Adrenalinske aktivnosti Istra Istra fotopoints Izleti Najpopularnije znamenitosti Najpopularniji izleti Planinarenje Rijeke, jezera i slapovi Znamenitosti

Staza sedam slapova – 17 tajni najljepše planinarske staze u Istri

Tražite predivnu destinaciju za fantastičan izlet u prirodu i lagano planinarenje Istrom? Zašto je Staza sedam slapova iznimno popularna i koje sve prirodne atrakcije donosi? Koliko vremenski traje šetnja po Stazi 7 slapova i mogu li u istraživanje slapova s vama krenuti djeca i kućni ljubimci?

Staza sedam slapova definitivno je najpoznatija i najpopularnija šetačko-planinarska staza u Istri. Predivna staza donosi mnoštvo nezaboravnih atraktivnih prizora, ali i pogled na čak 7 raznovrsnih slapova. Staza sedam slapova nije previše zahtjevna te se na istraživanje slapova mogu zaputiti gotovo svi koji su spremni na višesatnu šetnju prirodom.

Želite li saznati što sve donosi Staza sedam slapova i na što trebate pripaziti kod istraživanja – svakako nastavite s čitanjem teksta. U nastavku vam donosimo čak 17 javno poznatih tajni koje Staza 7 slapova donosi svojim posjetiteljima. Saznajte kada je najbolje vrijeme za posjet Stazi 7 slapova, što ćete sve vidjeti na stazi, koliko je staza zahtjevna, kakva vam obuća treba i može li se negdje nešto pojesti na stazi.

Staza sedam slapova – najljepša staza u Istri

Javna je tajna da je Staza sedam slapova najljepša i najpopularnija staza za šetnju i planinarenje u Istri. Ova iznimno popularna staza donosi mnoštvo predivnih prirodnih atrakcija, među kojima se posebno ističe čak 7 atraktivnih slapova.

Zahvaljujući svojoj popularnosti, Stazu 7 slapova redovito istražuju domaći i strani turisti, a čest je odabir i raznih izletnika željnih svježeg zraka i šetnje. Staza uz predivne slapove donosi uživanje u isprepletenim tokovima rijeke Mirne i riječice Drage, ali i pogled na rudarska okna, napuštena istarska sela, Napoleonov most, itd.

Staza sedam slapova odličan je izlet za sve koji se nađu u Istri. Ne propustite priliku istražiti ljepote istarskog kraja ispisane kroz čarobne prirodne atrakcije. Atraktivna staza čeka na vas, bez obzira jeste li u vrhunskoj ili osrednjoj fizičkoj spremi.

Staza sedam slapova - 17 tajni najljepše planinarske staze u Istri
Staza sedam slapova Istra (Photo: Pixabay.com)

7 predivnih slapova za uživanje u prirodi

Glavni adut Staze sedam slapova definitivno je 7 atraktivnih slapova koji se značajno razlikuju svojom strukturom, visinom i veličinom. Atraktivni slapovi raspoređeni su na nekoliko mjesta atraktivne pješačko-planinarske staze, a svojom ljepotom plijene pozornost svih šetača i planinara.

Najljepši i najveći slap na stazi je slap Vela peć kojeg ćemo još spomenuti nešto kasnije, a posebno su atraktivni i slapovi Zagon, Bačva, Zelenšćak i Grjok. Atraktivni slapovi isprepliću se sa životopisnim tokovima rijeka Mirna i Draga, ali i zanimljivom prirodom koja je Istri podarila predivnu lokaciju za odmor i opuštanje.

Staza sedam slapova započinje kod Buzeta

Staza sedam slapova zapravo je kružna pješačko-planinarska staza koju možete istraživati u dva smjera. Početak staze je kod Buzeta, odnosno kod Buzetske pivovare. Na mjestima nakon Buzetske pivovare možete besplatno parkirati automobil i krenuti u istraživanje predivne istarske staze.

Početak staze je na obali rijeke Mirne, nakon trim staze. Stazu sedam slapova možete istraživati u oba smjera, no preporuka je da krenete uzvodno – što je po mnogima pravilan raspored kretanja po stazi. Zahvaljujući uzvodnom hodanju lakše ćete se uspeti na stijenu Greben, a ujedno čete i odmoreni upoznati neke od najljepših prizora na početku same staze.

