Barban Događanja Istra Kulturne manifestacije Ulični festivali i manifestacije

Trka na prstenac Barban: 11 super razloga zašto posjetiti Trku na prstenac

Što je Trka na prstenac i zašto je ovo istarsko događanje izuzetno popularno? Kada je osmišljena viteška igra Trka na prstenac i koja su pravila igre? Zašto Trku na prstenac u Barbanu svake godine posjeti više tisuća gledatelja i koji su zanimljivi razlozi zašto i vi trebate posjetiti ovu tradicionalnu vitešku igru?

Trka na prstenac je tradicionalna viteška igra na konjima koja se već dugo godina održava pretposljednji vikend u kolovozu. Atraktivna Trka na prstenac Barban svojim pravilima i elementima igre podsjeća na Sinjsku alku, no ima nekoliko važnih razlika.

Želite li iskusiti čar povijesne viteške igre – svakako se ove godine u kolovozu zaputite na Trku na prstenac u Barban. U nastavku teksta donosimo vam nekoliko zanimljivih činjenica o Trci na prstenac zbog kojih biste trebali posjetiti ovu popularno viteško događanje. Evo zašto je Trka na prstenac jedinstvena u Hrvatskoj i svijetu:

Trka na prstenac osmišljena davne 1696. godine

Barban je u svojoj povijesti ispisao mnogobrojne zanimljive priče, no ni jedna nije uspjela nadživjeti danas izuzetno popularnu Trku na prstenac. Prvi zapisi o ovoj viteškoj igri vode nas u 1696. godinu. Te je godine mletačka obitelj Loredan (tadašnji vlasnici Barbana) organizirala vitešku igru s ciljem privlačenja što više ljudi na sajamske priredbe.

Iako je u to doba igra izgledala ponešto drugačije, sama čar i moć igre održala se sve do danas. Natjecatelji u tim početnim povijesnim danima Trke na prstenac bili su uglavnom plemići i građani iz okolnih istarskih gradova, a glavni uvjet bilo je posjedovanje konja i viteške opreme. Viteška igra na konjima tih je dana zaista privukla više posjetitelja na sajam, a temelji igre ostali su sačuvani duboko u povijesnim knjigama.

trka na prstenac u sridu
Trka na Prstenac (Photo: trkanaprstenac.hr)

Čak 280 godina bez održavanja popularne viteške igre

Iako najstariji zapis vezan uz danas popularnu vitešku igru povezujemo s 1969. godinom, ova viteška igra praktički se nije održavala punih 280 godina. No, sjeme viteške igre bilo je zapisano duboko u povijesti Istre, što je bio temelj za stvaranje nove ere Trke na prstenac.

Studenti iz Istre, okupljeni u zagrebačkom klubu “Mate Balota”, zajedno s članovima sportskog društva Barban, Čakavskog sabora i ostalim aktivistima – odlučili su oživjeti ovu vitešku igru. Godine 1976. (14. kolovoza) Trka na prstenac predstavljena je na Istrijadi, što je bio prvi korak nove ere popularne viteške igre. Sve što se događalo nakon toga je nova povijest, koju će buduće generacije itekako dobro upamtiti.

Trka na prstenac blizu svojeg 50. izdanja

Trka na prstenac danas je izuzetno popularno i cijenjeno natjecanje, koje svake godine prati više tisuća navijača iz Hrvatske i svijeta. Ova izuzetno zanimljiva viteška igra u mnogim segmentima nalikuje svjetski poznatoj Sinjskoj alci, no ipak donosi određene razlike.

Nakon što je revitalizirana 1976. godine, Trka se održava svake godine u pretposljednjem tjednu kolovoza. U narednim će godinama, ako sve bude po planu, Trka na prstenac doživjeti svoje već 50. izdanje. Mnogobrojni slavodobitnici i natjecatelji ispisali su izuzetno zanimljivu povijest ovog viteškog natjecanja – koje je danas velika turistička atrakcija mjesta Barban.

Osnovna pravila Trke na prstenac

Trka na prstenac ima poprilično jednostavna pravila kojih se moraju pridržavati svi barbanski vitezovi (natjecatelji). Staza dugačka 150 metara mora se jahanjem konja savladati u manje od 12 sekundi. Pri tome je potrebno što preciznije pogoditi prstenac kopljem, kako bi natjecatelj osvojio što više bodova.

