Događanja Gastro događanja Kršan Plomin

Festival samoniklog bilja (Kršan) – 6 zanimljivosti i posebnosti Festivala samoniklog bilja

Što je Festival samoniklog bilja i koje sve zanimljivosti možete vidjeti i doživjeti na festivalu? Zašto je Festival samoniklog bilja u Kršanu (Istra) vrlo popularan i koje vas sve aktivnosti čekaju tijekom nekoliko dana festivala? Kada se odražva Festival samoniklog bilja? Kako sudjelovati na festivalu, zabavi uz glazbu, nordijskom hodanju i rekreativnoj biciklijadi u Kršanu?

Festival samoniklog bilja jedan je od najpopularnijih proljetnih festivala u Istri, posebice među ljubiteljima prirode. Uvijek atraktivan festival bilja sada već tradicionalno donosi obilje zanimljivog i atraktivnog sadržaja. Od edukacija kroz koje ćete upoznati bilje oko sebe, preko zanimljivih radionica kulinarstva pa sve do rekreativnih događanja bicikliranja i nordijskog hodanja.

Želite li upoznati prirodu oko sebe na jedan novi i osebujan način – Festival samoniklog bilja u Kršanu definitivino je super izbor. U nastavku teksta donosimo vam sve važne informacije o festivalu. Ujedno ćemo vam predstaviti čak 6 zanimljivosti i posebnosti zbog kojih ne smijete propustiti ovo proljetno događanje u Kršanu.

Festival samoniklog bilja Plominski zaljev prekrasan Plomin Vidikovac u Plominu na zaljev Plominski zaljev
Bilje u Istri (Photo: Pixabay.com)

Festival samoniklog bilja – upoznajte biljni svijet kroz zabavne aktivnosti

Festival samoniklog bilja jedinstven je festival ovakve vrste u Hrvatskoj, s obzirom na to da na jednome mjestu okuplja vodeće stručnjake iz područja biljnog svijeta. Atraktivan festival uvodi vas u jednu zabavnu priču biljnog svijeta – koja će vas naučiti kako poštovati i pametnije iskoristiti bilje oko sebe.

Biljni svijet prepun je zanimljivih i vrijednih biljaka koje nam mogu poslužiti kao hrana, kao lijek, ali i kao kozmetika. Bilje je sastavni dio naše svakodnevice, a često nismo ni svjesni koliko bilja svakog dana koristimo. Od čajeva i preparata za ljepotu, preko začina u jelima pa sve do lijekova i zdravstvenih preparata. Bilje je svuda oko nas, a Festival samonikolog bilja pokazati će vam važnost bilja.

Atraktivan Festival samoniklog bilja vodi vas u bogatu raznolikost bilja istarskog poluotoka. Upoznati ćete najpopularnije, ali i najtajnovitije bilje ovog kraja – kroz razne izlagače i stručnjake za bilje. Naučiti ćete gdje i kako primijeniti koje bilje – kroz edukacije, ali i kroz istraživanje u prirodi. Festival donosi spoj edukacije i maksimalnog opuštanja – za potpuno stapanje s prekrasnom istarskom prirodom.

Plominski zaljev Vidikovac u Plominu
Vidikovac u Plominu (Photo: BestOfIstria.hr)

Vodeći stručnjaci za samonikolo bilje u prekrasnom Kršanu

Cjelokupni Festival samoniklog bilja zamišljen je kao spoj edukacija i istraživanja – kroz koji posjetitelji mogu bolje upoznati razne vrste bilja. Kako bi posjetitelji mogli biti sigurni u priče i informacije koje će dobiti na Festivalu – predstavnici festivala mahom su stručnjaci za bilje. Samoniklo bilje njihova je strast, ali i posao – što je garancija izvrsnosti ovog zanimljivog festivala u Krašnu.

Područje Kršana je samo po sebi zanimljiv prirodni dragulj, s obzirom na to da se u ovdašnjim šumama i na livadama krije mnogobrojno zanimljivo i korisno samoniklo bilje. Samim time, ovo je područje idealno mjesto za održavanje takvog festivala – koji svake godine okupi mnogobrojne zaljubljenike u prirodu.

Vodeći domaći stručnjaci za samoniklo bilje će vam detaljno kroz zanimljive edukacije i radionice predstaviti svoje znanje o samoniklom bilju. Uz stručnjake o bilju, na festivalu će sudjelovati i mnogobrojni izlagači koji će predstaviti svoje biljne proizvode. Posjetitelji će tako moći “osjetiti” kako se samoniklo bilje pretvara u razne kozmetičke proizvode, hranu, okrjepu, lijekove, itd.

