotina mališana, koji prolaze gradom predstavljaju svoje zabavne i šarene kreacije.

Karnevalska povorka djece odražva se u Umagu, uglavnom tjedan ili dva prije glavne maškarane povorke. Dječja maškarana povorka donosi obilje radosti, veselja i sreće djece i roditelja koji ne skidaju osmijeh s lica zbog veselih i razigranih mališana. Iako možda nije toliko praćena i popularna kao glavna maškarana povorka, dječja povorka uvijek izaziva veliku pozornost na ulicama grada Umaga.

Glavna karnevalska povorka maskiranih skupina

Glavna karnevalska povorka održava se na ulicama u Petroviji. Maleno mjesto Petrovija već je tradicionalno dom održavanja popularne velike umaške karnevalske povorke. Velika povorka svake godine okupi više od 500 maskiranih pojedinaca, a popračena je od strane mnogobrojnih domaćih i stranih gledatelja.

Maškarane skupine s ovdašnjeg područja na glavnoj karnevalskoj povorci predstavljaju svoje maštovite kostime i kreativna alegorijska kola. Posjetitelji karnevala mogu uživati u mnogobrojnim zanimljivim i često satiričnim prizorima, koja uvijek izazivaju salve smijeha. Glavna karnevalska povorka Umaškog karnevala odličan je izbor za karnevalski izlet u Istri.

Maske za Umaški karneval - 9 razloga zašto posjetiti popularni karneval u Umagu i Petroviji
Umaški karneval (Pixabay.com)

Više od 500 šarenih maski i atraktivna alegorijska kola

Posebnost karnevala u Umagu svakako su popularna alegorijska kola koja na jedinstven način predstavljaju kreativnost ovdašnjih maškaranih grupa. Alegorijska kola uglavnom su satirični prikaz aktualnih događanja, koja progovaraju o pomalo neobjašnjvim situacijama današnjeg društva.

Glavna karnevalska povorka u Umagu, odnosno Petroviji – svake godine okuplja više od 500 šarenih maski. Broj grupa varira iz godine u godinu, no uglavnom se na ulicama Petrovijr pojavi više od 10 zabavnih i veselih karnevalskih grupa. Velika grupa šarenih i dobro raspoloženih maškara svoju pozitivnu energiju prenosi na djecu i gledatelje pa se stvara odlična atmosfera za ulazak u toplije dane.

Zabavan odbojkaški turnir pod maskama u Petroviji

Odmah nakon velike karnevalske povorke, maškarane grupe se okupljaju u velikom šatoru na nogometnome igralištu, gdje započinje zabavu uz živu glazbu. Zabavan ples pod maskama još je jedna od čari atraktivnih karnevalskih događanja, a plesna zabava uglavnom potraje dugo u noć. No, maškare moraju spremne dočekati jutro jer karnevalskim događanjima tu nije kraj.

Dan nakon velike karnevalske povorke, u Petroviji se odražva tradicionalni odbojkaški turnir pod maskama. Ova zanimljiva sportska manifestacija nastavak je pozitivne atmosfere i druženja maski, a ujedno ima sportski karakter. Turnir pod maskama popračen je uz mnoštvo zabavnih priča s prethodne večeri, a zabave na sportskim terenima ne nedostaje.

Popularne karnevalske zabave i maskenbali u Umagu, Petroviji i Murinama

Glavna zabava nakon velika karnevalske povorka samo je jedna od maškaranih zabava koje se odvijaju na području Umaga. Naime, unutar nekoliko tjedana koliko traje Umaški karneval, diljem Umaga i okolnih mjesta odražvaju se izuzetno zabavni i atraktivni maskenbali uz nastupe bendova.

Maskenbali u Umagu, Petroviji i Murinama odlična su prilika za opuštanje uz obilje ukusnih pića, hrane, plesa i zabave. Veliki broj posjetitelja maskenbala pravi je rasadnik kreativnih ideja s obzirom da svake godine imamo prilike vidjeti mnogobrojne kreativne maske i kostime. Ako ste u prilici, svakako posjetite jedan od maskenbala u Umagu, Petroviji ili Murinama.

