Istra Istra fotopoints Najpopularnije znamenitosti Parkovi i prirodne znamenitosti Poreč Rijeke, jezera i slapovi Rovinj Vrsar Znamenitosti

Limski kanal (Istra) – 12 zanimljivih razloga zašto posjetiti Limski zaljev (kanal)

Gdje se nalazi i po čemu je jedinstven Limski kanal u Istri? Zašto je Limski kanal (zaljev) jedinstven prirodni fenomen i koje sve zaštićene biljne i životinjske vrste skriva? Kako se u Limski zaljev uklapaju priče od gusarima i film o Vikinzima? Zašto je Limski zaljev istarska atrakcija koju obavezno morate posjetiti brodom, biciklom ili pješice?

Limski kanal (Limski zaljev) jedna je od najpopularnijih prirodnih atrakcija u blizini istarskih destinacija Rovinja i Vrsara. Čaroban morski zaljev koji je nastao zanimljivim prirodnim fenomenom, skriva izuzetno zanimljive i intrigantne povijesne priče, ali i jedinstvene biljne i životinjske vrste.

Uz Limski zaljev vežu se mnoge zanimljive činjenice, a u nastavku teksta donosim vam čak 12 super razloga zašto posjetiti Limski kanal. Od čudesnog nastanka, preko priče o gusarima i špiljama sa šišmišima pa sve do vrhunskih morskih plodova i čarobnih vidikovaca. Sve zanimljive činjenice o Limskom zaljevu saznajte u nastavku teksta:

Super Limski kanal (Istra) - 12 zanimljivih razloga zašto posjetiti Limski zaljev (kanal)
Limski kanal u Istri (Photo:Pixabay.com)

Limski kanal je čudo prirode između Rovinja i Vrsara

Limski kanal, odnosno Limski zaljev smjestio se sa zapadne strane istarskog poluotoka, između popularnih istarskih destinacija Rovinja i Vrsara. Jedinstveni morski zaljev u području Istre, ali i puno šire, poseban je zbog svojeg nastanka, prirodne raznolikosti, ali i zanimljivih povijesnih priča.

Boravite li blizu Vrsara ili Rovinja – svakako vam savjetujemo da posjetite Limski zaljev. Ljepota prirode plodonosnog vijugavog morskog zaljeva očarati će vas te vam ponuditi predivnu raskoš prirode na dohvat ruke. Limski kanal možete istraživati brodom, biciklom, ali i pješačenjem. Dakako, s obzirom na dužinu i veličinu, najbolja opcija je istraživanje brodom – a ponudu izleta brodom u Limski zaljev pogledajte ovdje.

Limski zaljev duljine je 12,8 kilometara, a širine do 600 metara

Limski zaljev (kanal) poseban je zbog svojeg jedinstvenog nastanka, o čemu ćemo pisati nešto kasnije. No, prirode se pobrinula i stvorila jedinstveni morski zaljev čija je duljina čak 12.8 kilometara. Pridodamo li tome suhi nastavak zaljeva zvan Limske drage – ukupna duljina iznosi impresivnih 35 km i proteže se do središnjeg dijela Istre.

Širina Limskog zaljeva varira, a kreće se od 200 do 600 metara. Na samom ulazu u Limski kanal širina iznosi oko 600 metara, da bi se u središnjem dijelu širina smanjila te iznosila oko 400 metara. Na samome kraju širina zaljeva iznosi oko 200 metara. Time jedinstveni morski zaljev ima i vrlo zanimljivu strukturu koja će vas sasvim sigurno očarati.

Top Limski kanal (Istra) - 12 zanimljivih razloga zašto posjetiti Limski zaljev (kanal)
Limski kanal (Photo:Pixabay.com)

Visoka obala i dubina mora od čak 32 metra

Zanimljivo je vidjeti kako se sjeverna i južna obala Limskog kanala itekako razlikuju u mnogim segmentima. Sjeverna strana je uglavnom niža, ali je zbog povoljnijeg položaja sunca uglavnom razvijenija i zanimljivija. Dok je južna strana impozantnija svojom visinom i udahnjuje intrigu cjelokupnome lokalitetu.

