Istra Istra fotopoints Kašteli, dvorci i utvrde Medulin Najpopularnije znamenitosti Znamenitosti

Malin Medulin (vjetrenjača) – 8 tajni najpoznatije mlin vjetrenjače u Medulinu

Zašto je Malin Medulin jedna od najpopularnijih i najpoznatijih znamenitosti Medulina i Istre? Koje se povijesne priče vežu uz mlin vjetrenjaču u Medulinu? Kakve sve tajne skriva Malin Medulin i zašto je ova znamenitost jedinstvena na Mediteranu?

Malin Medulin definitivno je jedna od najpopularnijih i najpoznatijih znamenitosti Medulina i Istre. Prepoznatljiva medulinska vjetrenjača obnovljena je 2016. godine, a svake je godine posjete mnogobrojni turisti. Dakako, mlin vjetrenjača u Medulinu skriva mnogobrojne zanimljive povijesne priče, koje ćete saznati u nastavku.

Zanima li vas kako je izrađen popularni medulinski mlin i koje tajne skriva u svojoj dugoj povijesti – svakako nastavite s čitanjem članka. U nastavku ćemo vam donijeti nekoliko zanimljivih priča vezanih uz Malin Medulin, otkriti ćemo vam tajne ovog mlina te vam dati informacije – kada možete posjetiti Malin Medulin. Sve to saznajte u nastavku teksta.

Malin Medulin – mlin vjetrenjača kao najpopularnija znamenitost Medulina

Malin Medulin jedna je od najpoznatijih i najpopularnijih znamenitosti Medulina i Istre. Zanimljivo, popularni Malin u Medulinu jedinstvena je građevina koja se osim u Medulinu može vidjeti još samo u Grčkoj. Stoga, ovaj medulinski mlin ima itekako važnu povijesnu ulogu u prikazu života Istrijana, ali i Europljana.

Medulinska vjetrenjača odigrala je vrlo važnu ulogu u životu ovdašnjeg stanovništva te režirala mnogobrojne životne priče. Vjetrenjača je zapravo mlin koji je nekada služio poljoprivrednicima za mljevenje žita, zahvaljujući čemu mnogobrojni Istrijani nisu bili gladni, već su uživali u raznim proizvodima od brašna. O svemu tome, više u nastavku.

top malin medulin vjetrenjača mlin u medulinu
Malin Medulin Istra (Photo: Pixabay.com)

Kako su braća Pošić 1872. godine promijenili povijest Medulina i Istre?

Priča o izgradnji mlina vjetrenjače u Medulinu započinje davne 1872. godine. Braća Pošić vratila su se s dalekih morskih putovanja te odlučila na obali Medulina izgraditi dvije mlin-vjetrenjače kakve su vidjeli u Grčkoj. Dva Medulinska mlina po mnogočemu su posebna u svijetu, a osim u Medulinu slične mlinovi se može vidjeti još samo u Grčkoj.

Braća Ivan i Andrea Pošić bili su moreplovci koji su život živjeli na putu sve od Amerike do dalekog Istoka. Kada su ostarjeli, odlučili su se “usidriti” te su umjesto morskih avantura, odabrali izgraditi biznis na obali Medulina. Svaki je brat izgradio svoj mlin, a u blizini mlinova nalazile su se i njihove kuće – kojih danas više nema.

Mlinovi na vjetar ubrzo su postali vrlo važna karika života ovdašnjeg stanovništva jer su braća proizvodila brašno za čitavu regiju. Mnogi su žitelji Medulina i drugih okolnih mjesta živjeli zahvaljujući brašnu koje je pristizalo iz medulinskih mlinova na vjetar.

