Istra Izleti Izleti brodom Kašteli, dvorci i utvrde Raša Znamenitosti

Svjetionik Crna Punta (Istra) – 8 super razloga za posjet čarobnom osamljenom svjetioniku

Tražite najljepše i najatraktivnije svjetionike u Istri i Hrvatskoj? Zanima vas zbog čega je poseban Svjetionik Crna Punta u Istri i koje sve predivne tajne skriva? Zašto će vam ovaj svjetionik pružiti savršen mir i odmor te kako doći do osamljenog svjetionika okruženog gustom šumom?

Svjetionik Crna Punta jedan je od najzanimljivijih istarskih svjetionika. Atraktivan svjetionik nalazi se daleko od svijeta i turističkih destinacija, okružen je gustom šumom – što vam pruža savršenu priliku od odmor i uživanje. Svjetionik Crna Punta donosi i mnogobrojne zanimljive priče i prirodne atrakcije – o čemu ćete saznati u nastavku teksta.

Planirate li uskoro neki izlet u Istri ili želite provesti nezaboravan odmor na svjetioniku – svakako razmotrite posjet Svjetioniku Crna Punta. Ovaj popularni svjetionik na osami pruža vam priliku za savršen odmor, privatno kupanje u čistom moru, atraktivan pogled na more i mogućnost noćenja u stilu svjetioničara. Evo zašto posjetiti Svjetionik Crna Punta:

Sakriven od civilizacije u gustoj šumi

Svjetionik Crna Punta jedinstveni je svjetionik u Istri zbog činjenice da je gotovo u potpunosti odsječen od civilizacije. Svjetioniku je gotovo nemoguće pristupiti automobilom (osim terenskih vozila), a nalazi se daleko od naseljenih mjesta. Samim time, Svjetionik Crna Punta posjetiteljima pruža savršenu oazu mira i priliku za potpuno uživanje u moru i prirodi.

Popularan svjetionik nalazi se otprilike 5 kilometara udaljen od mjesta Koromačno, na istočnom dijelu istarskog poluotoka. Jedino bliže mjesto jest naselje Skitača u kojem postoji supermarket i pošta. No, kako je svjetionik okružen gustom šumom – gotovo je nemoguće do njega stići kopnom. Bolja opcija jest pristizanje u svjetionik brodom.

Svjetionik Crna Punta izgrađen davne 1873. godine

Baš poput mnogih istarskih svjetionika i Crna Punta nastala je sredinom, odnosno u drugoj polovici 19. stoljeća. Svjetionik Crna Punta zapravo predstavlja jedno od najistočnijih točaka istarskog poluotoka te je kroz povijest bio važan za sigurno prometovanje brodova ovim dijelom Jadrana (prema Rijeci).

Svjetionik se sastoji od primarne zgrade koja donosi dva kata i ukupnu površinu od 160 metara kvadratnih. Uz zgradu se nalazi kula visine 5 metara na kojoj se nalazi svjetlo za signalizaciju morskog prometa. Danas je u sklopu svjetionika još motornica i skladište, dok se ispred samog objekta nalazi pristan i dizalica za brodice. Za potrebe tuširanja i pranja koristi se voda iz cisterne.

Svjetionik Crna Punta izgrađen je 1873. godine, a valja naglasiti kako je čitav objekt napravljen od kamena. Posebno se ističe izdvojeni svjetionik, odnosno kula visine 5 metara. Predivna kamena gradnja odlično se uklapa u ostatak prostora te tako čini skladnu cjelinu s prirodom.

valovi na moru Istra
Svjetionik Crna Punta Istra (Photo: plovput.hr)

Kristalno čisto plavo more i opuštajući šum valova

Svjetionik Crna Punta nalazi se svega 10 metara od mora, odnosno od stjenovite plaže. Ovo područje nije naseljeno ljudima, što je razlog kristalno čistog plavo-zelenog mora. Očuvana priroda jedan je od glavnih razloga zašto posjetitelji obožavaju ovo mjesto – koje odiše mirom i tišinom.

Okolica svjetionika odlično je mjesto za potpuno opuštanje i uživanje u prirodi. Gusta šuma u ljetnim mjesecima pruža odličan zaklon od sunca, dok kamene plaže osiguravaju i više no dovoljno lijepog mjesta za sunčanje. Dakako, čisto i predivno more odlično je za plivanje i uživanje u ostalim morskim aktivnostima.

Predivna pješačka staza i izvor usred kamena

Rt Crna Punta pokazuje svu raskoš netaknute prirode, kroz razne biljne i životinjske vrste, ali i neke prirodne fenomene. Predivna staza Suze sv. Lucije jedna je od najljepših pješačkih staza u Istri. S predivne šetnice pruža se atraktivan pogled na čitavu Istru, koja spaja čisto more, mnoštvo prirodnog zelenila i predivne brežuljke i planine.

Usred stijena u blizini Svjetionika Crna Punta nalazi se jedan prirodni fenomen. Naime, usred stijena izvire voda, što se rijetko gdje može vidjeti u ovdašnjem kraju. Krenete li u istraživanje prirode, dočekati će vas razne gljive, voćke i bilje – koje možete iskoristiti za pripremu jela. Dakako, sve to može iskombinirati s šetanjem, trčanjem, ribolovom ili nekom drugom sportskom aktivnosti.

