Adrenalinske aktivnosti Istra Istra fotopoints Izleti Najpopularniji izleti Planinarenje Rijeke, jezera i slapovi Znamenitosti

Slap Sopot (Istra) – 7 čudesnih prizora zbog kojih će vas slap Sopot oduševiti

Tražite odličnu ideju za vikend izlet u Istri? Zanima vas zašto je slap Sopot neistraženi dragulj Istre i isplati li se posjetiti ovaj predivni istarski slap? Kako doći do slapa Sopot (Istra) i koje ćete sve čudesne prizore doživjeti prilikom šetnje do slapa?

Slap Sopot (Istra) definitivno je jedan od najljepših slapova u Istri, ali i cjelokupnoj regiji. Predivan slap koji je sve do nedavno bio neistraženo turističko blago, sada je jedan od glavnih turističkih aduta središnje Istre. Slap Sopot nalazi se u blizini Pazina, a odlična je ideja za nezaboravan i zabavan izlet u prirodi.

Čaroban slap visok je 25 metara, a pri dnu tvori predivno tirkizno jezero koje oduševljava turiste iz čitavog svijeta. Uz slap se nalazi i atraktivan Višestoljetni most, kao i dva vidikovca posvećena staroslavenskim bogovima. Tražite li odličnu ideju za izlet u Istri – posjet Slapu Sopot u mjestu Floričići svakako je odličan izbor.

Predivan Slap Sopot visine čak 25 metara

Slap Sopot u Istri jedan je od najljepših slapova Hrvatske, ali i regije. Iako pomalo u sjeni Staze 7 slapova koju turisti obožavaju, Slap Sopot svake godine ugošćuje sve više izletnika i turista. Možemo reći kako je predivan Slap Sopot još uvijek pomalo neistraženi dragulj Istre, koji čeka da ga vi otkrijete.

Zaputite li se u istraživanje Slapa Sopot u Istri, sigurni smo kako ćete biti oduševljeni predivnim slapom i čarobnim krajolikom. Smješten nedaleko Pazina, u mjestu Floričići – slap Sopot Istra okružen je netaknutom prirodom, predivnim vidikovcima i zaštičenim biljnim i životinjskim vrstama.

Raskošan slap visok je čak 25 metara, a vodeni pad nastaje zahvaljujući Švićkom potoku (koji u sušnim ljetnim mjesecima zna presušiti). Stoga, najbolje vrijeme za posjet slapu jest proljeće, jesen ili zima. U blizini slapa nalazi se i atraktivan Višestoljetni most koji je nastao u doba Napoleona, a pri dnu Slap Sopot stvara čarobno tirkizno jezero, kao stvoreno za predivne fotografije.

Očuvana raskošna priroda oduševljava domaće i strane turiste

Do Slapa Sopot možete stići na tri različita načina: pješke Stazom sv. Šimuna, pješke Stazom sv. Roka ili automobilom do Floričići (cca 300 metara od slapa). Dolazak automobilom zapravo je najlošija opcija jer ćete automobilskom vožnojom propustiti sve ono lijepo što donosi okruženje Slapa Sopot.

Predivne pješačko-planinarske staze Sv. Šimuna i Sv. Roka odličan su način za stapanje s prirodom. Šetnja stazama nije zahtjevna, a pruža neizmjerno iskustvo predivnih vidikovaca koji pokazuju punu čar pitoreskne Istre. Priroda u blizini predivnog slapa izuzetno je dobro očuvana, čemu svjedoći i boravak rijektih zaštičenih životinja na ovome području.

Zanimljiv reljef isprepliče razne vrste tla pa je važno imati dobru oobuću prilikom šetnje do slapa Sopot. Atraktivni brežuljci od čvrstog vapnenca i riječne doline od lapora – pokazati će vam svu raskoš prirode u Istri. Želite li uživati u svkom koraku, daleko od grada i poslovnog stresa – svakako krenite pješke putem Slapa Sopot u Istri.

