Istra Izleti Izleti brodom Vrsar

Limski kanal izlet brodom iz Vrsara – doživite čaroban Limski kanal uz brodski izlet

Želite doživjeti ljepotu i čari Limskog kanala? Zanima vas što sve donosi izlet brodom u Limski kanal? Zašto je Limski kanal izlet brodom iz Vrsara jedan od najpopularnijih brodskih izleta domaćih i stranih turista u Vrsaru?

Limski kanal svakako je jedna od glavnih prirodnih atrakcija Vrsara i Rovinja. Jedinstven geološki lokalitet isprepleten čarobnim i zanimljivim prirodnim događanjima idealan je za uživanje u brodskom izletu. Atraktivan vijugavi Limski kanal svojevrsno je čudno prirode, a zbog mnogobrojnih posebnosti i nezaboravnih doživljaja – svakako je vrijedan posjeta.

Limski kanal izlet brodom iz Vrsara definitivno je odličan izbor brodskog izleta, koji će oduševiti sve generacije turista. Predivna priroda u kombinaciji sa zanimljivim povijesnim pričama i izvrsnim gastro specijalitetima – odlična su poveznica da krenete na istraživanje Limskog kanala brodom. U nastavku vam donosimo 9 razloga zašto krenuti na brodski izlet Limskim kanalom i popis agencija koje nude takve izlete iz Vrsara:

Limski kanal je jedinstveno čudo prirode u Istri

Limski kanal svakako je jedno od istarskih čuda prirode, posebice zbog raznih geoloških događanja koja su se odvila prije nego je kanal poprimio današnji izgled. Nekada davno kanal (zaljev) je bio riječno korito kroz koje je tekla rijeka Pazinčica koja se u Limskome zaljevu ulijevala u more.

Djelovanjem prirodnih sila, rijeka Pazinčica danas ponire u Pazinskoj jami kod Pazina, a u njezino korito prodrlo je more – te tako stvorilo Limski zaljev (kanal). Samim time, Limski kanal (zaljev) je zapravo potopljeno riječno ušće (rijas) koje danas ima potpuno drugačiju ulogu, nego davnih vremena.

Valja naglasiti kako nije pravilo govoriti ni kanal ni fjord jer je fjord zapravo zaljev koji je nastao radom ledenjaka. No, iako nije “prema pravilima”, mnogi domaćini i turisti danas ovo područje nazivaju upravo Limski kanal. Vrijedi spomenuti i kako je Limski kanal naziv dobio po riječi limes, što znači granica. Naime, u rimskom vremenu ovdje je bila granica između provincija Italije i Dalmacije.

Top Limski kanal izlet brodom iz Vrsara - doživite čaroban Limski kanal uz brodski izlet
Limski kanal izlet (Photo: Pixabay.com)

Limski zaljev je duljine 12.8 kilometara i dubine 30 metara

Limski zaljev ili Limski kanal ukupne je duljine 12.8 kilometara. No, ako tome pridodamo i formaciju Draga koja se nastavlja na Limski zaljev, dobivamo duljinu od čak 35 kilometara, koja završava u unutrašnjosti Istre.

Posebno su atraktivni obalni dijelovi Limskog zaljeva, koji na različitim dijelovima donose i različitu visinu. Na samome ulazu visina je 26 metara na sjevernoj strani i 67 metara na južnoj strani. U srednjem dijelu Limskog kanala visina se proteže iznad 90 metara, dok je na samome kraju visina čak 230 metara (na južnoj strani).

Dubina mora varira ovisno o dijelovima kanala, a najveća je na samome ulazu gdje dubina iznosi oko 32 metra. U središnjem dijelu dubina mora iznosi oko 30 metara, dok je na samome kraju dubina oko 19 metara. Obala Limskog kanala formirana je od jurskih vapnenaca, a valja spomenuti kako je Limski zaljev od 1980. godine zaštićen kao specijalni morski rezervat.

Jedinstvene životinjske vrste kao posebnost Limskog zaljeva

Limski zaljev (kanal) u mnogim je segmentima čudo prirode, što zbog samog nastanka, što zbog zanimljive kombinacije prirode koja je jedinstvena na ovome području. Posebno je zanimljivo vidjeti raznolikost bilja i životinja koje obitavaju na ovome području.