Legenda o tragačima za skrivenim zlatom

Uz svjetionik Crna Punta veže se jedna izuzetno zanimljiva legenda, koja ni dan danas nije u potpunosti razjašnjenja. Legenda kaže kako su tragači za blagom u ovom dijelu Istre pronašli tajanstvene hodnike koji vode do zlata. No, iako se vjerovalo da će u hodnicima biti zlato, pronađene su samo kamene ploče s neobičnim i nerazjašnjenim simbolima.

Iako je od spomenute legende prošlo već puno vremena, priča o tajanstvenim hodnicima još uvijek nije u potpunosti razjašnjenja. Možda se zaista u tajanstvenim podmorskim hodnicima krije zlato ili je sve to samo jedna zanimljiva povijesna priča. Tko zna.

Mogućnost noćenja u svjetioniku za obitelji i grupe prijatelja

Jedinstveni svjetionik Crna Punta, svoje će posjetitelje oduševiti predivnom prirodom, mirom i jednostavnošću koju donosi spoj mora, stijena i guste šume. Poželite li iskusiti kako izgleda život svjetioničara, dobra je vijest da svjetionik možete iznajmiti. Maksimalni kapacitet smještaja je do 8 odraslih osoba.

Kao što smo već rekli, svjetionik Crna Punta sastoji se od dva kata. Na ta dva kata smješteno je ukupno 4 spavaćih soba, 3 kupaonice, veliki dnevni boravak i kuhinja s blagovaonicom. Dakako, u vanjskom dijelu smještaja nalazi se još dodatnog sadržaja pa tako možete uživati u velikoj terasi s fantastičnim pogledom. Na raspolaganju vam je i roštilj, veliki vanjski stol te ležaljke za odmaranje.

Cijena noćenja kreće se od 200 eura izvan sezone pa sve do 600 eura u srcu sezone. Minimalno se može rezervirati 3 noćenja izvan sezone i 7 noćenja u srcu sezone. Valja naglasiti kako u svjetioniku nema svjetioničarske posade, što znači da čitav prostor imate samo za sebe.

svjetionik crna punta istra - najljepši svjetionici u istri savjet izlet
Svjetionik Crna Punta (Photo: plovput.hr)

Svjetionik Crna Punta prepun dodatnih mogućnosti

Prije svega, kako biste pristigli u svjetionik biti će vam potreban ili SUV automobil ili brodica. Srećom, vlasnici svjetionika osigurati će vam jednu od te dvije opcije te ćete bezbrižno stići na samo odredište. Prema dogovoru, automobil će vam ostati na raspolaganju tijekom čitavog odmora u svjetioniku.

U samom svjetioniku imate sve što vam je potrebno za ugodan i bezbrižan odmor. Od osnovnih potrepština za higijenu, preko zabave za djecu pa sve do raznih dodatnih sadržaja za opuštanje svih generacija. Osim odmora, u svjetioniku možete organizirati i neka manja druženja ili proslave obljetnica unutar obitelji i prijatelja.

Zahvaljujući savršenom miru možete uživati u prakticiranju joge ili meditacije, možete loviti ribe na predivnoj obali, možete uživati u prekrasnom pogledu, možete se izležavati na ležaljci ili možete uživati u mirisu svježe pečenih riba. Mogućnosti je bezbroj, a na vama je da se odlučite što želite raditi na popularnom osamljenom svjetioniku.

Zašto posjetiti Svjetionik Crna Punta u Istri?

Svjetionik Crna Punta jedinstven je svjetionik na ovom dijelu Jadrana. Skriven daleko od civilizacije i ljudi, ovaj vam svjetionik može pružiti savršenstvo mira, tišine i prirodnih ljepota. Svjetionik donosi zanimljive povijesne legende, predivno čisto more, atraktivno zelenilo i gustu šumu – sve što vam treba za kvalitetan i zabavan odmor.

Svjetionik je najbolje posjetiti u ljetnim danima kada je more mirno i toplo, no ni posjet zimi nije loša opcija. U svjetioniku možete rezervirati noćenje, čak i u zimskim danima kada će vas grijati peć na pelete. Predivne šetnice sa fantastičnim pogledom na Istru i mnogobrojni zanimljivi prirodni fenomeni – sjajna su pozivnica da posjetite Svjetionik Crna Punta.

Tražite li ideje za zanimljiv izlet u Istri – svakako razmotrite posjet Svjetioniku rt Crna Punta. Sigurno smo kako ćete se kvalitetno opustiti i odlično zabaviti jer na ovome mjestu imate priliku za bijeg daleko od gužvi, užurbanosti i civilizacije. Svakako posjetite Svjetionik Crna Punta – i uživajte u životu i odmoru.

Svakako pogledajte

Wine day Istra – uživajte u vrhunskim vinima i delicijama na Wine Day Istra

admin

Plaže Rabac: Top 8 najboljih plaža u Rapcu za sunčanje, kupanje i uživanje

admin

Trka na prstenac Barban: 11 super razloga zašto posjetiti Trku na prstenac

admin
Please enter an Access Token