Gastro Istra Tradicionalna jela

Istarski ombolo (Žlomprt, Zarebnjak) – kako nastaje i koliko košta kvalitetan Istarski ombolo

Što je Istarski ombolo i zašto je jedna od najpopularnijih suhomesnatih delicija Istre? Kako nastaje Istarski ombolo (žlomprt ili zarebnjak)? Koje se meso i začini koriste u pripremi ombola? Koliko iznosi cijena kvalitetnog Istarskog ombola i gdje se sve može kupiti?

Istarski ombolo popularni je suhomesnati proizvod koji se proizvodi u svim dijelovima Istre. Popularni ombolo nosi i mnoga druga imena, a najpopularnija su istarski žlomprt i zarebnjak. Ombolo kao popularna istarska delicija često se nalazi na jelovniku raznih restorana i domaćinstava – a u ombolu uživaju i Istrijani i mnogobrojni turisti.

Posjetite li Istru, svakako isprobajte Istarski ombolo. Sigurni smo da ćete uživati u ovoj tradicionalnoj suhomesnatoj istarskoj delikatesi. Želite li saznati kako nastaje Istarski ombolo, koliko košta 1kg ombola i gdje se sve može kupiti – svakako pročitajte nastavak teksta. Donosimo vam najvažnije činjenice koje trebate znati o Istarskom ombolu.

Istarski ombolo – delicija koju trebate kušati u Istri

Istarski ombolo jedna je od najpopularnijih suhomesnatih delicija područja istarskog poluotoka. Bogata tradicija pripreme i dugogodišnja receptura – razlozi su zašto je Istarski ombolo jedna od top delicija. Prekrasna Istra na svojim pašnjacima i brdima unutrašnjosti krije vrijedne uvjete za nastanak najboljih mesnih delicija. Dokaz tome svakako je svjetski poznat Istarski pršut, a ništa manje značajan nije ni Istarski ombolo.

Plodno istarsko tlo i vrijedne ruke poljoprivrednika – omogućuju nastajanje vrhunskih poljoprivrednih i mesnatih delicija. Kada kvalitetnom mesu pridodamo bogatu tradicionalnu recepturu pripreme – nastaju delicije koje očaravaju nepce.

Istarski ombolo svakako je neizostavna delicija koju trebate probati nađete li se na putovanju u Istri. S obzirom da se nalazi u ponudi mnogobrojnih restorana i konoba – neće vam biti problem pronaći mjesto za uživanje u istarskom ombolu. Dakako, ombolo se također nalazi i u ponudi mnogobrojnih trgovina, ali i atraktivnih poljoprivrednih gospodarstava.

Kvalitetan Istarski ombolo (Photo: Pršutana Jelenić)

Kako nastaje istarski ombolo (žlomprt, zarebnjak)?

Istarski ombolo nastaje od kvalitetnog mesa domaćih istarskih svinja. Za pripremu kvalitetnog ombola koristi se svinjski kare (kotlet). Meso se prilikom obrade pažljivo obreže kako bi ostalo samo čisto meso bez kosti. Kare se pokuša očuvati u cijeloj svoj dužini.

Pripremljeni komad svinjskog mesa pažljivo se začini solju i paprom, ali i kombinacijom različitih začina. Iako sama receptura ovisi od gospodarstva do gospodarstva, uglavnom se kao začini koriste lovorov list i ružmarin. Nakon toga meso se slaže u drveni sanduk propusnog dna kako bi se ocijedilo.

Finalni korak pripreme istarskog ombola je sušenje. Prije samog sušenja meso se može još jednom nasoliti i popapriti, no to ovisi od odabrane recepture. Sušenje ombola uglavnom traje od 2 do 3 tjedna, nakon čega je meso spremno za prženje. Ombolo se može sušiti i 90 dana ako ga želimo poslužiti narezanog na suhe tanke kriške.

Istarski ombolo, žlomprt, zarebnjak – različiti nazivi u mnogim dijelovima Istre

Istarski ombolo najčešći je naziv za ovu mesnu delikatesu koju možete pronaći u različitim dijelovima Istre. Ipak, Istarski se ombolo u mnogim dijelovima Istre naziva i znatno drugačije. Dva najpopularnija naziva su još istarski žlomprt i zarebnjak.

Istarski ombolo je naziv koji se uglavnom koristi od Umaga od Poreča. U području sjeverne Istre koriste se nazivi Raženj, Režonj i Rožanj. U središnjem dijelu istarskog poluotoka najčešće čete čuti naziv Istarski žlomprt, a koriste se i Žlumopert te Žluomprt. U južnom dijelu Istre najčešći su nazivi Kanica i Štola. U zapadnom dijelu Istre uglavnom se koriste nazivi Istarski zarebnjak, zarebrnjak i zarebenjak. U području oko Rovinja i Vrsara često ćete čuti i nazive poput Istarski zaremljak, zarmik i zaramnik.

Bez obzira na mnogobrojne nazive ove istarske delicije, uglavnom se radi o istom ili vrlo sličnom proizvodu. Dakako, receptura varira od gospodarstva do gospodarstva, no okusi su uglavnom vrlo slični. Naziv koji se nekako najviše ustalio je Istarski ombolo.

