Događanja Istra Kulturne manifestacije Pula Ulični festivali i manifestacije

Karneval u Puli – 7 zanimljivih posebnosti zbog kojih trebate posjetiti Pulski karneval

Zašto se isplati posjetiti zanimljiv i veseo Karneval u Puli? Koje su posebnosti Pulskog karnevala i zašto svake godine privlači goste iz Hrvatske, Slovenije, Italije i ostatka svijeta? Kojih 7 zanimljivosti možete doživjeti samo na Pulskom karnevalu i zbog čega je Karneval u Puli jedan od najpopularnijih u Istri i Hrvatskoj?

Karneval u Puli manifestacija je koja se održava već dugo godina, a posljednjih je godina obilježen velikim brojem maškara i posjetitelja. Ovaj jedinstveni karneval održava se na povijesno važnom lokalitetu te povezuje kulturu, povijest i ljude pulskog kraja. Najvažnije od svega – Pulski karneval donosi obilje zabave, smijeha, šarenila i radosti za sve okupljene.

Tražite li odličnu destinaciju za proživjeti karnevalske danePulski karneval odličan je izbor. Mnogobrojne maškare iz Hrvatske, Slovenije i Italije stvaraju pozitivnu atmosferu koja će vam omogućiti oblije zabave i opuštanja. Želite li godinu započeti nasmijano i opušteno – svakako svratite na Karneval u Puli.

Zabava maskenbal Karneval u Puli - 7 zanimljivih posebnosti zbog kojih trebate posjetiti Pulski karneval
Zabavan Karneval u Puli (Pixabay.com)

Karneval u Puli kao nezaboravan događaj za djecu i roditelje

Karnevalsko vrijeme mnogi još nazivaju i 5. godišnjim dobom – kada se svi opuste i uživaju u maškaranim ludostima. Dakako, maškare svoje temelje vuku još iz davnih dana kada se vjerovalo da maškare zapravo tjeraju sve loše što se dogodilo i prizivaju predivno proljeće.

Vjerovali ili ne u priče o maškarama, sigurno je kako pozitivnoj maškaranoj atmosferi može malo tko odoljeti. Obilje smijeha, zabave, šarenila i ludorija u režiji maškara jednostavno donosi pozitivu koja se osjeti na svakom koraku u predivnoj Puli.

Maškarana povorka posebno je zabavna djeci, koja uživaju u predivnim kostimima i razigranosti koju maškare donose. Tražite li ideju za odličan i zabavan obiteljski izlet u Istri, svakako razmotrite ideju posjeta Pulskom karnevalu. Vjerujemo kako ćete se izuzetno dobro zabaviti i puno nasmijati – bez obzira bili s djecom ili prijateljima.

Višetjedna događanja koja predstavljaju istarsku kulturu i običaje

Početak karnevalskog razdoblja obilježen je primopredajom ključeva grada. Radi se o simboličnom činu gdje gradonačelnik predaje ključeve grada maškarama, koje nakon toga mogu početi vladati gradom. Predaja gradskih ključeva tek je uvertira u sve ono što slijedi u narednim karnevalskim tjednima.

Pulski karneval kroz nekoliko događanja predstavlja kulturu ovdašnjeg stanovništva i to kroz nekoliko atraktivnih događanja. Pažnju posjetitelja posebno privlači nezaboravna maškarana povorka koja prolazi povijesno važnim dijelovima grada. Dakako, tu je i uvijek popularni maskenbal, ali i tradicionalno spaljivanje Pusta koje se događa dan uoči Čiste srijede.

Maškarana povorka u Puli kao vrhunac Pulskog karnevala

Maškarana povorka u Puli posebna je po mnogočemu, a prvenstveno zbog toga što se odvija pred povijesno važnom Pulskom arenom. Ne treba posebno naglašavati važnost i status koji je Pulska arena imala kroz svoju povijest jer impresivne zidine same pokazuju raskoš Pulskog amfiteatra.

Pulska maškarana povorka prolazi upravo ispred zidina Pulske arene, čime se stvara nezaboravan prizor koji često završava na naslovnicama regionalnih i svjetskih medija. Ljubitelji karnevala i maškara uživaju u šetnji pulskim ulicama te zbog toga Karneval u Puli svake godine ima sve više posjetitelja.

Jedinstveni pulski karneval ispred zidina Pulske arene, prilika je koju ne smijete propustiti. Zahvaljujući razigranim i uvijek nasmijanim maškarama te bogatoj pulskoj povijesti – ovaj je karneval po mnogočemu poseban. Stoga, svakako zaslužuje biti na listi karnevala koje trebate posjetiti.

Glazba Karneval u Puli - 7 zanimljivih posebnosti zbog kojih trebate posjetiti Pulski karneval
Pulski karneval (Pixabay.com)

Više od 1.000 maškara iz Hrvatske, Slovenije i Italije

Maškare obožavaju Pulu, a Pula obožava maškare. Broj maškara i posjetitelja Karnevala u Puli iz godine u godinu raste, a potvrda tome je i činjenica da maškarana povorka posljednjih godina okuplja više od 1.000 maškara iz raznih krajeva Hrvatske i Europe.

