Gastro Istra Labin Pazin Pula Restorani i konobe Tradicionalna jela Vižinada

Gdje kupiti Istarski pršut – 9 top lokacija u Istri gdje nastaje najbolji Istarski pršut

Zanima vas gdje kupiti Istarski pršut? Tražite najbolje lokacije za kupnju vrhunskog i kvalitetnog Istarskog pršuta? Koje su najbolje i najpopularnije pršutane u Istri i koliko iznosi cijena Istarskog pršuta?

Istarski pršut jedna je od najpopularnijih istarskih i hrvatskih gastro delicija. Popularni pršut nastao od prema stoljetnoj recepturi istarskih domaćinstava, danas je zaštićeni izvorni proizvod na razini Europske Unije. Sve to, dokaz je kvalitete i popularnosti ovog izvrsnog istarskog suhomesnatog proizvoda.

Ako vas zanima odgovor na pitanje gdje kupiti Istarski pršut, ovaj tekst je upravo za vas. Naime, u nastavku vam donosimo popis 9 najpopularnijih pršutana u Istri, gdje nastaje najbolji Istarski pršut za prodaju. Poželite li kušati ili kupiti Istarski pršut, svakako odaberite neku od lokacija s liste ispod. Evo top lokacija gdje kupiti Istarski pršut:

Pršutarna Jelenić – nagrađivani Istarski pršut i tradicija duža od 20 godina

Pršutarna Jelenić (iz Žminja) jedna je od najpoznatijih pršutarni na području Istre. Osnovana sada već davne 1999. godine, ova je pršutarna izgradila kultni status koji su prepoznale mnogobrojne domaće i svjetske agencije te ih nagradile zlatnim priznanjima za kvalitetu. Pršutarnu Jelenić danas predvode ambiciozna braća Luka i Paolo Jelenić, koji slijede bogatu tradicionalnu recepturu pripreme Istarskog pršuta – koju su naslijedili od svojih roditelja.

U Pršutarni Jelenić pronaći ćete veliku ponudu odličnih suhomesnatih proizvoda, a temelj čitave proizvodnje čini nadaleko poznati Istarski pršut. Pršut soljen morskom soli, paprom, češnjakom i lovorovim listom dozrijeva više od 12 mjeseci, a zbog plemenite plijesni pršut poprima specifičan zamamni okus i miris. Cijena Istarskog pršuta od 10 kilograma u Pršutarni Jelenić košta 2.250 kuna.

Savjeti Gdje kupiti Istarski pršut - savjeti za kupnju
Gdje kupiti Istarski pršut (Photo: Pixabay.com)

Pršutarna Buršić – poznata pršutarna s velikom degustacijskom salom

Pršutarna Buršić jedna je od najstarijih pršutarni na području Istre s više od 30 godina tradicije proizvodnje Istarskog pršuta. Ova popularna pršutarna jedina je pršutarna u Vodnjanu, a u svojoj ponudi uz Istarski pršut nudi i mnogobrojne druge suhomesnate delicije (panceta, ombola, kobasica, itd.) te ekstra djevičanska maslinova ulja. Pršutarna Buršić jedna je od većih pršutarni na području Istre te svojim proizvodima uveseljava mnoge.

Dugogodišnja tradicija proizvodnje Istarskog pršuta potaknula je obitelj Buršić da svoju ponudu proširi i degustacijskom salom za čak 150 gostiju. Predivna pršutarna i degustacijska sala nude vam obilje vrhunskih mesnih pripravaka, dok vaši najmiliji mogu uživati u društvu raznih domaćih životinja, na dječjem igralištu te u šetnji predivnim stazama.

Pršutarna Compari – zanimljiva pršutarna u Puli

Pršutarna Compari jedna je od rijetkih pršutarni koje se nalaze u velikim gradovima. Zanimljivo, Pršutarna Compari smještena je u povijesno atraktivnu Pulu, što iznenađuje s obzirom na to da mnogi Istarski pršut povezuju s unutrašnjosti Istre.

Ova popularna pršutarna iza sebe ima mnogobrojne uspjehe i zavidna priznanja. Redovito sudjeluje na atraktivnim natjecanjima ocjenjivanja kvalitete pršuta, gdje osvaja vodeća mjesta. Poželite li kvalitetan Istarski pršut u srcu povijesne Pule – Pršutarna Compari odličan je izbor za vas.

