Događanja Gastro događanja Istra Rovinj Rovinjsko Selo

Antonja – izložba vina i maslinova ulja: 6 razloga zašto posjetiti Antonja gastro festival

Što je Antonja i zašto je ovo gastro događanje u Rovinjskom Selu izuzetno popularno? Je li izložba vina i maslinova ulja Antonja super izbor za izlet u Istru? Koje sve istarske delicije možete isprobati na ovogodišnjoj Antonji i zašto biste trebali posjetiti ovaj gastro događaj?

Antonja je popularna izložba vina i maslinova ulja koja se održava u Rovinjskom Selu. Tradicionalno gastro događanje održava se već više od 30 godina, a broj posjetitelja iz godine u godinu raste. Antonja se uglavnom održava sredinom siječnja te je jedno od kalendarski prvih gastro događanja u Hrvatskoj.

Želite li kušati vrhunska istarska vina i maslinova ulja te se zabaviti u druženju s ljudima dobre volje – gastro manifestacija Antonja u Rovinjskom Selu definitivno je super izbor. Isprobajte vrhunska vina Rovinjštine, uživajte u zavodljivim okusima cijenjenih maslinovih ulja te se zasladite uz odlične istarske supe. Sve o gastro festivalu Antonji saznajte u nastavku:

Maslinova ulja Antonja izložba vina i maslinova ulja Rovinjsko selo Rovinj
Antonja – izložba maslinova ulja (Photo: Pixabay.com)

Antonja – odlična prilika za gastro druženje u Rovinju

Antonja je gastro festival, odnosno izložba, koja se već tradicionalno održava u Rovinjskom Selu. Popularna izložba vina i maslinovih ulja Rovinjštine svake je godine sve kvalitetnija. Paralelno tome, raste i broj posjetitelja koji se zapute u Rovinjsko Selo kako bi kušali odlična istarska vina, maslinova ulja i supe.

Gastronomska ponuda Istre zaista je odlična, a dio te ponude možete kušati na Antonji u Rovinjskom Selu. Antonja je kalendarski jedna od prvih gastro manifestacija u Hrvatskoj pa je stoga odlična prilika za gastronomsko druženje na početku godine. Želite li isprobati najbolja maslinova ulja i vina Rovinjštine – svakako vas pozivamo da se pridružite manifestaciji Antonja u Rovinjskom Selu.

Izložba istarskih vina s više od 30 godina tradicije

Već više od 30 godina u Rovinjskom Selu održava se atraktivna izložba najboljih vina Rovinjštine. Svake godine deseci istarskih vinara šalju uzorke svojih vina na degustaciju, kako bi dobili ocijene za svoja vina. Stručni žiri svojim profinjenim okusom razabire koja su najbolja bijela i crna vina Rovinjštine te najboljim vinima dodjeljuje priznanja.

Istarski kraj obiluje kvalitetnim domaćim vinima, koja su prepoznata širom svijeta. Plodonosne ravnice i brežuljci Istre daju odlične uvjete za razvoj kvalitetne vinove loze, čije plodove vrsni vinari pretvaraju u ukusna i kvalitetna istarska vina. Dio ponude istarskih vina može kušati na gastro festivalu Antonja, a sigurni smo kako ćete uživati u svakom gutljaju.

Vino Rovinjštine Antonja izložba vina i maslinova ulja Rovinjsko selo Rovinj
Antonja – izložba vina (Photo: Pixabay.com)

Popularna izložba istarskog maslinova ulja

Maslinovo ulje u istarskom kraju ima statusni simbol koji popularnošću može itekako parirati vinima. Dokaz tome je i činjenica da na izložbu maslinova ulja Antonja pristiže znatno više uzoraka, nego li na izložbu vina. Dakle, kvalitetnog maslinova ulja ima itekako puno, a ocjenjivači moraju nerijetko kušati i više od 40 različitih uzoraka maslinova ulja.

Istarsko područje poznato je po maslinicima i kvalitetnom maslinovom ulju. Ovo visoko cijenjeno i nutritivni vrijedno ulje još je od davnina dio bogate gastro ponude Istre. Mnogi će reći kako su istarska jela nezamisliva bez maslinova ulja. Samim time, puno je proizvođača i entuzijasta koji se bave proizvodnjom ovog svjetski cijenjenog ulja.

Na gastro manifestaciji Antonja u Rovinjskome Selu, stručni žiri svake godine nagrađuje najbolje uzorke maslinova ulja. Dakako, u vrhunskim maslinovim uljima neće uživati samo stručni žiri, već i svi posjetitelji Antonje. Želite li uživati u profinjenim aromama maslinova ulja – vrijeme je da se sredinom siječnja zaputite na izložbu maslinova ulja Antonja.