Plomin predivni grad u Istri turizam u Plominu
Grad Plomin (Photo: BestOfIstria.hr)

Zanimljiva predavanja vode vas u svijet samoniklog bilja

Tijekom održavanja Festivala samoniklog bilja biti će održana vrlo zanimljiva predavanja – koja će vas povesti u svijet samoniklog bilja. Ako nikada niste bili dio svijeta bilja, Festival u Kršanu prava je prilika da upoznate razne biljne vrste i počnete živjeti suživot s vrijednom prirodom.

Predavanja o bilju biti će usmjerena u nekoliko različitih pravaca. Prvenstveno će se pričati o tome koje su biljne vrste pogodne za korištenje i na koji ih način najbolje iskoristiti. Dakako, kroz predavanja ćete upoznati hranjivu vrijednost biljaka te upoznati ljekovita svojstva pojedinog samoniklog bilja.

Sve to biti će vam prezantirano na zanimljiv i sveobuhvatan način, koji će uključivati mnoštvo stvarnih primjera iz prirode. Ideja ovog festivala nikako nije sjediti i slušati o bilju, već samostalno istraživati bilje i upijati ljepotu prirode pod svojim osjetilima.

Atraktivne radionice dočarati će iskoristivost bilja u kulinarici

Istra je regija koja se može pohvaliti mnogobrojnim gastro delicijama. Mnogobrojni začini i bilje u velikoj mjeri doprinose jedinstvenosti istarskih delicija, a koje su nadaleko prepoznatljive i širom Europe i svijeta. Festival samoniklog bilja detaljno će vam prikazati kako lokalno samoniklo bilje iskoristiti u kulinarstvu za pripremanje ukusnih i zdravih jela.

Majstori kulinarstva dočarati će vam kako samoniklo bilje kvalitetno iskoristiti u gastronomiji. Pod njihovim će rukama nastati odlična jela čiji će vas mirisi i arome osvojiti na prvu. Vrijedne istarske delicije uz pravilnu primjenu samoniklog bilja postaju raj za ljubitelje gastronomije.

Kroz vrlo zanimljive kulinarske radionice naučiti ćete koje bilje koristiti u kojim jelima i kako pravilno dozirati bilje za postizanje gastronomskog užitka. Ujedno, vješti kulinarski majstori će kroz pripremu ukusnih jela pokazati dio tajni istarske gastronomije. Dakako, sve će rezultirati bogatim gastronomskim stolom uz uživanje u istarskim delicijama i odličnim domaćim vinima.

Učka iz Plomina vrhovi Ucke u Plominu
Učka (Photo: BestOfIstria.hr)

Uživanje u pješačenju po Plominskoj gori i Sisolu

Festival samoniklog bilja uz mnogobrojne radionice i edukacije, usmjeren je i na mnogobrojne aktivnosti na otvorenom. Dakako, bilje raste na livadama i u šumama – pa valja tamo potražiti sve o čemu se na predavanjima priča. Samim time, Festival samoniklog bilja odvesti će vas na zanimljive puteve Plominske gore i Sisola – gdje ćete uz bilje pronaći i savršenu oazu mira te opuštanja.

Područje Kršana donosi iznimno predivan krajolik bogat šumama, pješačkim stazama i prekrasnim vidikovcima. Posebno je interesantno područje Plomina gdje možete uživati u pogledu na atraktivan Plominski zaljev, ali i impozantan Dimnjak u Plominu.

Kršan i okolna mjesta čuvaju bogatu povijest koja seže sve do 11. stoljeća. Mnogobrojni ostaci prošlog doba dokaz su kako je ovo područje bilo vrlo važno u prošlosti Istre. Samim time, posjetitelji sajma moći će uživati u mnogobrojnim kulturno-povijesnim atrakcijama koje se kriju na svakom koraku. Kada na sve nadodamo i predivnu prirodu – uživanje u Kršanu je zagarantirano.

Plominski zaljev prekrasan Plomin Vidikovac u Plominu na zaljev Plominski kanal
Plominski zaljev (Photo: BestOfIstria.hr)

Nordijsko hodanje i rekreativna biciklijada Kršan Spring Bike Tour

Cjelokupan festival posvećen bilju donosi i nekoliko rekreativnih aktivnosti za ljubitelje sporta u prirodi. Posjetitelji festivala tako će se moći okušati u nordijskom hodanju i bicikliranju – koje je u ovome kraju popularno tijekom velikog dijela godine. Mnogobrojni biciklisti i rekreativci obožavaju područje Kršana i Plomina, posebice jer pruža neodoljive vidikovce koji ostaju zauvijek u sjećanju.

