Istra Kašteli, dvorci i utvrde Novigrad Poreč Znamenitosti

Svjetionik Rt Zub: 8 zanimljivih činjenica zbog kojih trebate posjetiti svjetionik Zub

Tražite zanimljiv svjetionik u blizini istarskih gradova Poreč i Novigrad? Zanima vas po čemu je prepoznatljiv Svjetionik Rt Zub i koje sve zanimljive činjenice vežemo uz ovaj istarski svjetionik? Možete li se okupati na plaži u blizini Svjetionika Rt Zub i koliko iznosi cijena tjednog najma Svjetionika Zub?

Svjetionik Rt Zub je vrlo zanimljiv svjetionik koji se smjestio u blizini istarskih gradova Poreča i Novigrada. Atraktivan svjetionik poseban je zbog legende o mornarevoj ženi bez zuba, ali i zbog mnogih drugih zanimljivosti koje vežemo uz ovaj svjetionik.

Izgrađen je davne 1872. godine, a danas je otvoren za posjetitelje koji požele prenoćiti u svjetioniku. U potpunosti je automatiziran pa na svjetioniku nema stalne svjetioničarske postave. Samim time, imate mogućnost potpuno samostalno živjeti na svjetioniku – i tako iskusiti život svjetioničara, ali i postati dio bogate povijesti svijeta svjetioničara.

Razmišljate li o zabavnom izletu u blizini Poreča ili Novigrada – posjet Svjetioniku Rt Zub odličan je izbor. Upoznajte povijesne tajne koje sa sobom nosi ovaj popularni svjetionik te uživajte u predivnom moru i plažama. Evo zašto biste trebali posjetiti Svjetionik Rt Zub:

Svjetionik Rt Zub smješten na poluotoku Lanterna

Svjetionik Rt Zub smjestio se za zapadnoj obali istarskog poluotoka, između mjesta Poreč i Novigrad. Zanimljiv svjetionik bogate povijesti nalazi se na poluotoku Lanterna, koji je od Preča i Novigrada udaljen otprilike 15-ak kilometara. Poluotok leži između dva zaljeva – Tarska i Lunga.

Zbog položaja na poluotoku, do ovog svjetionika nećete trebati prijevoz brodom, već možete doći automobilom. Do samog svjetionika vodi uređena cesta, a blizu svjetionika nalazi se i parking – tako da možete u potpunosti bezbrižno uživati u razgledavanju atraktivnog Svjetionika Rt Zub.

Svjetionik rt Zub Istra predivan svjetionik Poreč Novigrad smještaj
Svjetionik rt Zub Istra (Photo: plovput.hr)

Kameni Svjetionik Zub izgrađen davne 1872. godine

Svjetionik Rt Zub pomalo je netipičan svjetionik za područje Istre, s obzirom da ga ne karakterizira visoka kula. Ovaj je svjetionik napravljen u stilu visoke kamene zgrade, dok je samo rasvjetno tijelo smješteno ispred svjetionika. Svjetionik je izgrađen od kamena, a predivan vanjski dio dodatno ukrašava bujno zeleno raslinje.

Kameni svjetionik sastoji se od prizemlja i prvog kata. Na prvom katu nalazi se apartman koji može primiti maksimalno 6 osoba, a može se iznajmiti tijekom čitave godine – o čemu ćemo nešto kasnije. Iako je svjetionik nekada imao svjetioničarsku postavu, onda danas više nije potrebna s obzirom da je svjetionik u potpunosti automatiziran.

Legenda o ženi s novim zubima kao dio povijesti svjetionika

Svjetionik je kroz svoju povijest usmjerio i spasio mnogobrojne mornare koji bi zalutali na ovome području. No, kroz povijest je nastala i zanimljiva legenda koja pojašnjava kako je ovaj Rt dobio ime Zub. Legenda je vezana uz mornara i njegovu brižnu ženu.

Stari lokalni ribar zaputio se jednog dana na more, no nije se vratio kući s ostalim mornarima. Njegova žena bez zuba sjela je na stijenu kod sadašnjeg svjetionika i brižno je čekala svojeg muža nekoliko dana. Iako su je mnogi uvjeravali kako je njezin muž doživio nesreću barkom uslijed olujnog nevremena, ona je ostala sjediti na stijeni tri dana.

Nakon tri dana stari je ribar napokon stigao na kopno, no kada je ugledao svoju ženu ostao je šokiran. Naime, njegova je žena bila pomlađena tridesetak godina i imala je nove lijepe zube. Dočekala ga je s predivnim osmjehom i veseljem. Od tada, stijena na rtu Lanterna nosi naziv Rt Zub.

Zanimljive kamenite i šljunčane plaže za odrasle i djecu

Poluotok Lanterna predivno je mjesto za miran ili aktivan odmor. Okružen obiljem zelenila, biljaka i životinjica – ovaj je predivan poluotok odlično mjesto za uživanje u moru. Svjetionik Rt Zub nalazi se svega 10 metara od mora, a ispred samog svjetionika na raspolaganju je nekoliko lijepih plaža.