Zanimljiva kružna Staza sv. Šimuna vodi do slapa Sopot

Staza sv. Šimuna (Staza 701) jedna je od naljepših pješačo-planinarskih staza u Istri i Hrvatskoj. Uz mnogbrojne predivne vidikovce koji će vas ostaviti bez daha (zbog ljepote), staza na središnjem dijelu vodi i do atraktivnog Slapa Sopot. Atraktivna staza jedan je od tri načina kako doći do željenog istarskog slapa.

Kružna staza Sv. Šimuna započinje i završava u mjestu Gračišće, gdje nakon šetnje možete pojesti i odlična istarska jela. Staza je dugačka 8,9 kilometara i za cjelokupno svaladavanje trebati ćete nešto više od 3 i pol sata. Staza nije zahtjevna te je mogu koristiti i ljudi bez visoke kondicijske spreme.

Staza sv. Šimuna voditi će vas kroz predivne prirodne znamenitosti, a zasigurno ćete uživati u predivnom pogledu na čarobnu Istru. Na putu ćete proći uz nekoliko predivnih crkvica, ali i upoznati djelomičnu povijest istarskog kraja. Staza sv, Šimuna je odličan izbor za sve koji žele prošetati do slapa i udahnuti obilje svježeg zraka. Na obilazak staze ne krečite u najtoplijim satima, već u kasno popodne (kada sunce više nije jako).

Pročitajte ovdje sve o Stazi sv. Šimuna.

Staza sv. Roka za brži dolazak do slapa

Za razliku od duge Staze sv. Šimuna (701), Staza sv. Roka (702) je gotovo upola kraća i jednostavnija za savladavanje. Ova je staza osmišljena upravo kako bi vas dovela do samog Slapa Sopot. Ovu stazu bez ikakvih problema trebali bi savladati svi s barem malo kondicije, no potrebno je izbjegavati vruće ljetne sate za šetnju.

Staza svetog Roka (Staza 702) započinje u mjestu Pićan i vodi vas ravno do Slapa Sopot. Staza je dužine svega 3,5 kilometara i okarakterizirana je kao lagana, što znači da je mogu savladati skoro svi. Visinska razlika iznosi manje od 100 metara, a za savladavanje Staze sv. Roka trebati će vam svega 1 sat.

Staza sv. Roka vodi vas predivnim krajolikom istarskog kraja, a na putu do slapa uživati ćete u raznim zanimljivim prizorima. Posebno je atraktivan Vidikovac sv. Jelene s kojeg se pruža predivan pogled na istarsku planinu Učku. Također, na putu ćete sresti i Stijenu vila graditeljica za koju se pričama vjeruje da je ispala vilama kada su gradile Pulsku arenu. Konačni cilj, svakako je predivan Slap Sopot.

Staza sedam slapova - 17 tajni najljepše planinarske staze u Istri
(Photo: Pixabay.com)

Višestoljetni most koji dočarava svu ljepotu slapa

Slap Sopot (Istra) sam po sebi je predivan prirodni fenomen koji oduševljava turiste i posjetitelje svojom pojavom. No, posebnu čar predivnom slapu pridodaje i atraktivan Višestoljetni most koji se nalazi odmah iznad slapa. Stapanjem Višestoljetnog mosta i slapa Sopot nastaje zaista predivan prizor koji će vam zauvijek ostati u sjećanju.

Višestoljetni most nastao je davnih dana, još za vrijeme vladavine Nepoleona. Ovaj atraktivan most bio je glavna poveznica okolnih sela s mjestom Pićan te je kroz povijest odigrao važnu ulogu ovdašnjim mještanima. Zanimljivo, most je zbog vode u nekoliko navrata bio poprilično oštećen, ali su ga mještani redovito obnavljali. Posljednja obnova Višestoljetnog mosta bila je 1953. godine.

Tirkizno jezerce u koje se ulijeva predivni slap

Okruženje u kojem se nalazi slap Sopot izuzetno je zanimljivo i atraktivno. Visoke stijene koje tvore svojevrsnu zaštitu slapu i jezercu, stapaju se s ostatkom očuvanog okoliša i zanimljivim Višestoljenim mostom. Cjelokupni prizor zaista izgleda filmski i sigurni smo kako ćete biti oduševljeni.