Pršutarna Dujmović – proizvodnja do 3.000 Istarskih pršuta godišnje

Pršutarna Dujmović nalazi se u mjestu Tinjan blizu Pazina, koji je itekako prepoznatljiv kao jedno od najboljih podneblja za razvoj tradicionalnog Istarskog pršuta. Ova je pršutarna službeno pokrenuta 1998. godine i izrađena je prema najvišim sigurnosnim standardima, koji omogućuju prirodno sušenje i dozrijevanje Istarskog pršuta.

Popularna Pršutarna Dujmović godišnje proizvodi od 2.500 do čak 3.000 pršuta, čime svakako ulazi u krug najvećih proizvođača pršuta na istarskom području. Pršutarna Dujmović osvajač je mnogobrojnih zlatnih i srebrnih medalja na prestižnim natjecanjima kvalitete pršuta, što samo dokazuje kvalitetu Istarskog pršuta koji se proizvodi u ovoj nadaleko poznatoj pršutarni.

Pršutarna Antolović – Istarski pršut po cijeni 180 kuna po kilogramu

Pršutarna Antolović također se nalazi blizu mjesta Tinjan pored Pazina. Ova popularna pršutarna službeno postoji od 2005. godine, a u dosadašnjem radu osvojili su mnogobrojna priznanja za kvalitetu Istarskog pršuta kojeg proizvode. Istarski pršut baziran na dugogodišnjoj tradicionalnoj recepturi dio je bogatog asortimana proizvoda koje ova pršutarna nudi.

Prema najavi, u Pršutarni Antolović možete kušati izvrsne Istarske pršute koji ovdje nastaju, a isto tako možete kupiti kvalitetan pršut za doma. Cijena tradicionalnog Istarskog pršuta iznosi 180 kuna po kilogramu, dok ćete primjerice za domaću pancetu trebati izdvojiti 100 kuna/kg, a za ombolo 150 kuna/kg. Pršutarna Antolović jedna je od popularnijih pršutarni istarskog kraja i svakako je vrijedi posjetiti.

Gdje kupiti Istarski pršut - savjeti za kupnju
Gdje kupiti kvalitetan Istarski pršut (Photo: Pixabay.com)

Pršuti Milohanić – pršuti nagrađeni zlatnim, srebrnim i brončanim priznanjima

Pršuti Milohanić (iz Tinjana) popularno je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje se bavi proizvodnjom Istarskog pršuta, ali i raznih drugih suhomesnatih proizvoda istarskog kraja. Pršutarnica opremljena najsuvremenijom tehnologijom osmišljenja je kako bi iskoristila sve prirodne blagodati koje pomažu u stvaranju vrhunskog Istarskog pršuta.

OPG Pršuti Milohanić službeno posluje od 2007. godine, a njihovi su pršuti redovito nagrađivati zlatnim ,srebrnim i brončanim plaketama – što potvrđuje kvalitetu pršuta i drugih suhomesnatih proizvoda. Vrijedna tradicionalna receptura, meso vrhunske kvalitete i povoljna geografska pozicija – razlog su zašto kvalitetan Istarski pršut trebate potražiti upravo u OPG-u Pršuti Milohanić.

Pisinium – proizvodnja suhomesnatih proizvoda još od 1995. godine

Pisinium je poduzeće usmjereno na proizvodnju raznih mesnih proizvoda, među kojima glavnu ulogu igra Istarski pršut. Popularni Istarski pršut proizvodi se prema tradicionalnoj istarskoj recepturi, s pažljivim salamurenjem u morskoj soli i ostalim prirodnim začinima. Poduzeće Pisinium svoj asortiman proizvoda stvara od 1995. godine, a danas u ponudi osim istarskog pršuta imaju i vrhunsku pancetu, žlomprt, buđolu i kobasice.

Poduzeće Pisinium nalazi se u Pazinu koji je prepoznat kao jedno od najpogodnijih mjesta za proizvodnju Istarskog pršuta. Kvalitetan Istarski pršut udovoljava sve odlike oznake izvornosti pa je već dugo godina jedan od omiljenih pršuta istarskog kraja. Tražite li ukusan i kvalitetan Istarski pršut – svakako provjerite ponudu Pisinium-a.

