Istra Izleti Najpopularniji izleti Pićan Planinarenje

Staza sv. Roka (702) – 6 predivnih lokacija na stazi do Slapa Sopot (Istra)

Potrebna vam je ideja za zanimljiv i predivan izlet u Istri? Želite posjetiti čudesan Slap Sopot i zanima vas kako najlakše doći do slapa? Zašto je Staza sv. Roka najpopularniji put do Slapa Sopot te koje sve predivne lokacije i vidikovce donosi?

Staza sv. Roka (Staza 702) predivna je pješačko-planinarska staza koja vodi od pitoresknog istarskog mjesta Pićan sve do atraktivnog Slapa Sopot. Zanimljiva staza namijenjena čak i ljudima bez super kondicije duga je 3.5 kilometara i za njeno savladavanje trebati će vam nešto više od 1 sat umjerene šetnje.

Atraktivan istarski krajolik, predivni vidikovci, bogata povijest i u konačnici čudesan Slap Sopot – razlog su zašto ovu istarsku stazu morate posjetiti barem jednom u životu. Planirate li aktivan izlet u Istri, u nastavku vam donosimo 6 predivnih lokacija i razloga zašto trebate krenuti u šetnju Stazom sv. Roka (Staza 702).

Pitoreskno mjesto Pićan bogate povijesti

Mjesto Pićan nadaleko je poznato zbog svoje bogate povijesti i raznih važnih imena koja su kroz povijest posjetila ovo mjesto. Iako dimenzijama i brojem stanovništva poprilično malo, mjesto Pićan ponuditi će vam obilje zanimljiva sadržaja povijesnog karaktera.

Pićanski zvonik izgrađen od bijelog vapnenca visine je čak 48 metara, što ga čini jednim od najviših i najljepših istarskih zvonika. Posebno se ističe i Župna crkva Navještenja Blažene Djevice Marije, koja je svoj današnji izgled dobila davne 1753. godine. Sama crkva posjeduje i vrlo vrijedan inventar, a posebno vrijedi izdvojiti poklon carice Marije Terezije – predivan zlatom protkani biskupski plašt.

Pićan ima i zanimljive vidikovce s kojih se pruža predivan pogled na središnju Istru. Uz same vidikovce vežu se i mnogobrojne povijesne priče, a posebno je zanimljiva priča u kojoj je sudjelovao austrijski prijestolonasljednik Franjo Ferdinand – koji je bio oduševljen zanimljivim okusom pićanskog vina.

Staza sv. Roka započinje kod Crkvice sv. Roka, kraj koje se nalazi i tabla s opisom i glavnim znamenitostima staze. Vaše zanimljivo putovanje kreće upravo ovdje – a vodi vas kroz vrlo zanimljiv i očaravajući istarski krajolik, sve do Slapa Sopot.

staza sv roka pićan slap sopot izleti u istri planinarenje
Staza sv. Roka Istra (Photo: Pixabay.com)

Legenda od Stijeni vila graditeljica

Staza sv. Roka duga je 3.5 kilometara te vas vodi kroz razne zanimljive prirodne i povijesne atrakcije. Jedna od zanimljivih povijesnih atrakcija definitivno je Stijena vila graditeljica, na koju ćete naići vrlo brzo nakon starta šetnje u mjestu Pićan.

Stijena vila graditeljica zapravo je ogromna kamena gromada, za koju se vjeruje da je trebala biti dio Pulske arene. Prema legendi, vila je prilikom prenošenja stijena za izgradnju Pulske arene bila malo nepažljiva pa je putem izgubila veliki kamen (koji se nalazi na Stazi sv. Roka). Iako je vila pokušala ponovno uzeti kamen i prenijeti ga do Pule, to joj nije uspjelo jer je izlaskom suca zakukurikao pijetao pa je vila otišla dalje bez kamena.

Zanimljiva kamena gromada tako danas stoji na Stazi sv. Roka i jedna je od zanimljivih povijesnih atrakcija na putu do Slapa Sopot. Krenete li na put do Slapa Sopot s djecom, svakako se zaustavite kod Stijene vila graditeljica te im ispričajte ovu zanimljivu legendu o vilama i Pulskoj areni.

Vidikovac sv. Jelene s panoramskim pogledom na Učku

Na putu prema Slapu Sopot pronaći ćete nekoliko odličnih vidikovaca koji će vas očarati predivnim prizorima Istre. Osjetiti ćete moć i ljepotu prirode, ponos što ste dio čarobnog svijeta. Istra zaista izgleda predivno zbog svojeg raznovrsnog krajolika, a svu ljepotu toga osjetiti ćete upravo na predivnoj Stazi sv. Roka.

Jedan od atraktivnijih vidikovaca na stazi svakako je vidikovac sv. Jelene. Atraktivan vidikovac smješten pod stablom lipe pruža panoramski pogled na Istru. Posebno je atraktivan pogled na najveću istarsku planinu Učku, koja očarava svojom moći i veličinom. Nikako nemojte propustiti zastati i odmoriti na vidikovcu sv. Jelene.

Višestoljetni most u blizini slapa Sopot

Višestoljetni most još od davnih dana imao je izuzetno važnu ulogu u povezivanju mnogih sela s mjestom Pićan. Danas je taj most još uvijek u funkciji, a posebno je atraktivan među turistima jer dodatno naglašava ljepotu predivnog slapa Sopot.

Most je izgrađen još u Napoleonovo doba, a tijekom svoje povijesti bio je nekoliko puta teže oštećen uslijed djelovanja vode. S obzirom na njegovu važnost, mještani su most nekoliko puta obnavljali, a posljednja takva obnova zbila se 1953. godine.