Nordijsko hodanje relativno je novi vid rekreacije na našem području, a koji je već duboko ustaljen u zapadnim zemljama. Ljubitelji nordijskog hodanja spajaju nekoliko različitih aktivnosti u jednu zanimljivu cjelinu – koja pruža osjećaj ispunjenosti i sreće. Nordijskim hodanjem doprinijeti ćete vašem zdravlju i raspoloženju, a ujedno ćete uživati u opuštajućim prizorima i predivnim pogledima na istarski poluotok i Jadransko more.

Rekreativna biciklijada Kršan Spring Bike Tour vodi vas biciklom kroz predivna mjesta ovdašnjeg dijela istarskog poluotoka. Atraktivne staze obiluju mnoštvom zelene prirode i odličnim vidikovcima koji će vas očarati. Bicikliranje u području Kršana pruža jedno predivno iskustvo – koje nikako ne smijete propustiti. Biciklijada Kršan Spring Bike Tour odlična je prilika za uživanje u vikendu na biciklu.

Zabava pod šatorom uz glazbu i mnogobrojne izlagače

Cjelokupno događanje u Krašnu biti će popraćeno odličnom zabavom, obiljem pozitivne energije i vesele glazbe. Festivalski šator biti će velika pozornica za mnogobrojne izlagače koji će predstaviti raznovrsne proizvode od samoniklog bilja. S više od 40 izlagača iz čitave Hrvatske – Festival samoniklog bilja odlična je prilika da ugrabite upravo onaj proizvod koji vam treba.

Izlagači će na Festivalu u Kršanu predstaviti mnogobrojne proizvode. Iz ponude svakako valja istaknuti razne vrste zdrave hrane i ekoloških proizvoda koji su odlični za pripremanje ukusnih i zdravih jela. Ljubitelji prirodne kozmetike na Festivalu samoniklog bilja pronaći će vrhunske prirodne kozmetičke proizvode za njegu kože, kose i svih ostalih dijelova tijela. U svakom slučaju, očekuje vas mnoštvo korisnih i zanimljivih prirodnih proizvoda.

Festivalski šator u Krašnu biti će mjesto odlične zabave. Glazbeni nastupi podići će ionako dobru atmosferu festivala, dok ćete se uz odličnu gastro ponudu u potpunosti opustiti i zabaviti. Dakako, uz glazbu i hranu očekuju vas i odlična istarska vina – koja su prepoznatljiva širom Europe i svijeta.

Branje bilja Festival samoniklog bilja Plominski zaljev prekrasan Plomin Vidikovac
Festival samoniklog bilja (Photo: Pixabay.com)

Festival samoniklog bilja 2022 – kada će se održati i kako sudjelovati na festivalu

Festival samoniklog bilja 2022 održati će se u subotu (7. svibnja) i nedjelju (8. svibnja) u Kršanu (Pristav). Festival donosi mnoštvo zanimljivih događanja, a u dva dana posjetitelji će moći uživati u mnogobrojnim predavanjima, radionicama, gastro ponudi, zabavi, ali i aktivnostima u prirodi.

Tradicionalni Festival samoniklog bilja ove će godine ugostiti nekoliko poznatih domaćih stručnjaka koji će vam predstaviti tajne svijeta samoniklog bilja. Na predavanjima i radionicama možete naučiti kako koristiti samoniklo bilja u kulinarici i kozmetici, dok ćete kroz izlaganja i gastro ponudu okusiti proizvode i delicije bazirane na samoniklom bilju.

Ovogodišnje događanje biti će popraćeno i raznim rekreativnim aktivnostima. Pa će tako posjetitelji Festivala samoniklog bilja moći sudjelovati u atraktivnom Nordijskom hodanju (nedjelja u 10 sati) koje će biti popraćeno od strane labinskog Crvenog križa, ali i u Rekreativnoj biciklijadi Kršan Spring Bike Tour (također nedjelja u 10 sati). Biciklijada starta ispred Kaštela i obavezna je prethodna prijava.

Tražite li zanimljiv festival na kojem ćete se maksimalno opustiti, odmoriti, ali i upoznati čari svijeta prirode – Festival samoniklog bilja 2022 u Kršanu odličan je izbor. Uživajte u predavanjima i istraživanju biljnog svijeta u prekrasnom zelenom Kršanu s pogledom na atraktivan Plominski zaljev. Želimo vam puno zabave, smijeha i opuštenih trenutaka – početkom svibnja u Kršanu.

Svakako pogledajte

Vinistra 2022 – 8 super razloga za posjetiti Vinistra manifestaciju u Poreču

admin

Wine day Istra – uživajte u vrhunskim vinima i delicijama na Wine Day Istra

admin

Umaški karneval – 9 super razloga zašto posjetiti karneval u Umagu, Petroviji i Murinama

admin
Please enter an Access Token