Arheološka nalazišta Istra Istra fotopoints Kašteli, dvorci i utvrde Najpopularnije znamenitosti Pula Znamenitosti

Augustov hram u Puli – 8 razloga zašto posjetiti zanimljiv hram star 2.000 godina

Kako je nastao Augustov hram u Puli i zašto je važan za povijest grada? Što se danas nalazi u Augustovom hramu i zašto je popularna turistička atrakcija? Koliko iznosi cijena ulaznica za hram i kada ga možete posjetiti u Puli?

Augustov hram definitivno je jedna od najpopularnijih atrakcija grada Pule. Bogata povijesna zbivanja i relativno dobra očuvanost, razlog su zašto Augustov hram svake godine mami poglede desetaka tisuća turista.

Planirate li putovati u Pulu, Augustov hram definitivno se treba nalazi na vašoj listi atrakcija koje trebate posjetiti. U nastavku vam donosimo 8 zanimljivih razloga zašto biste trebali posjetiti atraktivan i očuvan Augustov hram u Puli:

Augustov hram – jedna od najstarijih znamenitosti u Puli i Istri

Iako Augustov hram danas izgleda poprilično očuvano i jedan je od najljepših povijesnih simbola Pule, činjenica jest da hram broji već više od 2.000 godina svojeg postojanja. Naime, prema istraživanjima, Augustov hram u Puli izgrađen je između 2. godine prije Krista i 14. godine. Dakle, početak i završetak izgradnje ovog atraktivnog hrama vezujemo uz sam početak nove ere.

Hram nosi ime po rimskom caru Augustu koji je na prijelazu u nove eru preminuo pa je ime hrama zapravo posveta caru. Augustov hram posvećen je i božici Romi, a zanimljivo jest kako se važnost i funkcija hrama sa stoljećima znatno mijenjala. Danas je hram važan povijesni spomenik, pulska atrakcija, ali i lapidarij s izložbom antičkih skulptura.

augustov hram u puli pola velika pulska atrakcija
Augustov hram (Photo: Pixabay.com)

Predivan primjerak rano-carskog rimskog sakralnog graditeljstva

Augustov hram poprilično je dobro očuvani antički spomenik, koji danas mami mnogobrojne impresije oduševljenih domaćih i stranih turista. Hram se nalazi na sjevernoj strani pulskog Foruma (glavni trg u Puli) i predivan je ukras ionako bogate povijesti Pule.

Hram ima oblik pravilnog četverokuta, a veličine je 8 x 17.3 metara. Na pročelju Augustovog hrama nalazi se visoki trijem koji je s prednje strane uveličan s 4 predivna stupa, dok se sa strane kao dodatna potpora nalaze još dva dodatna stupa. Zbog svoje vitke gradnje i atraktivnog trijema sa stupovima glatkog mramora, hram je jedan od ljepših primjeraka rano-carskog rimskog sakralnog graditeljstva.

Bogata povijest u kojoj je srušen u bombardiranju

Pula je kroz svoju povijest bila vrlo atraktivan lokalitet, što zbog blizine Rima, što zbog odlične geografske pozicije. Nažalost, ta povijesna atraktivnost donijela je Puli uz mnoštvo dobrih i neke loše dane. Tako je predivan Augustov hram u Puli oštećen tijekom bombardiranja u Drugome svjetskom ratu.

Godine 1944. godine hram je direktno pogođen jednom bombom, što je uzrokovalo gotovo potpuno oštećenje. Ipak, vrlo brzo pristupilo se rekonstruiranju i uređivanju hrama pa danas ovaj atraktivan spomenik antičke povijesti ponosno prkosi vremenu. Hram je kroz svoju dugačku i bogatu povijest ispisao razne zanimljive priče, a sve o hramu saznati ćete kroz posjet ovoj pulskoj atrakciji.

Vrijedan brončani natpis nestao kroz povijest

Talijanski arheolozi odmah nakon bombardiranja krenuli su u rekonstrukciju hrama, kako bi što prije vratili Puli važan dio povijesti. Rekonstrukcija je izvršena između 1945. i 1947. godine, zahvaljujući vrijednim rukama restauratora – Augustov hram u Puli danas izgleda atraktivno. Dakako, dio svojeg prvotnog identiteta hram je kroz bogatu i dugu povijest izgubio.

Natpis posvete koji je bio izrađen od brončanih slova i stajao je na portiku, danas više ne postoji. U Augustovom hramu vidljive su samo rupe u kojem su bila pričvršćena slova, dok je natpis kroz povijest gotovo potpuno nestao. Ipak, prema provedenim istraživanjima danas je jasno kako je na hramu (na talijanskom jeziku) pisalo sljedeće: Romi i Augustu Cezaru, božanskom sinu, ocu domovine.