Višestoljetni most danas izgleda poprilično impresivno i dodatno naglašava ljepotu i moć samog slapa Sopot. Most se nalazi praktički na vrhu samog slapa pa su prizori koje vidite zaista čudesni. U blizini mosta nalaze se klupe za odmor na kojima možete pojesti nešto ukoliko ogladnite šetajući Stazom sv. Roka ili Stazom sv. Šimuna.

staza sv roka pićan slap sopot izleti u istri
Staza sv. Roka Istra (Photo: Pixabay.com)

Čudesan Slap Sopot visine čak 25 metara

Finalna točka vašeg putovanja Stazom sv. Roka jest čudesan Slap Sopot. Predivan slap visine čak 25 metara jedan je od najljepših i najatraktivnijih slapova istarskog kraja, ali i Hrvatske. Poseban šarm stvara i predivno tirkizno jezero koje nastaje pri dnu samog slapa.

Teško je riječima opisati ljepotu samog slapa pa je najbolje da ga sami posjetite. Slap se nalazi na vrlo zanimljivom lokalitetu okružen stijenama, koje kao da čuvaju slap i jezerce u sredini. Prizori zaista izgledaju predivno i uvjereni smo kako će vas slap Sopot oduševiti.

Valja spomenuti kako je slap Sopot najbolje posjetiti u proljeće, jesen ili zimu – kada ima dovoljno vode. U sušnim ljetnim danima može se dogoditi da slap presuši pa nećete moći uživati u predivnim prizorima.

Dva atraktivna vidikovca posvećena staroslavenskim božanstvima

Uz sam slap Sopot nalaze se i dva predivna vidikovca posvećena staroslavenskim božanstvima. Odmah iznad slapa nalazi se vidikovac posvećen bogu Perunu, koji pruža predivan pogled na slap i prikazuje razornu moć koju voda ima u svojem toku.

Na sredini spusta prema tirkiznom jezeru nalazi se vidikovac posvećen božici plodnosti Mokoš, koja je ujedno bila i zaštitnica žena. Do ovog se vidikovca dolazi spuštanjem niz strme stijene u blizini slapa pa morate biti vrlo pažljivi. Srećom, postavljeni su konopi koji vam daju dodatnu sigurnost prilikom spuštanja do jezera.

Iako je put do samog jezera poprilično zahtjevan i trebate biti iznimno pažljivi kod spuštanja – sav trud na kraju će se isplatiti. Prizori slapa i jezera koje ćete imati prilike doživjeti s obale samog jezera zaista su prekrasni. Vjerujemo kako će vam ostati zauvijek u sjećanju, ali i kako ćete poželjeti napraviti pokoju fotografiju predivnog Slapa Sopot.

Sve o Slapu Sopot pročitajte ovdje.

Predivna priroda i zaštićene životinjske vrste

Staza sv. Roka može vam ponuditi zaista čudesne i predivne prizore netaknute prirode. Posebnost ovog istarskog krajolika definitivno je maksimalna očuvanost prirode i sklad koji nam daruje majka priroda. Dokaz svemu tome su i dvije rijetke i zaštićene životinjske vrste koje obitavaju na ovim prostorima. Jelenjak i veliki vodenjak predivne su malene životinjice koje su svoj dom pronašle upravo na ovdašnjem području.

Krenete li u šetnju Stazom sv. Roka svakako vas molimo da za sobom ostavite čistu i netaknutu prirodu. Eventualno smeće ponesite natrag sa sobom doma, a prirodu ostavite u očuvanom stanju. Predivni prizori šuma i puteljaka te atraktivan slap – zaslužuju oduševljavati još mnogobrojne generacije ljudi.

staza sv roka pićan slap sopot izleti u istri šetnja
Staza sv. Roka (Photo: Pixabay.com)

Kada je najbolje posjetiti Stazu sv. Roka (702)?

Stazu svetog Roka (Stazu 702) najbolje je posjetiti u proljeće, jesen ili zimu. Preporučujemo vam da izbjegavate ljetne mjesece zbog mogućnosti presušivanja slapa. Naime, sušni mjeseci mogu uzrokovati manjak vode pa u tim mjesecima neće biti ni slapa.

U šetnju Stazom sv. Roka poželjno je krenuti u kasnim popodnevnim satima, kako biste izbjegli vrućine i opasne sunčeve zrake. Staza je jednostavna za šetnju i bez većih problema trebali bi je savladati i ljudi bez velike kondicije. Kvalitetna planinarska obuća i odjeća obavezni su zbog vaše sigurnosti, a posebice zbog toga što staza donosi različite kombinacije terena (asfalt, šljunak, stijene).

Tražite li predivan i zanimljiv izlet u prirodi u Istri – šetnja po Stazi sv. Roka (702) odličan je izbor. Upoznajte predivne prirodne ljepote, uživajte u čudesnim vidikovcima, saznajte legendu o Stijeni vila graditeljica te uživajte u atraktivnim prizorima slapa Sopot. Sve to i još puno više toga donosi vam Staza sv. Roka (Staza 702).

Svakako pogledajte

Najbolji hoteli Vrsar – top 7 najpopularnijih Vrsar hotela i turističkih naselja

admin

Antonja – izložba vina i maslinova ulja: 6 razloga zašto posjetiti Antonja gastro festival

admin

Svjetionik Crna Punta (Istra) – 8 super razloga za posjet čarobnom osamljenom svjetioniku

admin
Please enter an Access Token