Dužina staze 7 slapova iznosi preko 13.5 kilometara

Dužina staze sedam slapova iznosi preko 13.5 kilometara, a varira ovisno o tome skrećete li sa osnovne staze zbog fotografiranja i uživanja u prizorima predivne prirode. Mogli bismo reći kako će prosječni šetač/planinar na Stazi 7 slapova napraviti i više od 15 kilometara, s obzirom da su mnogi prizori jednostavno vrijedni dodatnih koraka i istraživanja.

Kako biste u laganom tempu prošli čitavu Stazu 7 slapova biti će vam potrebno minimalno 5 sati hodanja. Uglavnom, će staza od vas zahtijevati i nešto više vremena, no sve ovisi o tome kojim tempom odlučite istraživati stazu. Dakako, u navedenu računicu nije uračunato vrijeme za fotografiranje i odmor, već sama šetanja stazom.

Moguće je istraživanje staze s djecom i kućnim ljubimcima

Staza u jednom svojem dijelu ima intenzivan uspon (na stijenu Greben), no to je praktički jedini zahtjevni dio staze. U ostatku staze uživati ćete u laganoj šetnji predivnom prirodom, što je pogodno i za ljude s osrednjom fizičkom kondicijom.

Stazu sedam slapova možete istraživati i u društvu djece te kućnih ljubimaca. Ovisno o starosti djece, na put do 7 slapova s djecom krenite samo ako ste sigurni da će se djeca moći uspeti uz pomoć sajle i stepenica na stijenu. Ne radi se o nekom ogromnom usponu, no mnogi ljudi na ovom dijelu staze odustaju jer smatraju da nisu dovoljno spremni. Ako vaša djeca i kućni ljubimci mogu savladati stepenice i relativno umjeren uspon – svakako ih povedite sa sobom.

Atraktivna Staza sedam slapova - 17 tajni najljepše planinarske staze u Istri
Staza sedam slapova u Istri (Photo: Pixabay.com)

Ispreplitanje čarobne rijeke Mirne i riječice Drage

Šetnja Stazom 7 slapova vodi vas paralelno s predivnim tokom rijeke Mirne koja u nekim svojim dijelovima izgleda zaista čarobno. Predivan kanjon rijeke Mirne sam po sebi je izuzetno atraktivan, a 7 slapova samo je dodatak čitave čarobne priče.

Rijeku Mirnu i riječicu Dragu proći ćete na nekoliko mjesta pa je važno da nosite adekvatnu obuću i budete pažljivi tijekom šetnje. Valja pripaziti i na vremenske prilike i neprilike jer kada je vodostaj previsok ili premalen nećete moći uživati u čaroliji koju donose atraktivni tokovi rijeke Mirne i Drage.

Najljepši slap Vela peć visine 26.5 metara

Krenete li u pravilnom smjeru istraživati Stazu 7 slapova, vrlo brzo ćete doći i do najljepšeg i najpopularnijeg slapa na stazi – Vela peć. Predivan slap Vela peć treći je slap po redu, a posebno je popularan zbog svoje visine koja iznosi čak 26.5 metara. Ujedno, slap je širok 5.6 metara pa čitav prizor izgleda čarobno.

Slap Vela peć jedno je od najpopularnijih mjesta za fotografiranje na stazi pa ponekad kod slapa može biti svojevrsna gužva. Atraktivan slap ulijeva se u zanimljivo malo jezerce, što upotpunjuje čitav čudesan prizor. Kada bi staza imala samo slap Vela peć bila bi izuzetno atraktivna, no nemojte zaboraviti da je na stazi ukupno čak 7 atraktivnih slapova.

Napuštena rudarska okna kao dodatna atrakcija

Prije samog slapa Vela peć nalazi se još jedna zanimljiva atrakcija popularne istarske staze. Napuštena rudarska okna dio su ostavštine prošlog vremena, kada su ovdašnji istraživači krenuli u iskopavanje kamenog ugljena. Nažalost po njih, istraživanje i iskapanje kamenog ugljena završilo je vrlo brzo jer su shvatili da nema baš puno ugljena.