Prstenac se sastoji od dva koncentrična kruga, koja su povezana na način da tvore četiri polja i sridu. Dakako, pogodak u sridu najteže je postići pa takav pogodak nosi 3 punta, odnosno boda. Pogodak iznad sride donosi dva boda, pogodak ispod sride jedan bod, dok pogodci u bočna polja donose po pola punta, odnosno boda.

Pobjednik (slavodobitnik) Trke na prstenac je jahač koji u tri trčanja skupi najviše punata, odnosno bodova. Dakle, bodovi u tri pretrčavanja se zbrajaju, a finalni rezultat daje nam pobjednika Trke na prstenac. Dakako, postoji još nekoliko važnih pravila u slučaju izjednačena rezultata, no o tome ćete više saznati posjetite li Trku u Barbanu.

Trka na prstenac uz sređene vitezove i konje

U svojoj povijesti, Trka na prstenac bila je viteška igra kojoj se mogla priključiti isključivo elita ondašnjeg društva. Danas su pravila malo drugačija, no čar ponosa i moći vitezova i dalje se nastoji održati. Samim time, vrijede stroga pravila odijevanja u kojima je cilj istaknuti ponos i tradiciju istarskog kraja. Natjecatelji su uvijek sređeni i uglađeni – kako i priliči jednoj viteškoj igri.

Uz same natjecatelje vrlo važnu ulogu imaju i konji. Često upravo o konjima ovisi tko odnosi pobjedu jer mirnoća i staloženost konja omogućuje natjecatelju da pogodi prstenac u sridu. Konji se pripremaju i sređuju za natjecanje do najsitnijih detalja, kako bi osim izvrsnog natjecateljskog šarma, pokazali i uglađenost ovih plemenitih životinja. Cijela Trka na prstenac protječe u izuzetno viteškom raspoloženju – što dodatno daje na značaju ovome popularnom događanju.

Mnogobrojni slavodobitnici ispisali su bogatu povijest trke

Trka na prstenac uskoro će obilježiti svoju već 50. obljetnicu, a dobiti će tada i svojeg jubilarnog 50-og pobjednika. Dakako, neki su pobjednici kroz povijest više puta osvajali tron Trke na prstenac. Godine 1969. prvi slavodobitnik Trke na prstenac bio je Ottavio Quellis. U povijesnim spisima postoji još zapis kako je Antun Rovis godine 1703. osjetio slast pobjede, no nakon toga više nema povijesnih zapisa.

Najspretniji jahač Trke na prstenac do sada je bio Vazmoslav Vale koji je pobjedu slavio čak 4 puta i to godina 1976., 1978., 1979. i 1986. U povijesti imamo i nekoliko jahača koji su tri puta osvajali prvo mjesto, no posljednjih je godine uobičajena praksa novih pobjednika svake godine. Do sada je Trka na prstenac imala čak 30 različitih slavodobitnika, a tko će to biti ove godine – vidjet ćemo u kolovozu.

Trka na viticu kao uvod u glavno događanja

Dan prije Trke na prstenac održava se i popularno prednatjecanje Trka na viticu. Dakako, Trka na viticu nema tako dugu povijest održavanja i narednih će se godina približiti svojem 30. izdanju. Iako je Trka na viticu događanje manje popularnosti i važnosti, ovo je natjecanje itekako zanimljivo.

Trka na viticu zapravo je natjecanje slično Trci na prstenac, s razlikom da se radi o natjecanju nižeg razreda. Dakle, Trka na viticu je natjecanje manje važnosti i na njemu mogu sudjelovati i manje elitni jahači, odnosno natjecatelji. Popularna Trka na viticu prvi je puta održana 1995. godine, a do sada je imala čak 14 različitih slavodobitnika. Najspretniji jahači Trke na viticu su Miro Grgorović i Maksimilijan Rojnić koji su pobjedu odnijeli čak 4 puta (svaki).