Poseban čar cjelokupnom doživljaju daje predivno tirkizno jezero u koje se ulijeva slap. Voda koja pada s 25 metara visine skuplja se u kamenom koritu ispod slapa te tvori predivan tirkizni ambijent. Zbog svega toga, slap Sopot izgleda očaravajuće sa svim strana i pozicija.

Predivni vidikovci posvećeni staroslavenskim božanstvima

Uz sam slap nalaze se dva atraktivna vidikovca. Prvi vidikovac nalazi se odmah iznad samog slapa i posvećen je staroslavneskom bogu Perunu koji je bio vladar neba. Drugi vidikovac posvećen je njegovoj ženi Mokoš, božici plodnosti i zaštitnici žena. Dakako, uz sve navedeno vežu se i zanimljive povijesne priče, koje možete saznati od lokalnih mještana.

Drugi se vidikovac nalazi na putu od vrha slapa prema jezeru pa ćete se morati malo potruditi želite li stići do tog vidikovca. Staza koja vodi do jezera je poprilično strma pa trebate biti iznimno pažljivi. Srećom, postavljeni su konopi koji pomažu u spuštanju prema jezeru pa ipak imate jedan dodatni nivo sigurnosti. U svakom slučaju, dobro pripazite kako se spuštate do tirkiznog jezera u podnožju slapa Sopot.

slap sopot istra popularne atrakcije u istri
Slap Sopot Istra (Photo: wikimedia.org)

Zaštićene životnjske vrste kao dokaz očuvanog okoliša

Na lokalitetu slapa pronaći ćete mnoge zanimljive biljne i životinjske vrste. Svakako vrijedi istaknuti dvije zaštićene vrste, koje su ovaj kraj nastanile zahvaljujući odličnoj očuvanosti prirode. Jelenjak je atraktivna životinja veličine šake koju karakterizira povećana čeljust u obliku rogova jelana. S druge strane, veliki vodenjak je gmaz tamno sive i crne boje, koji je na trbušnom dijelu obojan u žuto-narančaste nijanse.

U blizini Višestoljetnog mosta nalaze se klupice na kojima možete odmoiti od naporne šetnje, ali i prizalogajiti nešto. Ovim vas putem molimo da nakon jela i pića, sav otpad ponesete natrag za sobom – kako bi priroda ostala maksimalno očuvana. Slap Sopot predivan je upravo zbog svoje prirodne očuvanosti i na nama ljudima jest da tu prirodu čuvamo i dalje.

Kada i kako posjetiti Slap Sopot (Istra)?

Slap Sopot u Istri najbolje je posjetiti u proljeće, jesen ili zimu. Naime, u sušnim ljetnim mjesecima slapa zbog pomanjkanja vode možda neće ni biti pa je bolje izbjeći takav scenarij. Ono što također treba izbjeći jest posjet slapu u podnevnim satima kada je sunce prejako za šetnje. Prema Slapu Sopot najbolje se zaputiti u kasnim popodnevnim satima, kada nisu velike vrućine.

Bez obzira koji način putovanja do slapa odabrali, savjetujemo vam da nosite prikladnu planinarsku odjeću i obuću. Kvalitetne cipele zaštiti će vas od ozljeda, dok će duge hlaće spriječiti neželjene ubode i oštećenja kože. Kao što smo već rekli iznad, slap možete posjetiti na tri načina: automobilom do Floričića (s glavne ceste Pazin – Labin skretanjem u mjestu Zajci), šetnjom po Stazi sv. Roka ili Stazi sv. Šimuna.

Tražite li olidčnu ideju za izlet u Istri, posjet predivnom slapu Sopot definitivno je super odluka. Predivni Slap Sopot visine 25 metara spojen s Višestoljetnim mostom i atraktivnim tirkiznim jezerom – prizor je koji ćete zauvijek pamtiti. Stoga, srdačno vam preporučujemo da posjetite – Slap Sopot (Istra).

Svakako pogledajte

Kuća za odmor Nina (Loborika) – uživajte u grijanom bazenu i opuštajućem miru

admin

Najljepši svjetionici u Istri – pogledajte 7 najatraktivnijih svjetionika u Istri

admin

Zlatna vrata Pula – 9 zanimljivosti zbog kojih posjetiti Slavoluk Sergijevaca

admin
Please enter an Access Token