Na samome ulazu u Limski zaljev visina obale iznosi otprilike 26 metara na sjevernoj strani i 67 metara na južnoj strani. U središnjem dijelu Limskog kanala visina je otprilike jednaka i iznosi oko 95 metara. No, u završnom dijelu Limskog kanala ponovno nastaje razlika te je sjeverna strana visine oko 177 metara, dok južna strana broji čak 230 metara visine.

Dubina mora također varira ovisno o kojem dijelu kanala govorimo, no najveća dubina jest na početku u iznosi oko 32 metra. Kako ulazimo sve dalje u kanal tako dubina mora pada pa je u središnjem dijelu dubina oko 30 metara, dok je u krajnjem dijelu kanal dubina čak i manja od 20 metara.

Limski zaljev nekada je bio korito rijeke Pazinčice

Priča o nastanku Limskog zaljeva izuzetno je zanimljiva, s obzirom da se priroda poigrala i stvorila jedinstveni fenomen u ovdašnjem dijelu Istre. Naime, današnji Limski zaljev nekada davno bio je riječno korito kojim je tekla rijeka Pazinčica koja se ulijevala u more.

No, rijeka Pazinčica promijenila je tok i danas ponire u Pazinskoj jami kod Pazina. S druge strane, u korito rijeke prodrlo je more (podizanjem razine mora) koje danas tvori jedinstveni morski zaljev. Limski zaljev stoga je potopljeno riječno ušće (rijas) i mnogi griješe kada ga nazivaju fjordom ili kanalom.

Vrijedi spomenuti kako je današnjim Limskim kanalom nekada davno, u vrijeme Rimljana, prolazila granica koja je dijelila provincije Italiju i Dalmaciju, a kasnije Poreč i Rovinj. Po tome je vrlo vjerojatno i Limski zaljev dobio ime jer riječ lim znači granica pa postoji poveznica između naziva i povijesnih događanja.

Manja slanoća mora i dno prepuno antičkih predmeta

Zbog podmorskih izvora u području Limskog kanala more je manje slanoće, što pogoduje mnogim biljnim i životinjskih vrstama. Ujedno, more je u ovom području bogato planktonom pa nije nimalo čudno što u ovom području obitava veliki broj riba i školjki.

Zanimljivo je da se na dnu Limskog kanala nalaze mnogobrojni antički predmeti. Isto tako, još je zanimljivije kako nisu pronađeni neoštećeni predmeti – što je potaknulo mnoge istraživače da razmotre nekadašnja događanja u Limskome kanalu. Zaključili su kako su se u kanalu brodovi skrivali do prestanka nevremena na otvorenome moru pa bi u Limski kanal bacali stare uništene predmete tijekom velikog čišćenja brodova.

Limski kanal (Istra) - 12 zanimljivih razloga zašto posjetiti Limski zaljev (kanal) putovanje
Izlet u Limski kanal (Photo:Pixabay.com)

Limski kanal kao popularno uzgajalište riba i školjki

Kao što smo naveli iznad, Limski je kanal specifičan i po tome što je salinitet mora u kanalu izuzetno nizak, odnosno niži nego drugdje. Takav sastav mora odgovara uzgoju mnogobrojnih riba i školjaka pa je na području Limskog zaljeva moguće vidjeti mnogobrojna uzgajališta riba i školjki.

Dakako, tijekom istraživanja Limskog zaljeva možete stati u jednome od restorana i kušati vrhunske morske plodove koji nastaju u zanimljivome Limskom kanalu. Ribe i školjke (dagnje i kamenice) iz Limskog kanala mogu se pronaći širom Jadrana i Europe, a kvaliteta uzgoja uvelike se može pripisati činjenici jedinstvenog sastava morske vode.