Obale Limskog kanala tako su obrasle raznim vrstama bilja, a čija kombinacija tvori jedinstvenu ekološku rijetkost. U Limskome zaljevu tako možete vidjeti zeleniku, makiju crniku, tršlju, crni jasen, lempriku, planiku, tetivku, hrast medunac, cer, itd. Ovakva kombinacija zaista je vrlo zanimljiva i jedinstvena ne samo na području Istre, nego i puno šire.

Zanimljiva raznolikost vlada i u životinjskome svijetu, a područje Limskog kanala može se pohvaliti nekim zaista rijetkim vrstama životinja. U špiljama koje okružuju Limski zaljev tako se može pronaći zaštićena vrsta šišmiša Myotis myotis, koja je jedna od izuzetno rijetkih vrsta u Europi. Također, na ovome području (u špiljama) nalazi se i Romualdov trčak, endemična podvrsta kukca koja obitava samo na području Istre i Kvarnera.

Popularni Limski kanal izlet brodom iz Vrsara - doživite čaroban Limski kanal uz brodski izlet
Limski kanal izleti brodom (Photo: Pixabay.com)

Atraktivne špilje koje kriju zanimljive povijesne priče

Na području Limskog kanal nalaze se vrlo zanimljive špilje koje su u neka davna vremena imale izuzetno važnu i zanimljivu ulogu. Naime, u špiljama su nekada obitavali ljudi, ali i mnogobrojne životinje – koje su u zaštićenim špiljama pronalazile zaklon od vanjskih nepogoda.

Posebno je zanimljiva priča o svetom Romuald-u koji se nakon burnog života odlučio zarediti. No, kako mir nije pronašao u redovima benediktinaca, odlučio je živjeti kao pustinjak upravo na području Limskog kanala. Boravio je u zanimljivoj špilji u kojoj su danas jedini stanari šišmiši, a špilja je povremeno otvorena za posjet turistima. Iako su braća za Romualdom organizirala potjeru u želji za njegovom likvidacijom, čini se kako ga je špiljski život spasio.

Također, vrlo su zanimljive priče o gusarima koji su obitavali na području Limskog kanal. Zbog povezanosti s unutrašnjosti Istre Limski je kanal bio odlična prilika za zasjedu i krađu pa su samim time nastale priče o limskim gusarima koji su navodno pelješili ovim područjem. Kažemo navodno jer priče o gusarima nikada nisu dokazane.

Limski kanal kao središte filma o Vikinzima

Zbog svoje ljepote i posebnosti, Limski se kanal našao i u središtu vrlo zanimljivog filma o Vikinzima. Veliki filmski hit koji je nastao na području limskog kanala uprizorio je priču o legendarnom skandinavskom heroju Ragnaru Lodbroku i njegovim sinovima.

Film je nastao pedesetih godina prošlog stoljeća, a glavne uloge u ovom filmskom hitu imali su popularni Kirk Douglas i Tony Curtis. Zanimljivo je da su tadašnje priče bile inspiracija za danas izuzetno popularne Vikinge History Channela.

Sva ta filmska događanja razlog su zašto mnogi domaći i strani turisti i danas smatraju da su ovdašnje obale Limskog zaljeva fjordovi. No, kao što smo već rekli, Limski zaljev nema veze s fjordovima i nastao je na sasvim drugačiji način.

Predivne fotografije za društvene mreže

Limski kanal zbog svoje vijugavosti i predivne prirode sjajan je motiv za fotografiranje. Vjerujemo kako ćete biti oduševljeni odlučite li se za Limski kanal izlet brodom jer ovdašnja priroda pruža obilje predivnih kadrova za fotografiranje.

Vješte ruke i profinjeno oko fotografa stvoriti će nezaboravne i očaravajuće fotografije za društvene mreže, kako biste prijateljima mogli pokazati kako izgleda predivna Istra. Limski kanal spaja predivnu modru i zelenu boju, gdje zanimljivo more upija ljepotu zelenih šuma i čarobnih visokih obala koje okružuju Limski kanal.

Sve to u kombinaciji s fotografskim mogućnostima foto-aparata ili pametnog telefona može biti odlična prilika za stvaranje predivnih fotografija i selfija. Želite li se sobom iz Istre ponijeti predivne fotografije i sjećanja – svakako posjetite Limski kanal brodom.

