Arheološka nalazišta Istra Istraživanje povijesti Izleti Kašteli, dvorci i utvrde Najpopularnije znamenitosti Rovinj Znamenitosti

Crkva svete Eufemije – 12 zanimljivih činjenica o najljepšoj crkvi u Rovinju

Tražite najljepše atrakcije u Rovinju i Istri? Zanima vas po čemu je posebna Crkva svete Eufemije u Rovinju i zašto je jedan od glavnih simbola grada Rovinja? Koje su malo poznate činjenice o predivnoj crkvi i kada je najbolje posjetiti Crkvu sv. Eufemije?

Crkva svete Eufemije je jedan od najprepoznatljivijih simbola grada Rovinja. Predivna crkva skriva mnogobrojne povijesne činjenice, a svake je godine posjeti ogroman broj turista. Svojom pozicijom i visokim tornjem ističe se u gradskim ulicama Rovinja, a posebno je impozantna unutrašnjost Crkve sv. Eufemije.

Želite li posjetiti Crkvu sv. Eufemije i saznati najzanimljivije činjenice o ovoj predivnoj crkvi, svakako nastavite s čitanjem teksta. Donosimo vam čak 12 zanimljivih i malo poznatih činjenica o crkvi koja je postala glavni simbol predivnog Rovinja. Evo što sve trebate znati o Crkvi svete Eufemije u Rovinju:

Nova Crkva svete Eufemije izgrađena na mjestu Crkve Sv. Juraja

Crkva svete Eufemije izgrađena je na mjestu nekadašnje Crkve svetog Juraja. Godine 800. u nekada relativnu malenu Crkvu svetog Juraja dopremljen je sarkofag s tijelom mučenice Eufemije, koji je u kratkom roku privukao mnoštvo vjernika na hodočašćenje.

Kada su građani shvatili da Crkva Sv. Juraja postaje premalena za sve vjernike koji dolaze u Rovinj, javila se želja za izgradnjom veće crkve. Na istom mjestu, u 10. stoljeću započela je izgradnja veće crkve koja danas nosi naziv Crkva svete Eufemije Rovinj.

Crkva svete Eufemije najljepša crkva u Rovinju
Crkva svete Eufemije u Rovinju (Photo: Pixabay.com)

Crkva čuva sarkofag s tijelom kršćanske mučenice Eufemije

Povijest Crkve sv. Eufemije izuzetno je zanimljiva jer je crkva nekoliko puta u povijesti bila značajno promijenjena. Prva velika promjena dogodila se upravo u 10. stoljeću kada su nastali temelji današnje moderne crkve u Rovinju. Razlog izgradnje nove crkve bilo je dopremanje tijela mučenice Eufemije u tada premalenu Crkvu Sv. Juraja.

Vjernici su tada zahtijevali izgradnju veće crkve koja će dostojno udomiti sarkofag s tijelom Sv. Eufemije. Slijedom toga, započela je izgradnja nove crkve, čiji su temelji i danas vidljivi svim posjetiocima. Valja naglasiti kako je sarkofag s tijelom Sv. Eufemije bio temeljni moment za izgradnju nove rovinjske crkve.

Godine 1736. izgrađena današnja verzija Crkve sv. Eufemije

S obzirom na svoju dugu povijest, Crkva sv. Eufemije nekoliko je puta nadograđivana i rekonstruirana. Današnji izgled crkva je poprimila 1736. godine, kada je dovršena planirana izgradnja svih dijelova crkve. Zanimljivo, sam izgled crkve bio bi potpuno drugačiji da nije došlo do pobune građana Rovinja.

Prvotno odabran venecijanski arhitekt Giovanni Scalfarotta htio je urušiti neke postojeće dijelove crkve, kako bi izgradio novu crkvu s pogledom prema otoku Sv. Katarina. No, takve su ideje zasmetale građanima Rovinja, koji su se pobunili te natjerali vlast da odabere drugog arhitekta. Odabran je naknadno arhitekt Giovanni Dozzi, koji je saslušao želje građana te je 1725. godine krenula dogradnja crkve kakvu danas poznajemo.

Crkva svete Eufemije bila je izgrađena na otoku

Crkva svete Eufemije bila je izgrađena na otoku. Naime, do 1763. godine sadašnji rovinjski poluotok još uvijek je bio otok. Kopno i otok bili su spojeni pokretnim mostom pa samim time možemo zaključiti da je Crkva sv. Eufemije 1736. godine bila izgrađena na otoku.

Uski kanal koji je razdvajao Rovinj i istarsko kopno zasipan je 1763. godine. Zanimljivo, tada je i sama crkva koja danas obilježava Rovinj postala dio kopna, odnosno tim je činom pripojena kopnu. Nije poznato koliko je činjenica da je crkva izgrađena na otoku otežavala rad graditelja same crkve, ali i središta Rovinja.

Crkva svete Eufemije - 12 zanimljivih činjenica o najljepšoj crkvi u Rovinju
Crkva svete Eufemije Rovinj (Photo: Pixabay.com)

Crkva ima daleko najveći toranj u Rovinju i okolici

Crkva svete Eufemije postala je prepoznatljiv simbol grada Rovinja već i samim time što se vizualno uzdiže iz ostatka mjesta. Naime, toranj Crkve svete Eufemije znatno je viši od ostalih kuća i zgrada u Rovinju pa je samu crkvu lako prepoznati u strukturi Rovinja.

Atraktivan zvonik koji se može primijetiti na gotovo svim fotografijama iz Rovinja visok je preko 62 metra (kada zvoniku pribrojimo i kip na vrhu od 4,70 m). Širina zvonika malčice varira, no pri dnu širina zvonika iznosi nešto manje od 9 metara. Prepoznatljiv zvonik (toranj) zbog svoje je visine postao jedan od glavnih simbola grada Rovinja.