Maškarana povorka u Puli okuplja više od 25 različitih kreativnih maškaranih grupa, koje stvaraju predivan šareni maškarani lanac koji se proteže gradom. Prema posljednjih izvještajima, broj maškara u Puli premašio je brojku od 1.000 sudionika u povorci, što je samo dokaz koliko je ovaj karneval popularan i perspektivan.

Organizatori pulskog karnevala mogu biti posebno ponosni na činjenicu da njihov karneval ima međunarodni karakter. Naime, podno zidina Pulske arene predstavljaju se grupe i raznih krajeva Hrvatske, Slovenija i Italije. Svi posjetitelji karnevala tako imaju priliku uživati u običajima i maskama koje predstavljaju kulturu raznih dijelova Europe.

Zabavan maskenbal nakon maškarane povorke u Puli

Maškarana povorka u Puli svakako je vrhunac Pulskog karnevala koje prati veliki broj gledatelja. No, maškaranom povorkom ne završavaju zabavna događanja u Puli, već se sele na plesni podij zabavnog i uvijek veselog plesa pod maskama.

Zabavni maskenbal u Puli donosi oblije dobre glazbe, plesa, smijeha i veselja. Mnogobrojne maškare okupljaju se i predstavljaju svoje zanimljive i šarene kreacije kojima barem na jedan dan u godini mogu biti to što jesu. Maskenbal je vrijeme maksimalnog opuštanja, ludorija i zabave – te odlična prilika da uživate u svim čarima koje ples pod maskama donosi.

Odlična gastro ponuda čini zabavu još boljom

U moru raznih događanja i aktivnosti koje se u vrijeme karnevala zbivaju na ulicama Pule, svakako valja spomenuti i odličnu gastro ponudu. Istarski poluotok oduvijek je stvarao odlične gastro delicije i vina, a karneval u Puli odlična je prilika da isprobate dio onog što gastro Istra nudi.

Zabava pod maskama upotpunjenja je odličnom hranom i ukusnim pićima. Gastro entuzijasti iz raznih dijelova Pule i Istre pripremili su izvrsne delicije koje ćete kušati na Pulskom karnevalu. Ako vam ponuda nije dovoljna, uvijek se možete zaputiti u neki od odličnih restorana u Istri – te tamo isprobati vrhunska istarska tradicionalna jela.

Karneval u Puli završava spaljivanjem Pusta

Karneval u Puli proteže se kroz nekoliko tjedana, ovisno o tome kako padaju drugi blagdani u godini. Kao što smo već rekli, karneval započinje primopredajom ključeva grada, a završava spaljivanjem Pusta. Dakako, između toga događaju se mnogobrojna druga događanja, od kojih svakako vrijedi istaknuti veliku Maškaranu povorku i Pulski maskenbal.

Spaljivanje Pusta uglavnom se odvija na dan prije Velike Srijede, odnosno na pustni utorak. Sam čin spaljivanja dakako ima preneseno značenje koje se veže daleko u povijest. Naime, vjeruje se kako je Pust kriv za sve nedaće koje su se dogodile u proteklih godinu dana. Spaljivanjem pusta rješavamo se tih nedaća i spremno prizivamo predivno proljeće.

Maškare Karneval u Puli - 7 zanimljivih posebnosti zbog kojih trebate posjetiti Pulski karneval
Pulski karneval i maskenbal (Pixabay.com)

Zašto posjetiti zabavan Karneval u Puli?

Karneval u Puli definitivno je jedan od najatraktivnijih, ali i najvećih karnevala na području Istre. Predivni Pulski karneval vrhunac doživljava tijekom velike maškarane povorke koja se proteže ispred predivne Pulske arene. Tako nastaju nezaboravni prizori više od 1.000 maškara koje pokazuju svoje šarene i zabavne kostime ispred ove povijesno važne znamenitosti Pule.

Pulski karneval domaćin je više od 25 grupa s područja čitave Hrvatske, Slovenija i Italije. Posljednjih godina karnevalske brojke znatno rastu, a broj maškara u maškaranoj povorci sada se penje iznad 1.000. Sve gledatelje i maškare na Pulskom karnevalu očekuje mnoštvo zabave, smijeha i veselja – na svakom koraku.

Tražite li odličnu karnevalsku povorku i zabavu za sve članove vaše obitelji – Karneval u Puli odličan je izbor. Uz obilje pozitivne atmosfere, šarenih maski i kostima, odlična glazbe i gastro ponude, Pulski karneval donosi sve što vam treba za predivan obiteljski izlet. Stoga, ako imate prilike – dođite na zabavni Karneval u Puli.

Svakako pogledajte

Svjetionik Crna Punta (Istra) – 8 super razloga za posjet čarobnom osamljenom svjetioniku

admin

Staza sedam slapova – 17 tajni najljepše planinarske staze u Istri

admin

Staza sv. Šimuna (701) – 10 super razloga zašto posjetiti slap Sopot i Stazu 701

admin
Please enter an Access Token