Zamamni okusi izvrsnih morskih plodova

Limski kanal nadaleko je poznat po uzgoju školjaka i riba. Zahvaljujući činjenici da u Limskome kanalu postoje mnogobrojni podmorski izvori, more je u samome Limskome kanalu smanjene slanosti. Ujedno, more Limskog kanala donosi veće bogatstvo planktonom, što su odlični uvjeti za uzgoj riba i školjki.

Odlučite li se za Limski kanal izlet brodom, svakako sam savjetujemo da tijekom izleta isprobate odlične gastro delicije ovdašnjeg kraja. Dopustite da vas zamamni okusi zdravih riba i školjki povedu u jedan izuzetno zavodljiv gastronomski svijet – u kojem ćete maksimalno uživati.

Limski kanal izlet brodom iz Vrsara - doživite čaroban Limski kanal uz brodski izlet
Limski kanal izlet brodom (Photo: Pixabay.com)

Limski kanal izlet brodom iz Vrsara – koju agenciju odabrati?

Limski kanal izuzetno je popularna atrakcija domaćim i stranim turistima pa stoga ne čudi što mnogobrojne turističke agencije nude izlet brodom na Limski kanal. Kako bismo vam olakšali pronalazak agencije koja će vam ponuditi Limski kanal izlet brodom – ispod vam donosimo popis agencija i brodova koji nude takav izlet:

DUPIN – EXCURSIONS MIKELA
+385 91 576 9382 (Viktoria)
+385 91 513 9726 (Elvis)
luksicelvis@gmail.com

MAGDALENA
+385 91 51 57 924 (Vedran)

GLASS BOAT NEMO
+385 91 301 19 79 (Branka)

SHARK
+385 91 527 2679 (Giovanni)

SVETA ANA
+385 98 495 604 (Slavko)
slavkoslisko@live.com

GORAN
+385 91 301 19 79 (Branka)

LIDIJA 1 i 2
+385 95 817 4684 (Silvano)
info.lidija.tours@gmail.com

Limski kanal izlet brodom cijena

Limski kanal izlet brodom definitivno je odlično iskustvo koje valja doživjeti ako boravite u ovom dijelu Istre, pogotovo Vrsaru ili Rovinju. No, sada kada ste upoznali sve ljepote i zanimljivosti takvog brodskog izleta, zasigurno se pitate koliko košta Limski kanal izlet brodom.

Iako cijena brodskog izleta u Limski kanal varira od agencije do agencije (od broda do broda), činjenica jest da ćete po osobi za izlet trebati izdvojiti oko 30 eura. Dakle, cijena izleta za jednu odraslu osobu iznosi oko 30 eura, dok djeca uglavnom mogu dobiti karte po cijeni od oko 15 eura.

U cijenu izleta uključena je vožnja brodom kroz čitav Limski kanal, uz određene pauze za kupanje i ručak. Tijekom izleta možete posjetiti i zanimljive špilje, no ulaz u špilje (ako su otvorene) uglavnom se doplaćuje. Također, u cijenu izleta uglavnom nije uključen ručak pa ćete trebati pripremiti nešto dodatnog novca odlučite li se za kušanje odličnih morskih plodova iz Limskog zaljeva.

Cijena izleta brodom po Limskom kanalu nije velika pa vam svakako savjetujemo da se odlučite za ovo jedinstveno i nezaboravno iskustvo. Limski je kanal predivni prirodni lokalitet, bogate i zanimljive povijesti – i sigurni smo kako ćete uživati u izletu. Tražite li ponudu za Limski kanal izlet brodom – svakako nazovite jednu od agencija s popisa iznad. Želimo vam puno sreće i zabave na izletu brodom po Limskom kanalu.

Svakako pogledajte

Zaštićeno: Lull eFoil Istria – super avantura – lebdite iznad mora na električnim surf daskama

admin

Gdje ljetovati u Istri: Top 12 najpopularnijih destinacija za savršen odmor u Istri

admin

Limski kanal (Istra) – 12 zanimljivih razloga zašto posjetiti Limski zaljev (kanal)

admin
Please enter an Access Token