OPG Mekiš Moreno – pršuti proizvedeni na vjetrovima Vižinade

OPG Mekiš Moreno već je dugi niz godina posvećen proizvodnji izvornog tradicionalnog Istarskog pršuta. Popularni Istarski pršut jedna je od omiljenih delicija istarskog kraja i ponosan vlasnik EU oznake izvornosti. Pršuti koji nastaju u pršutarni obitelji Moreno-Mekiš, redovito su sudionici natjecanja i osvajači vrijednih priznanja kvalitete.

Pršut u OPG Mekiš Moreno nastaje na prirodan način, čemu pridonosi povoljni vremenski uvjeti Vižinade – u kojoj je smještena pršutarnica. Tražite li kvalitetan Istarski pršut baziran na dugoj tradicionalnoj recepturi i koji redovito osvaja vrijedna europska priznanja – odaberite pršute iz OPG Mekiš Moreno.

OPG Franjul Ljubica – popularni suhomesnati proizvodi istarskog kraja

OPG Franjul Ljubica je popularni OPG koji posljednjih godina značajno raste u svim pogledima. Osnovan 2021. godine, no baziran na dugogodišnjoj tradicionalnoj recepturi – ovaj je OPG u relativno kratkom roku ostvario odlične proizvodno-prodajne rezultate.

Iako je fokus OPG Franjul baziran na suhim i svježim istarskim kobasicama i panceti, posljednjih godina u ovom poljoprivrednom gospodarstvu nastaje izvrstan pršut, vrijedan svake pažnje. Želite li nabaviti kvalitetan suhomesnati proizvod u srcu Istre – svakako preporučujemo posjet izuzetno zanimljivom OPG-u Franjul.

Lokacije Gdje kupiti Istarski pršut - savjeti za kupnju
Istarski pršut (Photo: Pixabay.com)

Koliko iznosi cijena Istarskog pršuta?

Istarski pršut je zaštićena suhomesnata delicija istarskog kraja, koja se priprema prema dugogodišnjoj tradicionalnoj recepturi. Posebnost Istarskog pršuta svakako je proces obrade svinjskog mesa (buta) gdje se meso tralja morskom soli i salamurom sačinjenom od soli, papra, češnjaka, ružmarina i lovorovog lista. Istarski pršut ne prolazi proces dimljenja, zbog čega ne sadrži štetne tvari.

Cijena Istarskog pršuta znatno varira od proizvođača do proizvođača. U nekim pršutarnama kvalitetan Istarski pršut pronaći ćete već za 180 kuna po kilogramu, dok ćete u nekim drugima platiti i 250 kn/kg. Možemo reći kako se prosječna cijena kilograma Istarskog pršuta trenutno kreće oko 200 kuna.

Gdje kupiti Istarski pršut?

Istarski pršut može se kupiti na raznim mjestima širom Istre i Hrvatske. Proizvodnja Istarskog pršuta uglavnom je bazirana u središnjem dijelu Istre, s obzirom da u tom dijelu Istre vladaju optimalni uvjeti za proizvodnju tradicionalnog istarskog pršuta. Bez obzira na svu dostupnu tehnologiju, proizvođači pršuta i dalje su okrenuti prirodnim procesima proizvodnje, sušenja i dozrijevanja.

Ako vas zanima odgovor na pitanje “Gdje kupiti Istarski pršut?”, svakako provjerite prijedloge lokacija iznad u tekstu. Nabrojali smo nekoliko popularnih lokacija u Istri gdje možete isprobati, ali i kupiti popularni Istarski pršut. Ako vas zanima više informacija o nastanku i proizvodnji Istarskog pršuta – svakako pročitajte članak 15 tajni Istarskog pršuta.

Želimo vam puno zabave i radosti u procesu traženja odličnog Istarskog pršuta. S obzirom da odgovor na pitanje Gdje kupiti Istarski pršut sada imate odgovoren iznad u tekstu, vrijeme je da razmislite – koliko kilograma Istarskog pršuta će vam biti dovoljno.

Svakako pogledajte

Restoran Malin (Medulin) – istarska jela na moderan način uz čaroban zalazak sunca

admin

Pomer restorani – Top 5 najboljih restorana i beach barova u Pomeru (Istra)

admin

Restoran OX Food & Fire (Poreč) – top ponuda – odličan steakhouse za uživanje u hrani

admin
Please enter an Access Token