Sve to događalo se u 19. stoljeću, točnije iskapanje ugljena započeto je 1854. godine. Zanimljivo, završeno je nakon svega nekoliko mjeseci, a nama su kao uspomena na to vrijeme ostala zanimljiva rudarska okna. Napuštena rudarska okna možete pogledati šetajući se stazom 7 slapova te tako zaviriti u dio povijesti istarskog kraja.

Zahtjevan uspon na stijenu Greben

Kao što smo već rekli iznad, Staza sedam slapova ima jedan zahtjevniji dio, zbog kojeg dio šetača odustaje od daljnjeg istraživanja. Uspon na stijenu Greben iziskuje određenu kondicijsku spremu, ali nije nešto zbog čega biste pod svaku cijenu trebali odustati od istraživanja Staze 7 slapova.

Kako biste se uspjeli uspeti uz stijenu, postavljena je sajla i malene stepenice zahvaljujući kojima ćete puno lakše savladati sam uspon uz stijenu Greben. Stijena je sama po sebi posebnost ove staze jer je zapravo jedini uzvišeni dio staze, koji otvara čitav jedan novi svijet čarobnih prirodnih prizora.

Doživite napuštena istarska sela

Staza 7 slapova povezuje razne prirodne motive, a jednim dijelom povezati će vas i s poviješću ovog istarskog kraja. Naime, staza vas jednim dijelom vodi u predivna napuštena istarska sela, koja će vam pokazati kako je nekada izgledao život u ovdašnjem kraju.

Dakako, napuštena sela sada izgledaju oronulo i zapušteno, no ipak su ostavština jednog prošlog doba koju treba respektirati. Istarska sela oduvijek imaju neki svoj šarm, a šetajući Stazom 7 slapova upoznati ćete mnogima nepoznat i skriveni dio ovdašnje istarske povijesti.

Predivne Kotle i stari napušteni mlin

Kotle su jedan vrlo zanimljiv dio Staze sedam slapova u kojima možete vidjeti moć rijeke Mirne. Predivne udubine u stijenama danas izgledaju vrlo atraktivno, a odličan us prizor za fotografiranje. Kotle su djelo toka rijeke Mirne koja je svojim prodiranjem stvorila predivan prizor u stijenama vrijedan svake pažnje.

U blizini predivnih udubljenih stijena nalazi se i stari mlin koji pokazuje kako se nekada živjelo u ovome kraju. Nekada funkcionalan mlin koji je othranio generacije ovdašnjih Istrijana, danas je oronula znamenitost koja tek podsjeća na neke bolje prošle dane.

Kotle kao mjesto za odmor i hranu

Kotle su među izletnicima i istraživačima Staze sedam slapova omiljeno mjesto za odmor i zalogaj. U ovom se dijelu staze nalazi ugostiteljski objekt u kojem možete kušati neke popularna istarska jela i pića. Restoran koji donosi predivan pogled, ujedno će poslužiti i kao odlično mjesto za gastronomsko uživanje u Istri.

Ako ste na Stazi 7 slapova u najpopularnijim mjesecima i terminima, možete očekivati kako će u ovome restoranu biti poprilična gužva. Ipak, savjetujemo vam da iskoristite predivne Kotle za uživanje u odmaranju i hrani. Dakako, ovdje možete kušati i odlična domaća vina i likere, no nemojte pretjerati jer ispred vas je još veliki dio Staze sedam slapova.

Napoleonov most zanimljive povijesti

Prema pričama iz davnina, Napoleonov most bio je izgrađen u doba vladavine ovog poznatog vladara. Ipak, stručnjaci smatraju kako je popularni most izgrađen nešto kasnije, odnosno nakon smrti Napoleona. Iako sama povijest ovog mosta i nije toliko bitna, ipak se lijepo zabaviti uz poneku povijesnu priču.

Napoleonov most donosi vrlo atraktivan prizor svim šetačima po Stazi 7 slapova. Doduše, most izgleda pomalo zapušten i traljav, ali još uvijek služi svojoj svrsi. Uz samu šetnju preko mosta, mnogi šetači upravo ovaj most biraju kao jedan od popularnijih motiva na fotografijama sa Staze 7 slapova.

