Događanja Istra Kulturne manifestacije Labin Ulični festivali i manifestacije

Karneval u Labinu – 8 super razloga zašto posjetiti Labinsku maškaranu povorku

Zanima vas kako izgleda Karneval u Labinu? Koje sve zabavne detalje donosi Labinska maškarana povorka i zašto je odlična ideja posjetiti Labin u vrijeme karnevala? Što sve donose dječja karnevalska povorka i kako izgleda tradicionalni ples pod maskama?

Karneval u Labinu zanimljiva je manifestacija koja svake godine privuče mnogobrojne domaće i strane goste. Atraktivna zabava obilježena atraktivnim karnevalskim kostimima, obiljem smijeha i veselja – odličan je mamac za sve željne odličnog zabavnog druženja.

Labinski karneval proteže se kroz nekoliko tjedana, a glavni događaj svakako je Labinska maškarana povorka koja se održava vikend prije pustnog utorka. Čitav program karnevala u Labinu započinje predajom ključeva grada, nakon čega slijedi dječja karnevalska povorka, ali i glavna maškarana povorka. Sve se završava paljenjem pusta (uglavnom na pustni utorak).

Popularni Karneval u Labinu - 8 super razloga zašto posjetiti Labinsku maškaranu povorku
Karneval u Labinu Istra (Photo: Pixabay.com)

Labinski karneval prilika za zabavno druženje

Tražite li odličnu ideju za izlet ili putovanje početkom godine – svakako razmislite o Labinskom karnevalu. Područje Istre i Kvarnera poznato je po tradicionalnom slavljenju maškara i karnevala, a jedna od omiljenih destinacijama mnogima je upravo Labin.

Labinski karneval donosi spoj odlične atmosfere, oblija zabave i dobrog druženja te mnoštva predivnih karnevalskih kostima. Prema starim vjerovanjima, smatra se kako maškarano društvo svojim plesom i zabavom potjeruje zle sile i tako priprema temelj za odličnu godinu pred nama.

Tražite li odličnu zabavu na kojoj se možete maksimalno opustiti i uživati sa svojim društvom – Karneval u Labinu odlična je ideja. Pozitivna i dobra atmosfera je zagarantirana. Pripremite zabavne kostime, ponesite širok osmijeh i obilje pozitivne energije – te uživajte u predivnom i zabavnom Labinskom karnevalu.

Početak vladavine maškara uz predaju ključeva grada

Labin ima dugu tradiciju održavanja karnevalskih događanja, a dokaz tome je i labinska maškarana skupina koja postoji već više od 35 godina. Samim time, Labin zna organizirati itekako dobar i zabavan karneval, kojem se uvijek rado odazovu mnogobrojni ljudi dobre volje.

Početak vladavine maškara već tradicionalno obilježen je predajom ključeva grada. Gradska vlas privremeno predaje ključeva grada, kako bi maškarani mogli zavladati gradom. Mnogi karnevalsko razdoblje još nazivaju i 5. godišnjim dobom – koje je prepuno zabave i odlične atmosfere. Prilikom predaje ključeva maškarama, na Trgu labinskih rudara simbolično se objesi Pust koji će biti spaljen na kraju pustnog razdoblja.

Istarski Karneval u Labinu - 8 super razloga zašto posjetiti Labinsku maškaranu povorku
Karneval u Labinu (Photo: Pixabay.com)

Dječja karnevalska povorka u Labinu

Prije nego gradom Labinom prošeta glavna maškarana povorka, održava se i popularna dječja maškarana povorka. Uglavnom se dječja povorka održava vikend ili dva prije same glavne maškarane povorke. Djeca iz svih područja Labina, Istre i šire okolice okupljaju se na zanimljivoj i uvijek dobro posjećenoj maloj maškaranoj povorci.

Ne treba posebno naglašavati kako je dječja karnevalska povorka uvijek prepuna veselja, osmijeha, oduševljenja i zanimljivih radosnih kadrova. Djeca maškare doživljavaju posebno intenzivno jer mogu biti ono što su oduvijek željeli. Stoga, dječja karnevalska povorka u Labinu pruža obilje zabave i za djecu i za njihove roditelje.

Glavna Labinska maškarana povorka

Glavna Labinska maškarana povorka uobičajeno se održava vikend prije samog pustnog utorka. Glavna povorka donosi predivne kadrove koji oduševljavaju mnogobrojne domaće i strane posjetitelje karnevala. Prolazeći predivnim ulicama lijepog Labina, povorka velikih maškara osvaja srca i mladih i starih gledatelja.