Podizanje zastave i gađanje glinenih golubova

Trka na prstenac zapravo je događanje koje se proteže kroz nekoliko dana, uglavnom od petka do nedjelje. Prvi dan rezerviran je za službeno otvaranje Trke, a simbol tog otvaranja jest podizanje zastave Trka na prstenac. Podizanje zastave popraćeno je raznim drugim aktivnostima, među kojima valja izdvojiti predstavljanje baštine istarskog kraja kroz izložbe i povijesne priče.

Drugog dana uglavnom se održava prije spomenuta Trka na viticu, nakon čega slijedi gađanje glinenih golubova. Atraktivno noćno gađanje glinenih golubova odvija se na Gradišću, a svake godine okupi veliki broj zaljubljenika u lovne aktivnosti. Uz podizanje zastave, Trku na viticu i gađanje glinenih golubova – čitavo događanje završava u nedjelju popularnom Trkom na prstenac.

Mnoštvo zabavnog popratnog sadržaja za posjetitelje

Trka na prstenac sve godine okupi veliki broj posjetitelja iz Istre, Hrvatske, ali i svijeta. Ovo izuzetno popularno natjecanje kvalitetno je medijski popraćeno i jedna je od glavnih manifestacija Barbana i ovdašnjeg dijela Istre. Kako bi program događanja protekao u zabavnom i pozitivnom raspoloženju, posjetiteljima su na raspolaganju mnogobrojne aktivnosti i razonode.

Posebno je bogat gastro program, koji istarski gastro majstori pripremaju za vrijeme Trke na prstenac. Odlučite li se posjetiti ovogodišnju Trku na prstenac zasigurno ćete uživati u odličnim istarskim jelima i pićima. Uz prepoznatljiv i ukusan Istarski pršut, domaće sireve i svjetski poznata vina – sigurni smo kako ćete uživati u svim gastro delicijama.

Pročitajte ovdje koji su najbolji restorani u Barbanu

Predivan Barban u viteškom raspoloženju

Barban je predivno malo mjesto koje se smjestilo na putu od Labina prema Puli. Iako maleno brojem stanovnika, mjesto je bilo izuzetno važno tijekom povijesti i Barban se može pohvaliti raznim povijesno važnim činjenicama. Pitoreskno mjesto danas čuva predivne stare građevine i spomenike, koji prikazuju kako je izgledala povijest jednog istarskog mjesta.

U Barbanu možete uživati u raznim aktivnostima, posebice u vrijeme održavanja Trke na prstenac. Posjetite li Barban za vrijeme Trke, osjetiti ćete svu ljepotu ovog mjesta, ali i kušati izvrsnu gastro ponudu. Želite li upoznati šarm Barbana i život lokalnog stanovništva, to je najbolje učiniti u vrijeme održavanja Trke na prstenac.

Trka na prstenac Barban
Trka na Prstenac Barban (Photo: trkanaprstenac.hr)

Postanite dio povijesti popularne viteške igre

Ne treba posebno naglašavati kako je Trka na prstenac jedna od rijetkih takvih manifestacija u Hrvatskoj i svijetu. Mnogobrojne viteške igre diljem svijeta su izumrle i tradicija održavanja Trke na prstenac u Barbanu zapravo je odličan način očuvanja vrijedne povijesti ovdašnjeg kraja. Uz očuvanje povijesti, ova je manifestacija i izuzetno dobar mamac za mnoge turiste koji pristižu u Barban pogledati natjecanje.

Želite li postati dio povijesti jedne popularne viteške igre – svakako svratite na Trku na prstenac u pretposljednjem vikendu kolovoza. Očekuje vas puno zabave, smijeha, uzbuđenja i navijanja – posebice kada će se natjecanje na trkalištu približavati svome finalu. Tražite li zabavno i atraktivno događanje u Istri tijekom kolovoza – Trka na prstenac odličan je izbor.

Svakako pogledajte

Zaštićeno: Apartmani Jakoplić Medulin – uživajte s obitelji na odmoru u Medulinu

admin

Vino Istarska Malvazija – 10 važnih činjenica o sorti Malvazija Istarska

admin

Staza sv. Roka (702) – 6 predivnih lokacija na stazi do Slapa Sopot (Istra)

admin
Please enter an Access Token