Istra Istra fotopoints Izleti Izleti brodom Kašteli, dvorci i utvrde Najpopularnije znamenitosti Premantura Znamenitosti

Svjetionik Porer: 7 zanimljivih činjenica o predivnom svjetioniku Porer u Istri

Zašto je svjetionik Porer jedan od najljepših svjetionika u Istri i po čemu je poseban? Koliko je visok svjetionik hridi Porer i zašto je obala otočića pogodna za ronjenje i ribolov? Koliko košta cijena noćenja na savjetniku Porer i kada je najbolje posjetiti svjetionik Porer?

Svjetionik Porer izgrađen je davne 1833. godine i jedan je od najljepših svjetionika u Istri i Hrvatskoj. Predivna kamena kula u središtu hridi Porer, okružena je svježim i čistim morem – koje izgleda posebno atraktivno u vrijeme zalaska sunca.

Predivan svjetionik Porer nalazi se na hridinastom otočiću, udaljenom milju i pol jugozapadno od rta Kamenjak – najjužnijeg dijela Istre. Uz Svjetionik Porer vežu se mnoge zanimljive činjenice, a čak 7 posebnosti ovog svjetionika predstaviti ćemo vam u nastavku.

Želite li posjetiti jedan od najljepših istarskih svjetionika – Porer je odličan izbor. Vrijedi spomenuti kako u samome svjetioniku možete i prespavati te tako steći nezaboravno putničko iskustvo. U nastavku slijedi 7 zanimljivih činjenica zbog kojih se isplati posjetiti svjetionik Porer u Istri:

Hridasti otočić Porer obići ćete za manje od dvije minute

Svjetionik Porer smješten je na istoimenom hridastom otočiću Porer. Hridasti otočić nalazi se milju i pol udaljen od vrlo popularnog rta Kamenjak. Sam otočić je izuzetno malen i širine je tek oko 80 metara. Iako malen, otočić pruža predivan pogled na čisto more i okolne atrakcije.

Na otočiću Porer nalaze se tri pristaništa za mala morska plovila, gdje je moguće privezati i podići brodicu. Kako biste obišli čitav otok trebati će vam manje od dvije minute vremena. Dakako, poželite li uživati u šumu valova i zalasku sunca, obilazak otočića trajati će puno duže.

more-svjetionik-Porer-u-Istri-znameniotost-Istre-svjetionici-visit-istria-hr
Hrid Porer u Istri (Photo: Pixabay.com)

Svjetionik Porer visok je 35 metara

Svjetionik Porer jedan je od najviših svjetionika na području Istre. S visinom od čak 35 metara smjestio se uz bok popularnom Savudrijskom svjetioniku, uz kojeg se vežu mnogobrojne zanimljive povijesne priče. Sve o Savudrijskom svjetioniku saznajte ovdje.

Predivna kamena kula smještena je u sredini betonsko-kamene zgrade svjetionika. Kula je visine 31 metara, dok sve zajedno svjetionik broji čak 35 metara visine. Domet glavnog svjetla je 25M, dok je domet pomoćnog svjetla 12M. Svjetionik je izgrađen 1833. godine, a uz samu izgradnju vežu se zanimljive priče i mnogobrojna pitanja – s obzirom da je izgradnja takvog objekta na udaljenom otočiću vrlo zahtjevna.

Bilo kako bilo, predivan svjetionik Porer danas je jedna od glavnih znamenitosti ovdašnjeg dijela Istre. Dakako, uz rt Kamenjak koji sadrži mnoge rijetke životinjske i biljne vrste. Posjet svjetioniku Porer super je ideja – no valja pripaziti na uvjete na moru s obzirom na to da je od Premanture udaljen pola sata vožnje brodicom.

Predivni zalasci sunca koji očaravaju

Iako smo rekli kako je otočić površinom izuzetno malen i možete ga proći za svega nešto više od minute, to ćete teško ostvariti ako se na otočiću Porer nađete u večernjim satima. Naime, ovaj otočić pruža nevjerojatno lijepe večernje prizore kada sunce zapljusne more svojim večernjim zrakama.

Predivni zalasci sunca jedna su od posebnosti i čari ovog otočića. Nađete li se na otočiću u večernjim satima, uživati ćete u predivnim prizorima zalaska sunca. Kada se more i sunce sljube u jedno – nastaju prizori koji će vam zauvijek ostati u sjećanju. Mnogi se slažu kako su upravo na otočiću Porer doživjeli jedne od najljepših zalazaka sunca u svojem životu.

U moru kraj Porera živi 90% jadranskih riba

More u blizini otočića Porer iznimno je čisto, što predstavlja izuzetno dobre uvjete za boravak i život mnogobrojnih biljnih i životinjskih morskih vrsta. Istraživanja su pokazala kako u moru kraj otočića Porer živi čak 90% vrsta riba koje žive u Jadranu. Dakle, ovdje ćete pronaći gotovo sve vrste koje možete pronaći i na drugim mjestima u Jadranu.