Mnogobrojni Istrijani čekali u redovima za mlin i brašno

Područje poljoprivrede nekada je imalo izuzetno važnu ulogu u životu Istarskog kraja. Poljoprivreda je bila oslonac i temelj života mnogobrojnog stanovništva Istre, a proizvodile su se raznovrsne žitarice, kukuruz, ali i prehranjivale svinje i kokoši. Plodno područje Istre, omogućavalo je ugodan i kvalitetan život – posebice kada su se ječam, pšenica i kukuruz mogli samljeti u mlinovima.

Mlinovi vjetrenjače u Medulinu u iznimno kratkom roku postali su vrlo važan dio života ovdašnjeg stanovništva. Prema povijesnim zapisima, ispred mlinova braće Pošić stvarali su se dugi redovi u kojima us ljudi ponekad i po čitav dan čekali da dobiju svoje brašno.

Za vrijeme čekanja brašna iz mlinova, društvo u redovima se zabavljalo proizvodeći razne proizvode, ali i pekući ribu i ispijajući istarsko vino. Ponekad su ta čekanja u redovima prerasla u prave zabave, od kojih su dakako koristi itekako imala i braća Pošić. No, predivan biznis braće Pošić ubrzo je prerastao u veliku dramu.

Kockanje i nerazjašnjeno ubojstvo kao dio povijesti mlinova u Medulinu

Biznis mljevenja žitarica i proizvodnje brašna naprosto je cvjetao i braća su uživala izuzetnu popularnost među stanovništvom. Prema povijesnim zapisima, svaki je poljoprivrednik od danih žitarica dobio 5 dijelova brašna, dok je mlinaru pripao jedan dio. Braća su postala poprilično imućna, a izuzetno su zadovoljni bili i radnici u mlinu koji su u to vrijeme bili itekako dobro plaćeni.

No, dva “pogrešna” poteza odvela su idiličnu atmosferu u velike probleme. Ivanom mlin bio je uz samu obalu i radio je samo kada je puhao vjetar, dok je Andrea u mlin ugradio parni stroj kako bi povećao kapacitet proizvodnje. Bio je to početak razlaza braće. Sve je dodatno kulminiralo kada je muž Andreine kćeri Eufemije počeo kockati i tako gubiti zarađen novac.

Priča je otišla toliko daleko da je Andrea čak promijenio i prezime te se u kasnijim danima prezivao Poštić. Godine 1910. Eufemija je napravila još jedan “pogrešan” potez prodavši mlinove tadašnjem vlasniku Brijuna – Paulu Kupelwieseru. Uspješna priča o mlinovima na vjetar tada je polako pristigla svome kraju. Sve je potpuno ugašeno nakon jedne nezgode u Andreinom mlinu, kada se u mlinu dogodilo ubojstvo – a mlin je bio zapaljen. Iako priča nikada nije u potpunosti razjašnjena, bio je to kraj uspješne mlinarske priče.

popularno top malin medulin vjetrenjača mlin u medulinu
Malin Medulin vjetrenjača (Photo: Pixabay.com)

Malin Medulin u potpunosti obnovljen 2016. godine

Stotinu godina nakon nesretnih događanja u mlinovima Medulina, dogodio se ponovni procvat mlinarske tradicije. Dakako, ovog puta bez poljoprivredne značajke, s isključivim fokusom na turističku atrakciju. Godine 2016. Malin Medulin u potpunosti je obnovljen i stavljen je u funkciju – s ciljem privlačenja turista.

Povijest stara više od 140 godina tako je ponovno reanimirana, doduše u nešto drugačijem obliku. Važne karakteristike nisu se promijenile pa je mlin i danas kružnog tlocrta, izgrađen od kamena i prekriven plitkim stožastim krovom. Zanimljiv je podatak da su se jedra mlina i prije u povijesti mogla smanjivati i povećavati, ovisno o jačini vjetra koji puše u Medulinu.

Mlin ima okretni krov i drvena konstrukcija današnjeg mlina replika je konstrukcije iz povijesnih dana. Osmerokraka elisa popularan je detalj na mnogobrojnim fotografijama medulinskih turista, a također je vjerna replika nekadašnjeg mlina. Dakle, čitav Malin Medulin danas izgleda kao i prije više od stotinjak godina – samo što mlin danas dodatno pogoni elektromotor.