Ispred svjetionika je lijepa šljunčano-kamenita plaža u kojoj mogu uživati i odrasli i djeca. Dapače, s prozora svjetionika možete pratiti kako se zabavljaju vaša djeca, dok vi odmarate u hladu unutrašnjosti svjetionika. No, uz plažu ispred svjetionika, na poluotoku Lanterna nalazi se još nekoliko predivnih plaža.

Uvale Tarska i Lunga donose zanimljivu stjenovito-šljunčanu obalu u kojoj možete uživati u raznim morskim aktivnostima. Kvalitetna mjesta za sunčanje omogućiti će vam dobivanje savršenog tena, dok će vam predivno more omogućiti neodoljiv užitak plivanja. Valja naglasiti kako je more izuzetno čisto, a hidranasto podmorje obiluje ribom pa se možete zabavljati i uz ribolovne aktivnosti.

Mnoštvo sadržaja u blizini Svjetionika Rt Zub

Svjetionik Rt Zub smješten je na vrhu samog poluotoka Lanterna, čime praktički možete uživati u miru i tišini valova. No, poželite li nekakav dodatni sadržaj nećete trebati daleko putovati. Naime, u blizini Svjetionika Rt Zub nalaze se razni sadržaji za turiste u kojima možete uživati.

Tako ćete uz malo putovanja stići do atraktivnih sportskih terena za tenis, košarku, nogomet i sve ostale sportove. Nadalje, pronaći ćete razne atraktivne restorane i barove u kojima možete bezbrižno uživati kušajući odlične istarske gastro delicije. Dakako, u gradovima Poreč i Novigrad možete otići u shopping ili uživati u svim blagodatima raznovrsne turističke ponude.

Zanimljivo noćenje u Svjetioniku Rt Zub za 6 osoba

Želite li isprobati kako izgleda život svjetioničara, Svjetionik Rt Zub donosi vam mogućnost najma smještaja u svjetioniku. Na raspolaganju vam je apartman za maksimalno 6 osoba, koji se može rezervirati tjedno ili na 3 dana (izvan sezone). Dakako, cijena apartmana varira ovisno o tijeku turističke sezone.

Posebnost ovog svjetionika jest što ćete u njemu boraviti potpuno sami, bez domara i svjetioničara. Apartman se prostire na površini od oko 100 metara kvadratnih i donosi tri dvokrevetne sobe, dnevni boravak, kuhinju, kupaonicu i predsoblje.

Izvan sezone (od listopada do travnja) smještaj se može rezervirati na minimum 3 dana, dok tijekom sezone smještaj možete rezervirati isključivo tjedno (od subote do subote). Cijena tjednog najma izvan sezone je oko 900 eura, dok je tjedni najam u srcu sezone oko 1.300 eura. Naglašavamo, radi se o smještaju za 6 osoba.

Predivan zalazak sunca i užitak života u svjetioniku

Već smo nekoliko puta naglasili kako je poluotok Lanterna izuzetno lijepa destinacija na kojoj možete uživati u obliju mira, tišine, hladovine, sunca i kupanja. Predivno čisto more savršeno je za kupanje u ljetnim mjesecima, a atraktivne plaže omogućuju vam uživanje u suncu ili hladu.

Jedan od najljepših prizora na poluotoku nastaje navečer kada sunce krene sa spuštanjem u more. Predivan zalazak sunca oduševiti će vas tijekom ljetnih mjeseci te vam zauvijek ostati u sjećanju. Dakako, predivne prizore možete ovjekovječiti fotografiranjem, a vjerujemo da ćete poželjeti češće uživati na ovoj predivnoj destinaciji.

Svjetionik rt Zub Istra predivan svjetionik Poreč Novigrad
Svjetionik rt Zub (Photo: plovput.hr)

Kada i zašto posjetiti Svjetioniku Rt Zub u Istri?

Svjetioniku Rt Zub atraktivan je i pristupačan tijekom čitave godine, no najviše čete u njemu uživati tijekom ljetnih mjeseci. Dakako, u ljetnim mjesecima je popunjenost apartmana u Svjetioniku Zub uglavnom velika pa morate na vrijeme rezervirati svoj smještaj – planirate li isprobati čari života svjetioničara.

Predivan istarski svjetionik Zub sa sobom donosi mnoge zanimljive povijesne priče, ali i očuvanu prirodu u kojoj ćete zasigurno uživati. Atraktivne kameno-šljunčane plaže koje se nalaze diljem poluotoka Lanterna pogodne su za sunčanje, kupanje i zabavu svih generacija posjetitelja.

Tražite li atraktivno mjesto za odmor ili izlet u blizini Poreča i Novigrada – Svjetionik Rt Zub odličan je izbor. Posjetite predivan svjetionik, uživajte u čistome moru i očuvanoj prirodi – te iskusite čari života svjetioničara. Ako ste u Istri – posjetite zanimljiv Svjetioniku Rt Zub u blizini Poreča i Novigrada.

Svakako pogledajte

Slap Sopot (Istra) – 7 čudesnih prizora zbog kojih će vas slap Sopot oduševiti

admin

Gdje kupiti Istarski pršut – 9 top lokacija u Istri gdje nastaje najbolji Istarski pršut

admin

Crkva svete Eufemije – 12 zanimljivih činjenica o najljepšoj crkvi u Rovinju

admin
Please enter an Access Token