Mnogobrojne promjene funkcija Augustova hrama

Pulski Augustov hram kroz povijest je imao vrlo važnu ulogu u životu stanovnika Pule i okolnih mjesta. Prvotna funkcionalnost hrama okončana je završetkom ere poganske antike te je hram vrlo brzo poprimio nove funkcionalnosti. Tijekom jednog dijela povijest hram je korišten kao crkva, dok je danas povijesno zdanje za izložbu skulptura od kamena i bronce.

Posebno je zanimljiva povijesna uloga hrama kada je ovo predivno zadnje pretvoreno u skladište žita. Hram je zbog svojih velikih dimenzija poslužio kao odlična žitnica u jednom dijelu povijesti, no srećom danas je njegova uloga ponovno uveličana povijesnim značajem.

augustov hram u puli velika atrakcija
Augustov hram (Photo: Pixabay.com)

Danas je hram lapidarij s izložbom antičkih skulptura

Početkom 19. stoljeća za Augustov hram započela je nova era u kojoj je hram napokon poprimio ulogu kakvu zaslužuje. Postao je povijesno važno zadnje u kojem je smještena vrijedna ostavština nekih prošlih antičkih vremena. U 19. stoljeću u hramu je bio smješten muzej kamenih spomenika, a sličnu ulogu Augustov hram u Puli ima i danas.

Danas je hram pretvoren u lapidarij u kojem je izložba antičkih skulptura od kamena i bronce. Radno vrijeme Augustovog hrama je od 9.00 do 20.00 sati. Poželite li posjetiti predivan hram cijena ulaznice za odrasle iznosi 10 kuna, dok će djeca i studenti morati izdvojiti 5 kuna za ulaznicu.

Augustov hram Pula – odlična lokacija za fotografije s putovanja

Augustov hram u Puli svojim izgledom plijeni pozornost mnogobrojnih domaćih i stranih turista. Predivan hram svojim atraktivnim stupovima od glatkog mramora djeluje izrazito profinjeno i moćno, pogotovo kada se prisjetimo što je sve kroz povijest preživio. Sukladno tome, Augustov je hram odlično mjesto za fotografiranje predivnih uspomena s putovanja u Puli.

Fotografije Augustovog hrama već su tisućama i tisućama puta obišle svijet kroz digitalne kanale, a gotovo da nema turista koji ispred ovog moćnog povijesnog hrama ne napravi barem jedan selfie. Visoki vitki stupovi daju predivan dojam fotografijama pa nikako nemojte propustiti fotografiranje ispred Augustovog hrama u Puli.

Augustov hram u blizini ostalih pulskih atrakcija

Augustov hram nalazi se na središnjem pulskom trgu, popularno nazvanom Forumu. Predivan hram jedna je od mnogobrojnih Pulskih atrakcija. Bila bi prava šteta ne posjetiti i ostale povijesne građevine koje se nalaze u Puli. Posebno ćemo istaknuti Pulsku arenu koja je svjetski poznati spomenik kulturne povijesne baštine.

Hram posvećen caru Augustu nalazi se relativno blizu ostalih pulskih atrakcija pa ćete laganom šetnjom vrlo brzo upoznati i ostale predivne povijesne dijelove grada. Pula zaista nudi pregršt sadržaja pa tako u blizini Augustovog hrama može pojesti vrhunska jela, kušati odlična vina i pića, ali se i zabaviti u raznim drugim sadržajima. Pula je odličan izbor za jednodnevni ili višednevni izlet.

Kada posjetiti Augustov hram u Puli?

Augustov hram u Puli možete vidjeti svakoga dana na gradskom trgu, a posebno je atraktivan osvijetljen u noćnim uvjetima. Odlučite li se posjetiti izložbu u hramu, cijena ulaznice za hram iznosi 10 kuna za odrasle, dok će djeca i studenti za ulaznicu trebati izdvojiti 5 kuna.

Radno vrijeme Augustovog hrama je od 9.00 do 20.00 sati. Ako ste osoba koja voli istraživati povijest i zanima vas koje sve tajne krije atraktivna Pula – posjet Augustovom hramu definitivno je odličan izbor. Želimo vam ugodno putovanje Istrom i Pulom te vjerujemo kako će vas Augustov hram u Puli oduševiti.

Svakako pogledajte

Svjetionik Rt Zub: 8 zanimljivih činjenica zbog kojih trebate posjetiti svjetionik Zub

admin

Villa Romantica – romantična kuća za dvoje u Istri (s bazenom i jacuzzijem)

admin

Top Pula događanja – pronađite najbolja Pula događanja i zabavite se u Puli

admin
Please enter an Access Token