Jedinstvena kombinacija biljnih vrsta na obali Limskog kanala

Obale Limskog kanala izuzetno su zanimljive ljubiteljima prirode s obzirom na činjenicu da se na obali mogu naći razne kombinacije bilja i drveća. Prirodni fenomen koji kombinira mnogobrojno bilje i drveće izuzetno je zanimljiv i istraživačima, a šareno zelenilo izgleda izuzetno atraktivno tijekom čitave godine.

Kako je ovdašnja regija izuzetno raznovrsna biljnim svijetom najbolje pokazuje činjenica kako je na ovom području moguće pronaći vrste: makije crnike, zelenike, tetivke, lempirke, planike, bjelograba, crnog jasena, tršlja, cera, hrasta medunca, itd. Zaista zanimljiv spoj raznovrsnog biljnog svijeta koji uvijek iznova oduševljava ljubitelje prirode.

S obzirom na prirodno bogatstvo, Limski je zaljev 1964. godine zaštićen kao geomorfološko-hidrogeološki lokalitet u kategoriji značajnih krajolika. Dodatno priznanje za Limski kanal uslijedilo je 1980. godine kada je ovo područje proglašeno specijalnim morskim rezervatom.

Stanište šišmiša Myotis myotis i kukca Romualdov trčak

Nije samo biljni svijet fascinantan, već i životinjski – koji se može pohvaliti s nekoliko izuzetno rijetkih vrsta. Vjerujemo kako će rijetki ostati ravnodušni na spomen izuzetno rijetkog i atraktivnog šišmiša Myotis myotis koji obitava u ovdašnjem kraju. Špilje uz Limski kanal jedno su od rijetkih staništa u Europi gdje se može pronaći ova zaštićena vrsta šišmiša.

U području Limskog kanala nalazi se i jedna endemična podvrsta kukaca koja je prisutna samo u Istri i Kvarneru. Radi se o kukcu Romualdov trčak, koji je ime dobio po povijesnom liku Romualdu koji je na području Limskog kanala spašavao živu glavu. Romualdov trčak tako je vrsta kukca koju ćete vrlo vjerojatno vidjeti samo na ovome području i to na prostoru špilja oko Limskog kanala.

Gusarska spilja kao nekadašnje utočište gusara

Priče o Limskome kanalu nerijetko završe na temi gusara i njihova pljačkanja bordova koji su prolazili kanalom. Zanimljivo, mnogi smatraju kako su priče o gusarima izmišljene i kako nikada nije postojala opasnost od gusarskih napada u Limskome kanalu. No, pitanje je kome vjerovati.

Gusarska spilja je izuzetno zanimljiva spilja koja je u neke prošla vremena (prema pričama) bila sjajno utočište gusara koji su u spilji pripremali pljačke. Zanimljivo je da se gusarskoj spilji može pristupiti samo s mora, što je svakako odlična informacija za pripremanje pljačkaške ofenzive. Na vama je da istražite jesu li gusari boravili ili ne u Limskome kanalu.

Romualdova pećina (špilja) speleološki fenomen zbog spiljskih ukrasa

Priče o Romualdu definitivno su predivna povijesna ostavština koja je danas izuzetno zanimljiva turistima iz čitavog svijeta. Naime, Romuald je bio nestašan mladić koji je odlučio prijeći u redovničke redove, no nezadovoljan svojim životom u konačnici je odlučio biti pustinjak. Svoje utočište pronašao je u Limskome kanalu, gdje je ujedno tražio sklonište od likvidacije koju su naredila njegova braća.

Romualdova pećina je vrlo vrijedno paleolitsko nalazište, koje krije jedan zanimljiv speleološki fenomen. Ulaz u špilju visok je svega 47 centimetara, no u glavnoj dvorani špilja je visoka i do 6 metara. Sama špilja dugačka je oko 105 metara, a zanimljiva je po tome što se spiljski ukrasi nalaze samo s lijeve strane špilje. Unutar špilje kriju se mnogobrojni šišmiši, a temperatura tijekom čitave godine iznosi oko 15º C. Posjet spilji je moguć uz unaprijed dogovoren termin i službenog vodiča.