Gdje kupiti Istarski ombolo?

Istarski ombolo je vrlo popularna delicija koju ćete uglavnom pronaći u svakom dijelu istarskog poluotoka. Ombolo se često nalazi na jelovniku mnogobrojnih istarskih restorana te se poslužuje na razne načine. Dakako, ombolo možete i kupiti za konzumiranje u vašem domu – a ponuda istarskog ombola uvelike varira.

Želite li kvalitetan Istarski ombolo najbolje vam je svratiti do jednog od mnogobrojnih poljoprivrednih gospodarstava diljem Istre. U tim ćete gospodarstvima pronaći najkvalitetniji istarski ombolo koji se bazira na domaćim svinjama i provjerenoj tradicionalnoj recepturi.

Istarski se ombolo također može pronaći u trgovinama diljem Istre i Hrvatske. Valja naglasiti kako Istarski ombolo iz trgovina ne donosi uvijek top kvalitetu jer se radi o masovnoj proizvodnji. Posebno se to odnosi na istarski ombolo po akcijskim cijenama – koji je vjerojatno nešto slabije kvalitete u odnosu na ombolo koji ćete dobiti u OPG-ovima.

Istarski ombolo pršutana Jelenić
Istarski ombolo (Photo: Pršutana Jelenić)

Istarski ombolo cijena – koliko košta Istarski ombolo?

Cijena istarskog ombola također varira i ovisi o mnogim kriterijima. U trgovinama ćete uglavnom pronaći nešto povoljniji ombolo, koji možda neće kvalitetom biti u razini pravog domaćeg ombola. Cijena istarskog ombola u trgovinama kreće se već od 150 kuna na više. U slučaju neke akcijske cijene, ombolo možete dobiti i za manje od 150 kuna po kilogramu.

Kvalitetan istarski ombolo gotovo uvijek ima cijenu iznad 200 kuna po kilogramu. Prosječna cijena kvalitetnog istarskog ombola (žlomprta ili zarebnjaka) kreće se oko 230 kuna. Istarski ombolo možete često nabaviti i online putem web trgovina poznatih istarskih proizvođača mesnih delicija. Dakako, nabolje iskustvo pružiti će vam kušanje i kupnja ombola u samom poljoprivrednom gospodarstvu – gdje nastaje ova ukusna istarska delicija.

Kako se priprema i konzumira Istarski ombolo?

Istarski ombolo može se pripremati i konzumirati na mnogobrojne načine. Ipak, dva su glavna smjera – konzumiranje suhog ombola narezanog na kriške i prženje ombola. Oba su načina konzumacije vrlo popularna među Istrijanima i turistima – a uživanje u okusima ombola je očaravajuće.

Suhi istarski ombolo koji se sušio oko 90 dana, može se konzumirati kao narezak. Suhi ombolo nareže se na tanke kriške i konzumira zajedno s ostalim istarskim suhomesnatim delicijama i sirevima. Priprema takvog ombola je jednostavna, a uživanje u zavodljivim okusima zagarantirano.

Ombolo koji se sušio do 3 tjedna zahtjeva dodatnu pripremu prije same konzumacije. Kulinarski stručnjaci uglavnom se odlučuju za prženje ombola čime se dobiva zanimljiv spoj aroma i mirisa. Ombolo se u području Istre vrlo često poslužuje zajedno s domaćim kobasicama, kuhanim kiselim kupusom i krumpirima.

Istarski ombolo – zašto trebate probati ovu popularnu istarsku deliciju?

Istarski ombolo je jedna od najpopularnijih suhomesnatih delicija područja Istre. Mesni proizvod nastao od najkvalitetnijeg svinjskog mesa i po provjerenoj tradicionalnoj recepturi – česta je delikatesa na istarskim stolovima. Istrijani i turisti obožavaju ombolo jer donosi jedan zanimljiv spoj raznovrsnih okusa koji će oduševiti vaše nepce.

Želite li kušati jedan od autohtonih proizvoda Istre – Istarski ombolo neizostavan je izbor. Uz svjetski poznati Istarski pršut, ombolo je jedna od najpopularnijih i najboljih delicija Istre. Ombolo možete pronaći u raznim restoranima i trgovinama, a najbolju kvalitetu pronaći ćete na istarskim poljoprivrednim gospodarstvima. Cijena kilograma Istarskog ombola kreće se uglavnom oko 230 kuna.

Dovede li vas put u Istru svakako kušajte Istarski ombolo (zarebnjak ili žlomprt). Uronite u prekrasnu gastro avanturu i uživajte u odličnim okusima čitave Istre. Ako još niste, sada je pravo vrijeme za posjet Istri i uživanje u odličnim gastro delicijama.

Svakako pogledajte

Crkva svete Eufemije – 12 zanimljivih činjenica o najljepšoj crkvi u Rovinju

admin

Apartmani Livadice & Burle Medulin – uživajte u čarobnom odmoru u Medulinu

admin

Piazza Grande II (Medulin) – top ponuda jela – doživite zabavnu gastro avanturu Medulina

admin
Please enter an Access Token