Adrenalinske aktivnosti Istra Izleti Planinarenje

Staza sv. Šimuna (701) – 10 super razloga zašto posjetiti slap Sopot i Stazu 701

Želite uživati u čarobnoj šetnji predivnom prirodom u srcu Istre? Zanima vas koja sve nezaboravna iskustva donosi Staza sv. Šimuna (701) i zašto je ova planinarska staza jedna od najljepših u Istri? Zašto je slap Sopot u Istri neotkriveno blago koje trebate posjetiti?

Staza sv. Šimuna (Staza 701) jedna je od najljepših pješačko-planinarskih staza u Istri, ali i Hrvatskoj. Predivna staza koja kombinira razne prirodne fenomene i atrakcije, zaisgurno će vas oduševiti. Atraktivni vidikovci, čudesan slap Sopot, Višestoljetni most, zaštičene vrste jelenja i veliki vodnjak i predivne crkvice – samo su dio atrakcija koje ćete upoznati na Stazi sv. Šimuna nedaleko Pazina.

Tražite li predivnu stazu za šetanje ili planinarenje, onda je Staza sv. Šimuna (701) definitivino odličan izbor. Upoznajte ljepotu Istre kroz atraktivnu prirodu i prekrasne vidikovce koji ostaju zauvjiek u sjećanja. Krenite putem Staze sv. Šimuna – i uživajte u svakom koraku na zanimljivoj istarskoj avanturi.

Staza sv. Šimuna – jedna od najatraktivnijih staza u Istri i Hrvatskoj

Mnogi ljubitelji prirode, šetnje i planinarenja slažu se kako je Staza sv. Šimuna (Staza 701) jedna od najljepših pješačko-planinarskih staza u Istri, ali i čitavoj Hrvatskoj. Staza nije previše naporna pa je mogu prehodati i oni s osrednjom kondicijom, a nudi impresivne vidikovce na prekrasnu Istru.

Staza svetog Šimuna osim predivnih vidikovca, šetačima nudi i atraktivan slap Sopot koji pokazuje koliko priroda može biti čudesna. U području staze obitavaju i rijeke zaštočene životinjske vrste, što je samo dokaz koliko je ovo područje očuvano i zdravo za šetnju i planinarenje.

Dakako, uz predivnu prirodu možete uživati i u raznim drugim kulturno-povijesnim znamenitostima. Na stazi ćete tako doći do atraktivnog Višestoljetnog mosta, ali i zanimljivih crkvica koja ukazuju na nekada aktivan život ovdašnjeg stanovništva. Sigurni smo kako ćete uživati u svakom koraku Staze 701.

Kružna staza dužine 8,9 kilometara započinje u Gračišću

Staza sv. Šimuna službeno se još naziva Staza 701. Radi se o kružnoj stazi koja kreće i završava u mjestu Gračišće nedaleko Pazina. Sam početak staze 701 započinje ispod velikog stabla ladonje i fotopointa, od kuda šetači i planiniari kreću s blagim spuštanjem prema crkvici Svetog Šimuna.

Atraktivna staza donosi zanimljivu različitost podloge, gdje lapori tvore predivne potočne doline, a čvrsti vapnenci grade brežuljke. Sama kombinacija tla izuzetno je zanimljiva za šetače, a kako bi šetnja prošla bez problema važno je nositi adekvatnu planinarsku obuću i odjeću. Zbog od 8,9 km i relativno male visinske razlike možemo reći kako se radi o stazi koju mogu proći i rekreativci osrednje kondicije.

Relativno lagana šetnja u trajanju 3 i pol sata

Kao što smo iznad već spomenuli, Staza sv. Šimuna je relativno jednostavna staza za koju nije potrebna neka ekstremno visoka kondicijska sprema. Najniža točka staze iznosi 84 metra, dok je najviša na 450 – što znači da trebate savladati visinsku razliku od svega 400-ak metara.