Bogatstvo povijesti u unutrašnjosti mlina vjetrenjače u Medulinu

Mlin vjetrenjača jedinstveni je simbol Medulina i Hrvatske, a njegova bogata povijest može se prepoznati kroz razne detalje i simbole koji se mogu pronaći u unutrašnjosti mlina. Iako je mlin i danas djelomično u funkciji, njegova je unutrašnjost uređena s ciljem privlačenja pažnje turista.

Bogate povijesne priče, kojih ima zaista puno, ispričane su kroz razne stvari i fotografije koje se nalaze u samome mlinu. Nakon što je Malin Medulin bio rekonstruiran, stanovnici Medulina donijeli su mnoge povijesne stvari koje vežu uz mlin – kako bi udahnuli dašak povijesti ovoj medulinskoj znamenitosti.

U unutrašnjosti medulinskog mlina pronaći ćete razne predmete koji su nekada služili za preradu brašna. Mnoge su stvari pristigle s medulinskih tavana, gdje su godinama skupljale prašinu – a sada čine dio modernog prikaza povijesti Medulina. Ako se nađete u Medulinu – svakako posjetite Malin Medulin.

Malin Fest u Medulinu – manifestacija prikaza povijesti Medulina i zanata

Malin Fest je atraktivno medulinsko događanje koje se posljednjih godina održava u Medulinu s ciljem promoviranja starih zanata i predstavljanja povijesti Medulina. Na Malin Festu možete kroz razne zanimljive priče i predstave doživjeti povijest Medulina i saznati kako je izgledao život u vrijeme rada mlinova.

Popularni Malin Fest posebno je zanimljiv djeci jer su pripremljene razne radionice i predstave za najmlađe. Na radionicama, djeca se mogu okušati u crtanju povijesnih priča kao i raznim aktivnostima izrade životinjica od školjki i ostalih morskih predmeta.

Odrasli na Malin Festu mogu upoznati kako se pletu ribarske mreže, kako funkcioniraju mlinovi na vjetara, ali i razne druge zanimljive priče. Zanimljivih priča i događanja na Malin Festu zaista je puno, a cjelokupnu čar ovom događanju pridodaje činjenica – što se sve dešava ispred osvijetljenog Malina u Medulinu.

malin medulin vjetrenjača mlin u medulinu
Malin Medulin (Photo: Pixabay.com)

Kada je Malin Medulin otvoren za posjetitelje i turiste?

Malin Medulin danas se više ne može pohvaliti mnogobrojnim poljoprivrednicima koji stoje u redovima kako bi dobili brašno, ali se može pohvaliti turistima koji čekaju kako bi vidjeli ovu atraktivnu medulinsku znamenitost. Unutrašnjost mlina vjetrenjače može se istražiti u ljetnim mjesecima (srpanj i kolovoz) kada je Malin Medulin otvoren za posjetitelje u večernjim satima (svakako provjerite dostupnost prije dolaska).

Želite li postati dio bogate povijesti popularne medulinske znamenitosti – svakako posjetite Malin Medulin. Saznajte zanimljive povijesne priče i doživite čar jedinstvenog mlina na vjetar, kojeg možete vidjeti samo u Medulinu i u Grčkoj. Dođete li u Medulin, svakako svratite do obale i upoznajte predivan Malin Medulin.

Svakako pogledajte

Crkva svete Eufemije – 12 zanimljivih činjenica o najljepšoj crkvi u Rovinju

admin

Beach bar Barracuda (Medulin) – top ponuda – uživajte u super atmosferi na plaži Bijeca

admin

Istarski ombolo (Žlomprt, Zarebnjak) – kako nastaje i koliko košta kvalitetan Istarski ombolo

admin
Please enter an Access Token