Rotirajući kip Eufemije na vrhu zvonika

Na vrhu zvonika Crkve sv. Eufemije i sv. Juraja nalazi se lako uočljiv kip sv. Eufemije (visok 4,70 metara). Atraktivan kip postavljen je na zupčastu strukturu koja omogućuje rotiranje kipa. Tako se prilikom naleta i okretanja vjetra i sam kip Svete Eufemije rotira prema smjeru vjetra.

Rotirajući kip na vrhu istaknutog rovinjskog tornja itekako doprinositi cjelokupnom pozitivnom dojmu koji ostavlja atraktivna rovinjska crkva. Svojim zakretanjem zaštitnica Rovinja zapravo se okreće prema svim stanovnicima Rovinja te time štiti sve građane od nepogoda.

Pogled s vrha tornja seže sve do Alpi

Visoki toranj (zvonik) Crkve svete Eufemije pruža predivan pogled na okolna mjesta u gotovo svim vremenskim uvjetima. Prepoznatljiv rovinjski toranj donosi predivan vidikovac s kojeg se može odlično vidjeti svaki kutak Rovinja i okolice, a posebno je atraktivan pogled na morsko plavetnilo.

Za vrijeme vedrih dana, pogled s tornja Crkve sv. Eufemije seže i puno dalje. Tako nije nimalo neuobičajeno s tornja vidjeti i Alpe, ako se poklope odlični vremenski uvjeti, odnosno sjajna vidljivost. Rovinj tako dobiva predivan vidikovac s kojem se pruža fantastičan pogled na Hrvatsku, Sloveniju, ali i Europu.

Predivna rovinjska crkva duga je čak 51 metar

Rovinjska Crkva sv. Eufemije znatno se ističe u odnosu na ostale objekte u Rovinju, koji su građeni u pitoresknom stilu koji odgovara ovdašnjem stilu gradnje. S druge strane, Crkva svete Eufemije poprilično iskače iz normativa i stila gradnje, posebice svojom veličinom.

Uz već prije spomenuti visoki toranj od čak 62 metra, crkva se ističe i svojim klasičnim dimenzijama. Dužina crkve tako iznosi poprilično dugih 51 metar, dok je širina crkve oko 30 metara. Ova nadasve velika crkva možete primiti mnoštvo vjernika, a posebno je atraktivna i u svojoj unutrašnjosti.

Crkva u Rovinju Sve Eufemija
Crkva svete Eufemije (Photo: Pixabay.com)

Predivan središnji oltar od kararskog mramora

Unutrašnjost Crkve svete Eufemije krije zaista impresivne i povijesno vrijedne stvari. Od neprocjenjivog sarkofaga iza oltara u kojem su spremljene kosti sv. Eufemije preko svih vrijednih slika i kipova. Središnji oltar Sv. Juraja, Marka i Roka također je izuzetno impresivan, a napravljen je od kararskog mramora. Za izgled središnjeg oltara bio je zadužen venecijanski majstor Girola Laureat.

S desne strane središnjeg oltara nalazi se predivan oltar Sv. Eufemije (zaštitnice Rovinja), dok s lijeve strane možete vidjeti oltar Presvetih Sakramenata. Uz oltar Sv. Eufemije se nalazi i kameni kip svetice čiju izradu vežemo uz 15. stoljeće, dok je oltar Presvetih Sakramenata ukrašen kipovima anđela.

Vrijedne slike u pozlaćenim okvirima

U Crkvi svete Eufemije se uz mnogobrojne kipove i oltare nalaze i mnogobrojne vrijedne slike istaknutih majstora. Na zidovima u blizini sarkofaga možete vidjeti slike likovnog majstora Leonarda Riga iz 1883. godine. Slike prikazuju mučeništvo Svete Eufemije i dolazak sarkofaga na rovinjsku obalu. Unutar crkve nalaze se još i mnoge druge slike, a izdvojiti ćemo slike Blažene Djevice Marije, Sv. Ivana Krstitelja, Sv. Antuna Padovanskog, itd.

Valja još istaknuti kako se na stropu predivne crkve nalazi prikaz krunjenja rovinjske svetice na nebu. Također, neke se slike nalaze u vrlo rijetkim i atraktivnim okvirima dio kojih je pozlaćen i izgleda impresivno. No, kako biste stekli dojam predivne unutrašnjosti crkve – najbolje je da svratite u Rovinj.

Kada možete posjetiti Crkvu Svete Eufemije u Rovinju?

Crkva Svete Eufemije u Rovinju otvorena je za vjernike i javnost. U pravilu, crkva je za sve posjetitelje otvorena čitav dan svakog dana u tjednu, a ulazak u crkvu se ne naplaćuje. Toranj crkve nije otvoren za stalne posjete i otvara se uglavnom povremeno u razdoblju od 10.00 do 18.00 sati (ovisno o danu i mogućnostima).

Želite li posjetiti jednu od najljepših atrakcija predivnog Rovinja, svakako isplanirajte posjet Crkvi sv. Eufemije. Predivna crkva bogate povijesti s godinama je postala prepoznatljiv simbol Rovinja, koji uz arhitektonsku čuva i izuzetnu kulturološko-povijesnu vrijednost. Ako ste u Rovinju – Crkva svete Eufemije čeka vaš posjet.

Svakako pogledajte

Karneval u Labinu – 8 super razloga zašto posjetiti Labinsku maškaranu povorku

admin

Marčana restorani – top 5 najboljih restorana i gastro lokacija u Marčani (Istra)

admin

Pula plaže: Top 12 najpopularnijih plaža u Puli za sunčanje, kupanje i zabavu

admin
Please enter an Access Token