Film o Vikinzima na području Limskog kanala

Područje Limskog kanala još davne 1958. godine postalo je dio zanimljivog filmskog hita Vikinzi. U glavnim filmskim ulogama našli su se Kirk Douglas i Tony Curtis, a za potrebe filma izgrađeno je zanimljivo vikinško naselje na obali Limskog zaljeva.

Limski kanal u tom je filmu “glumio” fjord pa i dan danas mnogi ovaj zaljev nazivaju fjordom. U vrijeme prije rušenja vikinškog sela odvijala se i marketinška kampanja koja je nastojala popularizirati Limski kanal kao fjord iz popularnog filma. Valja spomenuti kako je film Vikinzi bio izuzetno popularan, a glavna radnja filma vrtjela se oko priče o legendarnom skandinavskom heroju Ragnaru Lodbroku i njegovim sinovima.

Limski kanal (Istra) - 12 zanimljivih razloga zašto posjetiti Limski zaljev (kanal)
Predivan Limski kanal u Istri (Photo:Pixabay.com)

Plivački maraton u Limskome kanalu i uživanje u kupanju

Limski kanal je zbog svojeg položaja i prirodnih fenomena predivna lokacija za uživanje u kupanju. More je u ovome kanalu izuzetno čisto pa mnogobrojni iskusni kupači uživaju u plivanju podno obala Limskog kanala. Kako bi se dodatno populariziralo kupanje u Limskome kanalu, već se dugi niz godina održava plivački maraton Limskog kanala.

Plivački maraton Limski kanal izuzetno je zanimljivo događanje koje svake godine privuče mnogobrojne zaljubljenik u plivanje i morske aktivnosti. Osim plivanja promiču se i razne druge vrijednosti – poput očuvanja zaštićenog područja Limskog kanala i rekreativno bavljenje plivanjem. Cjelokupna manifestacija je iznimno zabavna, a Limski kanal čini još atraktivnijim za domaće i strane turiste.

Kada i kako posjetiti Limski kanal u Istri?

Limski kanal smjestio se između Rovinja i Vrsara te je idealan izlet upravo iz ta dva mjesta. Limski kanal može se posjetiti brodom, biciklom ili pješice. Dakako, izlet brodom po Limskome kanalu poseban je doživljaj i svakako vam savjetujemo odabrati taj način istraživanja Limskog kanala. Ponudu izleta u Limski kanal pogledajte ovdje.

Predivan Limski kanal ili Limski zaljev izuzetno je atraktivan tijekom čitave godine, a ljepota zelenila prirode i plavetnila mora posebno se ističe u toplim ljetnim danima. Uz dužinu od 12.8 kilometara istraživanje Limskog kanal može biti itekako zahtjevno i naporno pa svakako ponesite dovoljno tekućine i izbjegavajte podnevne sate.

Uz sam Limski kanal možete istražiti i bogatu gastro ponudu ovdašnjeg kraja, gdje svakako dominiraju plodovi mora upravo iz Limskog kanala. Želimo vam puno zabave i sreće u istraživanju Limskog kanala te vjerujemo da ćete uz kvalitetnog vodiča saznati još puno zanimljivosti koje donosi predivan Limski kanal.

Svakako pogledajte

Gdje ljetovati u Istri: Top 12 najpopularnijih destinacija za savršen odmor u Istri

admin

Svjetionik Rt Zub: 8 zanimljivih činjenica zbog kojih trebate posjetiti svjetionik Zub

admin

Top Pizzeria Vrsar – 8 najpopularnijih pizzeria u Vrsaru s odličnom ponudom pizza

admin
Please enter an Access Token