Antonja izložba vina i maslinova ulja Rovinjsko selo Rovinj
Antonja – izložba vina i maslinova ulja (Photo: Pixabay.com)

Natjecateljski festival istarske supe

Kako bi cjelokupno događanje bilo što zanimljivije, organizatori već godinama uz izložbe vina i maslinova ulja – održavaju i natjecanje u pripremi istarske supe. Vrijedni i vješti kulinarski majstori rovinjskog kraja okupljaju se kako bi razradili najbolje taktike i recepte – te pripremili ukusne istarske supe.

Festival istarske supe održava se već desetak godina, a svake je godine ovo rekreativno natjecanje sve zanimljivije. Recepti i kreacije postaju sve bolji, a konkurencija je iz godine u godinu sve žešća. Festival istarske supe odličan je primjer kako spojiti različite gastronomske užitke u jednu predivnu i zanimljivu manifestaciju.

Posjetitelji gastro događanja Antonje moći će na samome završetku festivala uživati u kušanju najboljih istarskih supa. Zavodljivi okusi i miris oduševiti će sve prisutne, a koja će istarska supa u konačnici odnijeti pobjedu – tek preostaje za vidjeti.

Uživajte u okusima odličnih vina i maslinovih ulja

Iako Antonja donosi natjecateljski karakter gdje se biraju najbolja vina, maslinova ulja i supe, ipak možemo reći kako je glavni cilj događanja – gastro zabava. Stotine ljubitelja maslinovih ulja i vina Rovinjštine okupljaju se kako bi uživali u zavodljivim okusima i mirisima kvalitetnih istarskih delicija.

Antonja je odlična ideja za izlet u Istru početkom godine. Posebice to vrijedi za sve gurmane i ljubitelje dobih vina i maslinovih ulja. Sigurni smo kako ćete na ovom zanimljivom gastro festivalu pronaći mnoštvo dobre zabave, ukusnih vina i ulja, ali i odličnih istarskih jela. Stoga, bila bi prava šteta propustiti jedno od prvih gastro događanja u kalendarskoj godini.

Upoznajte Rovinj kroz odličnu gastro ponudu

Rovinj je već tradicionalno jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Istri. Zahvaljujući predivnom povijesnom gradu, mnogobrojnim zanimljivim legendama, čistome moru i ukusnoj gastro ponudi – Rovinj svake godine postaje dom mnogobrojnih domaćih i stranih turista. Ako još niste, vrijeme je da i vi posjetite predivan Rovinj.

Iako Rovinj možete upoznavati na mnogobrojne načine, jedan od najboljih svakako jest kroz bogatu gastro ponudu Rovinja. U Rovinju ćete pronaći puno kvalitetnih restorana i konoba, čija jela će vas oduševiti. Cjelokupna ponuda zaokružena je odličnim istarskim vinima te idiličnom atmosferom rovinjskog kraja.

Gastro festival Antonja odlična je prilika da upoznate čari Rovinja u zimskim mjesecima. Iako će izostati kupanje i sunčanje zbog niskih temperatura, uživati ćete u miru i predivnim prizorima koje Rovinj nudi izvan srca sezone. Stoga, želite li saznati kako izgleda Rovinj kada nije krcat turistima i dobro se zabaviti kušajući odlična vina i maslinova ulja Rovinjštine – svakako svratite na ovogodišnju Antonju.

Kvalitetna vina Antonja izložba vina i maslinova ulja Rovinjsko selo Rovinj
Antonja Rovinjsko Selo – izložba vina i maslinova ulja (Photo: Pixabay.com)

Antonja 2022 – ovogodišnji gastro festival na otvorenom

Za razliku od prošlih godina kada se Antonja održavala u velikom šatoru, ove će godine festival proteći na otvorenom. Razlog su dakako epidemiološke mjere, zbog kojih festival ima i nekih važnih promjena. Valja odmah naglasiti kako je za posjet Antonji 2022 u Rovinjskome Selu potrebna važeća Covid potvrda.

Organizatori najavljuju vrlo zanimljiv program, koji će sadržavati 31. Izložbu vina i maslinovih ulja te 8. Festival istarske super. Na ocjenjivanje vina i maslinova ulja pristigao je velik broj uzoraka pa će tako stručni žiri morati odabrati najbolje između 26 uzoraka vina i 41 uzorka maslinova ulja.

Gastro manifestacija Antonja 2022 održati će se 15. siječnja 2022. godine od 16.00 sati, a mjesto održavanja jest ispred Doma kulture u Rovinjskom Selu. Posjetitelji će moći uživati u odličnim vinima i maslinovim uljima, a najboljim izlagačima biti će dodijeljene nagrade tijekom manifestacije. Tražite li zanimljiv gastro izlet u Istri – svakako posjetite Antonja izložbu vina i maslinovih ulja u Rovinjskom Selu.

Svakako pogledajte

Limski kanal izlet brodom iz Vrsara – doživite čaroban Limski kanal uz brodski izlet

admin

Pula plaže: Top 12 najpopularnijih plaža u Puli za sunčanje, kupanje i zabavu

admin

Istražite Savudrijski svjetionik: 9 super razloga zašto posjetiti Savudrijski svjetionik

admin
Please enter an Access Token