Mnoštvo prirode i zelenila za šetače

Staza sedam slapova šetačima donosi maksimalno uživanje u prirodi i svježem zraku. Predivan istarski krajolik na Stazi 7 slapova pokazuje svu svoju raskoš i snagu koju priroda pruža svima nama na zemlji. Atraktivni putevi spajaju najbolje od prirode, vrijednu povijest, ali i atraktivnu gastro ponudu.

Staza sedam slapova može vam poslužiti kao odličan izlet za bijeg iz gradskih gužvi i svakodnevnog stresa. Opuštanje uz zvukove iz prirode itekako će pozitivno djelovati na vaše fizičko i mentalno zdravlje.

Napravite atraktivne fotografije u društvu slapova

Staza sedam slapova odlično je mjesto za sve koji vole fotografije. Naime, na ovoj se stazi nalazi jako puno odličnih mjesta za fotografiranje, posebice kada pričamo o atraktivnim slapovima. Društvene mreže prepune se odličnih fotografija sa Staze sedam slapova, a upravo tamo možete potražiti inspiraciju za vašu odličnu fotografiju.

Posebno su popularne fotografije s najvećeg slapa Vela peć, čija visina od 26.5 metara imponira. Jedna od omiljenih lokacija za fotografiranje su i Kotle, a uvijek je aktualan i Napoleonov most. U svakom slučaju, puno je mjesta na kojima možete napraviti odlične fotografije.

Top Staza sedam slapova - 17 tajni najljepše planinarske staze u Istri
Staza sedam slapova (Photo: Pixabay.com)

Velik broj ljudi kao potencijalni problem

Staza sedam slapova jedna je od najpopularnijih staza za šetanje i planinarenje ne samo u Istri, već i u čitavoj Hrvatskoj. Samim time, Stazu sedam slapova svake godine posjeti ogroman broj turista iz čitave Hrvatske, Europe i svijeta. Zbog velike količine ljudi u udarnim terminima, ponekad se nećete moći maksimalno opustiti uživaju u prirodnim atrakcijama.

Zanimljivo zvuči podatak da pojedinih dana u godini broj posjetitelja Staze sedam slapova nadmašuje brojku od 15.000 posjetitelja dnevno. Iako je staza dugačka i vremenski zahtjevna, ogroman broj ljudi na stazi ipak se primijeti u udarnim terminima.

Kvalitetna obuća i odjeća su obavezne

Staza 7 slapova možda nije vrlo zahtjevna većim dijelom, ali ipak od vas iziskuje maksimalnu ozbiljnost. Prije svega, na šetnju Stazom 7 slapova nemojte krenuti bez kvalitetne obuće. Kvalitetna i čvrsta obuća za planinarenje osnova je sigurnog uživanja u istraživanju predivnih istarskih slapova.

Odjeću prilagodite vremenu u kojem istražujete stazu, a preporuka stručnjaka svakako jest slojevito odijevanje. Također, na šetnju je poželjno uvijek imati duge hlače koje će spriječiti ogrebotine i eventualne problemčiće sa životinjicama i bubama. Dakle, kvalitetna obuća i duga dojeća su must have.

Kada posjetiti Stazu sedam slapova?

Staza sedam slapova najljepša je u proljeće i jesen. U ljetnim mjesecima određeni dijelovi staze mogu presušiti pa nećete vidjeti sve slapove i potočiće, dok u zimskim danima staza može biti opasna za šetanje. Stoga, idealno vrijeme za šetanje svakako je proljeće ili jesen.

Prije nego se zaputite na Stazu 7 slapova trebalo bi provjeriti i sam vodostaj rijeka. Naime, jednim dijelom šetanje trebati ćete prijeći rijeke i potočiće, a visok vodostaj mogao bi vam pokvariti zacrtane planove.

Staza sedam slapova jedna je od najpopularnijih pješačko-planinarskih staza u Hrvatskoj i vrijedi je posjetiti. Obucite se kvalitetno, ponesite potrebne stvari i krenite u predivnu avanturu istraživanja – Staze sedam slapova.

Svakako pogledajte

Najljepši svjetionici u Istri – pogledajte 7 najatraktivnijih svjetionika u Istri

admin

Antonja – izložba vina i maslinova ulja: 6 razloga zašto posjetiti Antonja gastro festival

admin

Upoznajte Istarski Gin – odličan izlet za sve koji žele degustirati gin u Istri i uživati

admin
Please enter an Access Token