Labinska maškarana povorka okuplja veliki broj zaljubljenika u karnevalske i maškarane aktivnosti. Obilje pozitivne energije, smijeha i zabave – glavne su odlike ove velike maškarane povorke. Vrijeme je to u kojem se i veliki i mali mogu u potpunosti opustiti i barem na jedan dan biti netko drugi, bez ikakvog suzdržavanja i grižnje.

Maškare Karneval u Labinu - 8 super razloga zašto posjetiti Labinsku maškaranu povorku
Maškare u Labinu (Photo: Pixabay.com)

Mnoštvo atraktivnih karnevalskih kostima

Svu ljepotu i raskoš karnevala najbolje dočaravaju zabavni, šareni, svjetlucavi kostimi. Pomoću takvih atraktivnih kostima postiže se još bolji i interesantniji dojam čitavih maškaranih skupina i cijelog karnevala. Atraktivne grupe obučene u jednake kostime uvijek su plijenile pažnju, a posebnost tih kostima doživjeti ćete i u Labinu.

Maškarane grupe kroz svoje kostime prikazuju svoju povijest, svoju kreativnost i svoje sposobnosti. Kostimi su često dokaz koliko se neka grupa spremna posvetiti pripremama za sam karneval, a kompetitivnog duha nikada ne manjka. Samim time, na karnevalu u Labinu moći ćete vidjeti mnogobrojne atraktivne, šarene i zabavne kostime – koji će vas oduševiti.

Ples pod maskama za nezaboravnu zabavu

Ples pod maskama još je jedna od atrakcija Labinskog karnevala. Zanimljivi ples omogućuje svima da predstave svoje maske, svoje kreacije – te se maksimalno zabave uživajući pod predivnim maskama. Ne treba dodatno naglašavati, kako se pod maskama možete potpuno opustiti i biti svoji – jer zapravo nitko ne zna tko ste vi pod maskom.

Ples pod maskama u Labinu popraćen je glazbenim nastupom i prigodnim gastronomskim programom. Uz čašicu dobrog vina i zalogaj ukusne istarske hrane – sigurni smo kako ćete na plesu pod maskama itekako uživati. Zabava pod maskama može potrajati do dugo u noć, baš kao odlična i vesela atmosfera koje se osjeti na svakom kraku Labinskog karnevala.

Predivan Labin u karnevalskom ozračju

Labin je predivno istarsko mjesto koje s može pohvaliti raznim zanimljivim povijesnim pričama, ali i vrijednom prirodno-kulturnom ostavštinom. Predivne uličice Labina dočaravaju ljepotu istarske arhitekture, a sveukupna ljepota dodatno je istaknuta u vrijeme karnevala i karnevalskih ukrasa.

Karneval u Labinu odlična je prilika da upoznate predivan grad Labin izvan srca turističke sezone. Prošetajte ulicama Labina, upoznajte povijest i prirodne ljepote te odmorite u odličnim restoranima i konobama. Labin donosi pregršt zanimljivog sadržaja, posebice u vrijeme maškaranih aktivnosti. Stoga, iskoristite Labinski karneval za upoznavanje pitoresknog grada Labina.

Maska Karneval u Labinu - 8 super razloga zašto posjetiti Labinsku maškaranu povorku
Karnevalska povorka u Labinu (Photo: Pixabay.com)

Karneval u Labinu završava spaljivanjem pusta

Karneval u Labinu službeno završava u pustni utorak, kada se na Trgu labinskih rudara spaljuje Pust. Prema legendi, Pust je krivac za sve nedaće koje su se dogodile u preteklom razdoblju, a spaljivanje Pusta čin je kojim se rješavamo tih nedaća i prizivamo proljeće.

Valja naglasiti kako je Labinska maškarana povorka samo dio karnevalskog programa koji se odvija na širem području Labina. Naime, mnoga okolna mjesta također imaju manje karnevalske povorke na kojima možete uživati u vikendima prije pustnog utorka.

Tražite li odličnu karnevalsku povorku u Istri, naša preporuka svakako je Karneval u Labinu. Uz Labinski karneval, popularni su još i karnevali u Puli, Buzetu, Umagu i Cerovlju koji svake godine okupljaju veliki broj maškara i karnevalista iz čitave istarske regije i šire. Bez obzira koji karneval odabrali, želimo vam puno zabave, smijeha i radosti u maškaranim tjednima, posebice ako se odlučite za Karneval u Labinu.

Svakako pogledajte

Plaže Rabac: Top 8 najboljih plaža u Rapcu za sunčanje, kupanje i uživanje

admin

Wine day Istra – uživajte u vrhunskim vinima i delicijama na Wine Day Istra

admin

Staza sv. Roka (702) – 6 predivnih lokacija na stazi do Slapa Sopot (Istra)

admin
Please enter an Access Token