Destinacija Umaški karneval - 9 razloga zašto posjetiti popularni karneval u Umagu i Petroviji
Umaški karneval u Istri (Pixabay.com)

Umaški karneval prilika za bolje upoznavanje Umaga i okolice

Umaški karneval odlična je prilika za upoznavanje čari Umaga izvan srca ljetne sezone. U ljetnim danima Umag je uglavnom natrpan turistima pa je šetnja gradom često ometajuća i neidilična. Umaški karneval s druge strane, nudi vam priliku da kroz zabavna događanja upoznate predivni Umag izvan srca ljetne sezone.

Ne treba posebno naglašavati kako je Umag sa svojom okolicom jednistvena destinacija koju trebate posjetiti barem jednom u životu. Dakako, oni koji Umag posjete jednom, često se vraćaju u ovaj pitoreskni istarski gradić. Želite li saznati kako Umag izgleda bez mnoštva turista – Umaški karneval odlična je prilika da upoznate sve čari i ljepote Umaga uz obilje zabavne i pozitivne atmosfere.

Spaljivanje Pusta u Petroviji i Murinama

Karnevalsko razdoblje u Umagu završava poznatim ritualom spaljivanja Pusta. Još od davnih dana vjeruje se kako je Pust krivac za sve nedaće koje su se dogodile u protekloj godini. Činom spaljivanja Pusta maškare otklanjanju sve prošle nedaće i prizivaju kvalitetno i plodonosno proljeće.

Umaški karneval završava spaljivanjem Pusta u Petroviji i Murinama. Spaljivanje Pusta uglavnom se izvršava dan prije Velike Srijede, s time da spaljivanje u Murinama uglavnom prethodi spaljivanju Pusta u Petroviji. Nakon spaljivanja uglavnom slijedi ponovna predaja ključeva grada, ovog puta u ruke gradonačelnika. Sve je popračeno ukusnom gastro ponudom, kako i priliči kraju jednog predivnog perioda u godini.

Glazba Umaški karneval - 9 razloga zašto posjetiti popularni karneval u Umagu i Petroviji
Umaški karneval u Petroviji (Pixabay.com)

Zašto posjetiti Umaški karneval?

Umaški karneval popularno je karnevalsko događanje na području Istre. Karneval u Umagu donosi pregršet zabave za sve generacije posjetitelja i to kroz nekoliko karnevalskih tjedana. Posebnost ovog karnevala definitivno je to što se Umaški karneval održava na nekoliko različitih destinacija.

Umag je domaćin primopredaje ključeva grada i dječje maškarane povorke, Petrovija je dom velike karnevalske povorke, dok su Murine domaćin nekoliko maskenbala i spaljivanja Pusta. Kroz nekoliko umaških lokacija maškarane grupe predstavljaju svoje kreacije i maštovitost, a ujedno održavaju predivne i zanimljive običaje ovdašnjeg kraja.

Umaški karneval je uz karneval u Puli, Cerovlju, Buzetu i Labinu jedan od najpopularnijih karnevala u Istri. S više od 500 maškara u glavnoj povorci i 500 maškara u dječoj povorci, Umaški karneval manifestacija je koju vrijedi posjetiti. Ako još uvijek tražite destinaciju za zabavan karnevalski izlet u Istri – vrijeme je da ove godine posjetiti atraktivan Umaški karneval.

Svakako pogledajte

Najljepši svjetionici u Istri – pogledajte 7 najatraktivnijih svjetionika u Istri

admin

Top Pizzeria Vrsar – 8 najpopularnijih pizzeria u Vrsaru s odličnom ponudom pizza

admin

Karneval u Labinu – 8 super razloga zašto posjetiti Labinsku maškaranu povorku

admin
Please enter an Access Token