Zbog raznovrsnosti podloge i predivnih prizora atraktivne prirode, za prolazak staze trebati će vam više od 3:30 sati. S obzirom da sunce obasjava veći dio staze, preporuka je na planinarenje Stazom svetog Šimuna krenuti u kasnim popodnevnim satima. Dakako, uzmite u obzir da će vam za prolazak čitave kružne staze trebati minimum 3 i pol sata šetnje.

Čaroban slap Sopot kao malo poznata atrakcija

Staza sv. Šimuna donosi nevjerojatan prizor koji će vam se zauvijek urezati u pamćenje – čudesan slap Sopot. Iako je ovaj predivan slap zaista očaravajući, pomalo je zanimljivo kako još uvijek nije stekao status jedne od najpopularnijih atrakcija Istre. Veliki broj turista kreće na istraživanje Staze sedam slapova, dok slap Sopot ostaje pravo neistraženo blago – kojeg možete istražiti baš vi.

Slap Sopot visok je čak 25 metara, a svojim profinjenim vodenim padom tvori jedan od najljepših prizora u Istri. Atraktivan slap u podnožju stvara predivno tirkizno jezero, koje zaokružuje čudesnu priču ovog predivnog prirodnog fenomena. Slap Sopot nalazi se u blizini naselja Floričići (kod Pićna). Važno je naglasiti kako u sušnim ljetnim mjesecima nećete moći uživati u predivnom slapu jer nema dovoljno vode, a samim time ni slapa.

slap sopot istra popularne atrakcije u istri
Slap Sopot Istra (Photo: wikimedia.org)

Zanimljiv Višestoljetni most još iz vremena Napoleona

Savršena nadogradnja na predivne prizore slapa Sopot definitivino je atraktivan Višestoljetni most koji potječe još iz doba Napoleona. Prema povjesnim činjenicama, Višetoljetni most izgrađen je u Napoleonovo doba, a davnih je dana služio kao glavna poveznica mnogih sela s mjestom Pićno. Most izgleda vrlo atraktivno te se odlično nadovezuje na predivne prizore slapa Sopota.

Vrijedi svakako spomenuti kako je Višestoljetni most tijekom svoje povijesti bio nekoliko puta teško oštećen. No vrijedni mještani ovdašnjeg kraja redovito su ga obnavljali pa je tako posljednju obnovu doživio 1953. godine. U blizini mosta nalaze se klupe za odmor pa možete odmoriti nakon naporne šetnje do predivnog slapa. Nakon odmora možete nastaviti Stazom sv. Šimuna (701) ili možete krenuti na Stazu sv. Roka (702). Dakako, savjetujemo da se držite predivne Staze sv. Šimuna (701).

Staza sv. Šimuna dom je zaštićenih jelenjaka i velikog vodenjaka

Područje Staze sv. Šimuna izuzetno je dobro očuvano te na njemu obitavaju mnoge biljne i životinjske vrste. Na tom su poručju svoj dom pronašle i dvije poprilično rijetke životinje: jelenjak i veliki vodenjak. Krenete li na šetnju Stazom 701 mogli biste susresti ove malene zaštićene vrste, mada su vjerojatno plašljivo skrivene negdje na tlu.

Veliki vodenjak posebno je zanimljiv jer obitava samo na europskom području (Italija i Hrvatska), a prepoznatlijv je po svojoj sivo-crnoj boji koja se na trbušnom djelu pretvara u žuto-narančaste nijanse. Jelenjak je s druge strane predstavnik porodice jelenci Lucanidae, a porepoznatljiv je po velikoj donjoj čeljusti koja ima oblik jelenovih rogova. Iako je vjoerajotnost da sretnete ove zaštičene životinje mala, ako ih sretnete nemojte ih uznemiravati.

Atrakivni vidikovci koje ćete zauvijek pamtiti

Jedna od posebnosti Staze sv. Šimuna definitivno su atraktivni vidikovci koji su smješteni diljem ove zanimljive pješačko-planinarske staze. Uz sam slap Sopot nalaze se 2 atraktivna vidikovca koja su posvečena staroslavenskim božanstvima. Iznad slapa vidikovac je boga Peruna, dok je na polovici spusta uz slap smješten vidikovac njegove žene, božice plodnosti Mokoš.