Predivno more odličan je mamac za pecanje riba. Doduše, more u blizini svjetionika Porer izuzetno je živahno i uzburkano pa često baš i nije pogodno za neke lovne aktivnosti. Ipak, zapanjujuće zvuči činjenica da je čistoća mora ovdje privukla čak 90 posto svih vrsta riba u Jadranu.

Predivno podmorje kao raj za ljubitelje ronjenja

Čisto more donosi i predivno podmorje koje vrijedi istražiti. U okolici svjetionika Porer nalazi se nekoliko predivnih lokacija koje obožavaju ronioci željni istraživanja Jadranskog podmorja. Iako je teren pomalo opasan za ronjenje, valja naglasiti kako ćete ovdje upoznati i vidjeti mnoge atraktivne morske životinjske i biljne vrste te ostavštine brodova.

Iako baš i nije preporučljivo, na obali otočića Porer možete se i okupati. Svjetioničar će vam dati savjete i ideje koja su najbolja mjesta za kupanje na otočiću, no nikako se nemojte udaljavati više od 50 metara od obale. Naime, morske struje izuzetno su jake u blizini hridi Porer i kupanje se ne preporučuje ljudima s manjkom iskustva. Jedna od prikladnih lokacija za kupanje je pristanište za brodice, no samo u određeno doba dana (kada je more relativno mirno).

Svjetionik Porer dobio svoju repliku u parku Minimundus

Svjetionik Porer dobio je svoju repliku u izuzetno popularnom parku minijaturnih građevina Minimundus u Austriji. Popularan park malih građevina u Austriji (blizu Klagenfurta) odlučio je Svjetionik Porer uvrstiti među građevine koje će krasiti park popularnih svjetskih građevina.

Prema saznanjima, za izradu modela svjetionika Porer iskorišteno je čak 4 tisuće komada vapnenačke cigle. Sama izgradnja protjecala je u skladu s načelima izgradnje istarskog svjetionika, a trajala je otprilike 6 mjeseci. Predivan svjetionik Porer tako je dobio svoju vrijednu repliku u popularnom parku mini građevina Minimundus u Austriji.

svjetionik Porer u Istri znameniotost Istre svjetionici visit istria hr
Svjetionik Porer u Istri (Photo: Wikimedia.org – Arnoldius)

U svjetioniku Porer možete i prespavati

Želite li posebno iskustvo života svjetioničara, možete iznajmiti dva apartmana koja se nude u svjetioniku Porer. Jedinstveno iskustvo spavanja u svjetioniku na osamljenom otočiću zaista je izuzetan doživljaj koji će vam ostati urezan u sjećanje. S obzirom na udaljenost i vremenske (ne)prilike važno se pridržavati nekih pravila kod dolaska i boravka na otočiću Porer.

Vrijedi spomenuti kako na otočiću boravi stalna posada svjetioničara, bez obzira na činjenicu što je danas svjetionik u potpunosti automatiziran. Na svjetioniku imate vode i električne energije, dok se za hranu trebate dogovoriti s lokalnim vodičem. Cijena noćenja u apartmanu kreće se oko 100 eura, a jedan apartman može primiti dvije osobe. Dakako, sadržaja baš i nema puno, no to je čar života svjetioničara.

Kada i zašto posjetiti Svjetionik Porer?

Svjetionik Porer jedan je od najljepših i najviših svjetionika u Istri. Smješten na malenu hrid Porer, svjetionik je okružen predivnim čistim morem i očaravajućim zalascima sunca. Svjetionik je visok 35 metara, a uz njegovu izgradnju i obližnje podmorje vežu se mnoge zanimljive povijesne priče.

Popularan Svjetionik Porer najbolje je posjetiti u ljetnim mjesecima kada je more relativno mirno, a temperature ugodne i stabilne. Za sve željne kušanja života svjetioničara, važno je spomenuti kako u Svjetioniku Porer možete iznajmiti dva apartmana za dvije osobe te prenoći na malenoj hridi Porer.

Želite li istraživati predivne svjetionike u Istri – posjet Svjetioniku Porer odličan je izbor. Istražite ljepotu i posebnosti ovog atraktivnog 35 metara visokog svjetionika i pronađite svoj mir uz predivan zalazak sunca i opuštajući šum valova. Posjetite Svjetionik Porer u Istri – i uživajte u ljepoti života.

Svakako pogledajte

Najljepši kamp Vrsar – top 5 najpopularnijih kampova u Vrsaru (Istra)

admin

Buzetski karneval – 8 zanimljivosti zbog trebate posjetiti Karneval u Buzetu

admin

Wine day Istra – uživajte u vrhunskim vinima i delicijama na Wine Day Istra

admin
Please enter an Access Token