Dakako, mnoštvo atraktivnih vidikovaca nalazi se i na drugim dijelovima Staze 701. Sigurni smo kako ćete uživati u mnogbrojnim predivnim prizorima koje vidikovci nude, posebice u vremenima vedrih dana kada pogled seže na daleko područje Istre.

Zanimljivi Izleti u Istri - najbolji izleti i aktivnosti u Istri za vas na jednome mjestu

Zanimljive crkvice bogate povijesti i kulture

Šetnja Stazom svetog Šimuna vodi vas do mnogobrojnih crkvica koje se poprilično lijepo uklapaju u samu krajolik istarskog kraja. Već na samom startu šetnje Stazom 701 naletjeti ćete na predivne prizore djelomično sačuvane Crkve Svetog Šimuna. S te se pozicije pruža predivan pogled na praktički čitavu stazu koja je pred vama.

Na daljnjem putu (nakon slapa Sopot) susresti ćete zanimljivu Crkvu Svetog Stjepana koja je polemenjana visokim zvonikom i okružena grobljem. Nadalje, u selu Lovrići doći ćete do Crkve Sv. Marije Magdalene, s koje se pruža predivan pogled na ljepote istarskog kraja. U relativnoj blizini ove crkve, u podnožju brda Pišćetak, nalazi se izvor koji prema pričama nikada ne presušuje.

Mnoštvo predivnih pogleda na raskošnu Istru

Istra je jedan od najzanimljivih prirodnih fenomena Hrvatske i Europe jer povezuje mnoštvo različitih atrakcija na relativno malom području. Od predivnih planina i brežuljaka, preko riječnih dolina pa sve do čistog mora. U Istri zaista možete uživati u potpunoj raznovrsnosti prirode.

Staza sv. Šimuna izuzetno je atraktivna upravo zbog toga što vam nudi obilje predivnih prizora na istarski poluotok. Mnogbrojni vidikovci na svakom koraku zaštitni su znak ove zanimljive planinarsko-pješačke staze. U svakom čete trenutku uživati u predivnom pogledu na prirodnu raznolikost Istre, posebice odlučite li se za šetnju u vrijeme zalaska sunca.

Kada krenuti u istraživanje Staze sv. Šimuna?

Ljetni mjeseci mogu biti vrlo sušni pa samim time nećete moći uživati u predivnom prizoru slapa Sopot. S druge strane, šetnja zimi može biti djelomično opasna. Sljedno tome, najbolje vrijeme za istraživanje Staze sv. Šimuna svakako su proljeće i jesen.

Staza sv. Šimuna uglavnom se nalazi na sunčanoj strani pa će sunce veći dio dana obasjavati stazu. U vrućim danima to može biti vrlo opasno pa je savjet izbjegavati udarne sunčane sate za šetnju. Dakle, puno je pametnije i bolje krenuti u šetnju u kasnim podonevnim satima – kada sunce više nije toliko jako. Na šetnju obavezno ponijeti litru do dvije vode (ili neke druge tekućine) te se adekvatno obući za planinarenje.

Želite li uživati u nezaboravnim prizorima predivne Istre – Staza sv. Šimuna odličan je odabir. Predivna staza vodi vas kroz mnogbrojne prirodne fenomene, od kojih svakako vrijedi izdvojti čudesan slap Sopot i Višestoljetni most. Tražite li ideju za odličan izlet u Istri – svakako krenite putem Staze sv. Šimuna.

Svakako pogledajte

Marčana restorani – top 5 najboljih restorana i gastro lokacija u Marčani (Istra)

admin

Plaže Medulin: Top 7 najpopularnijih i najljepših plaža u Medulinu

admin

Karneval u Puli – 7 zanimljivih posebnosti zbog kojih trebate posjetiti Pulski karneval

admin
Please enter an Access Token